Излог књиге

Драган Хамовић
Тиска
Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Краљево, 2015.
Тиска садржи „пробране песме из збирки Матична књига, Жежено и нежно, Змај у јајету, као и досад у збиркама необјављене песме и записе, тј. коментаре.
О овом песничком рукопису, самосвојном и изразитом, Јана Алексић је записала да „одмерен ненаметљив песнички глас, а можда и ‚случај‘ Драгана Хамовића, бива поетички обликован, уцеловљен, истовремено и поринут у океан савремене и будуће српске лирске традиције управо овом ‚резимирајућом‘ књигом песама“.

Селимир Радуловић
О пастиру и камену са седам очију
„Прометеј“, Нови Сад, 2015.
Поема Селимира Радуловића лирски је одговор на велике епске тканице европског песништва, као што су Милтонов Изгубљени рај или Његошева Луча микрокозма. Како у предговору под насловом „Певање будног срца“ напомиње песник и критичар Саша Радојчић, ова поема чита се под претпоставком пре свега симболичких и реторичких средстава Светог писма. Песник исказује апсолутно поверење у библијску свету причу.

Константин Никифоров
Србија на Балкану у XX веку
„Филип Вишњић“, Београд, 2015.
Ова књига Константина Никифорова, доктора историје и директора Института за словенске студије Руске академије наука, плод је вишегодишњих размишљања о историји Србије. Као историчар који се специјализовао за новију и савремену историју, Никифоров се бави питањима везаним за историју Срба и других народа бивше Југославије, међународним односима на Балкану од почетка 21. века, као и историјом руске емиграције између два светска рата.

Предраг Ћеранић
Изнад тајних служби
„Филип Вишњић“, Београд, 2015.
И сам некада службеник обавештајно-безбедносних служби, аутор је покушао да крајње објективно, не подлежући идеолошким, националним, верским или етичким утицајима, приступи феномену тајних служби из неколико углова. Књига се бави циљевима и методама контроле службе, као и механизмима њене контроле и надзора у различитим државама света, укључујући и бившу СФРЈ.

Драгомир Дујмов
Време месечарења
Задужбина Јакова Игњатовића, Српска народносна самоуправа у Ержебетварошу, Будимпешта, 2014.
Време месечарења књига је туге и незаборава, књига страшног неспокоја, горки бревијар успомена, легенди, покадшто и бајки, записа из путописа, мемоара, исечака из докумената из римског доба, средњег века, турског земана… У средишту сва 33 поглавља овог мозаик-романа јесу кључна, судбинска догађања у градовима Баја и Печуј, догађања уз помоћ којих би се могло дубље сагледати све оно битно и судбоносно по српски удес који је уследио након закључења мира 1918. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *