Gašić: Izveštaji o padu helikoptera danas na sajtu MO

Nalazi obe komisije o padu vojnog helikoptera u kojem je stradalo sedam osoba biće do kraja dana objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane, rekao je Tanjugu ministar odbrane Bratislav Gašić.
Kako je objasnio, posle sprovedene istrage tužilaštva, a zbog važnosti informisanja građana o svim detaljima koji su doveli do udesa helikoptera, Ministarstvo odbrane je tražilo i dobilo saglasnost Višeg javnog tužioca da objavi oba izveštaja javnosti. “Ministarstvo je upravo pokrenulo proceduru za skidanje oznake strogo poverljivo sa svih dokumenata. Nalazi obe komisije biće objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane do kraja dana”, rekao je Gašić.
On je dodao i da je uveren da će tužilaštvo u nastavku postupka utvrditi sve činjenice i ustanoviti odgovornost.

Tužilaštvo: Za pad helikoptera primarno odgovorna posada

Za pad vojnog helikoptera, 13. marta kada je poginulo sedam osoba, primarno je odgovorna posada, saopštilo je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu. Tužilaštvo u saopštenju navodi da je, prema početnim saznanjima, primarna odgovornost na članovima posade, da postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije, te da ima i indicija za eventualnu odgovornost određenog broja civilnih lica.

U skladu s tim, tužilaštvo će sprovesti istražne radnje, u cilju potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za taj događaj, navodi se u saospstenju.

Tužilaštvo navodi da je do pomenutih saznanja došlo na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za ispitivanje uzroka udesa vojnog vazduhoplova i ostalih pribavljenih isprava i dokumenata u vezi sa udesom vojnog helikoptera.

Kako piše Blic, odgovornost za tragediju u Surčinu primarno snosi vođa posade pilot Omer Mehić, tvrdi se u izveštaju stručne Komisije za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera.

Komisija je navela da odgovornost za udes snosi vođa posade helikoptera HT-48, a da deo odgovornosti snose i drugi pilot (kapetan Milovan Đukarić) i letač tehničar u pilotskoj kabini. “Deo odgovornosti snosi komandant 204. vbr zbog propusta u planiranju i organizaciji leta (general Predrag Bandić), ODT RViPVO zbog propusta u organizaciji i rukovođenju letom. Eventualnu odgovornost kontrolora na aerodromu “Nikola Tesla” će utvrditi Kontrola leta SiCG na osnovu zahteva komande RViPVO”, piše u izveštaju u koji je “Blic” imao uvid.

Vojni helikopter koji je prevozio bebu iz Novog Pazara za Beograd pao u Surčinu 13. marta oko 22 i 30, kad je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici – četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.

Poginuli su novorodenče od pet dana, major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, članovi posade Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.

Vojska Srbije dan kasnije formirala je dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće.

Ministarstvo odbrane saospstilo je ranije da je stručna Komisija je na osnovu svih podataka izvršila analizu i izvela zaključke, i sačinila pomenuti izveštaj sa kompletnom pratećom dokumentacijom na oko 500 stranica.

Komisiju su činili pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Vojnotehničkog instituta, Tehničkog opitnog centra, Vazduhoplovnomedicinskog instituta, Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Komisija je obuhvatila specijaliste iz oblasti bezbednosti letenja, održavanja vazduhoplova, planiranja i rukovođenja letenjem, meteorologije, vazduhoplovne inženjere, opitne pilote, vazduhoplovne tehničare za sve sisteme na helikopteru, specijaliste vazduhoplovne medicine i vazduhoplovne psihologije.

5 komentara

  1. Neverovatno.
    Sramno je optuživati posadu i pilota da je imao “alkohol u krvi” a leteo je helikopterom nekoliko sati u krug!???

    I još čovek je muslimanske veroispovesti.
    Vrlo opasne prikrivačke igre, samo da neki funkcioneri voni i državni nebi odgovarali!
    Neoprostivo je optuživati ljude koji su u proglašen kao najbolji piloti i koji su požrtvovano leteli u težim vremenskim uslovima da su krivi, a svi drugi foteljaši ispadoše nevini?

    Sramota me je.

  2. Juče HEROJI, danas KRIVCI.Zemljo otvori se !

  3. Sav pijetet prema porodicama žrtava ali nesreća je bilo i biće! Ali toliko fokusirati javnost u neku bezpotrebnu “mistiku” je apsolutno bezpotrebno! Tu IPAK je posredi nešto drugo! Da li “vojska” ili “vlada” ali nešto vonja! Verujem u istražne organe i da će valjano odraditi svoj deo posla, a sve ostalo je ZLA namera! Ako s tim mislite da rušite vlast, verujte, nećete uspeti!

  4. I ajde, ako je bilo alkohola ukrvi pilota?, ko je kriv što je dozvolio da piloti u takvom stanju voze helikopter?

    Odgovornost je , zna se, ali niko neće da podnese ostavku, a nama se servira da se ponašamo po novimmodernim protestanskim pravilima, da menjamo navike, da poštujemo pravila, moral, odgovornost,…. a oni na vrhu, elita vojna i državna , po starom!

  5. Dakle posada helikoptera je direktno sa nekog derneka, pijana sjela u neispravnu krntiju (staru 25 godina), nekako uspela da se prizemlji na stadion u Raskoj pokupi pijanog doktora medicinara i bebu (nju su prethodno napili kravljim mlekom) i tako “vesela druzina” uz najnovije hitove Mitra Mirica krenula u prestonicu. Za to vreme trezvenjacki ministri Gasic i Lonca, naredili su alkoholicarima u helikopteru da se u tom stanju ne pojavljuju na WMA, da ih tamo ne brukaju nego da se spuste u “zracnu luku” zvanu Tesla, i pohitali sve pod rotacijama sa nekog beogradskog splava na aerodrom da se uslikaju sa bosnjackom bebom u narucju i na taj nacin prevazidju svoga velikog vodju koji je svetsku slavu stekao onomad u Feketicu u smetu spasavajuci albanskog decaka. Medjutim Omer i Co. su bili tako mortus pijani da nisu ni prst pred sobom mogli da vide, i na kraju su pobrkali sta je levo a sta desno i sta je gore a sta dole, pa su mimo predvidjenog scenarija sve uprskali. U izvestaju se na zalost ne navode promili alkoholiziranosti generala Bandica i dispecera koji su navodili pijane pilote u helikopteru ali sudeci po sranju koje se desilo i oni su bili mortusovci. Hik!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *