Danas dva veka Takovskog ustanka i Dan Vojske

Centralna svečanost povodom dva veka Takovskog ustanka i Dana Vojske Srbije biće održana danas u Takovu, na prostoru Spomen parka “Takovski grm”.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak na određeni način, kako navode istoričari predstavlja temelj za stvaranje srpske drzave odnosno srpske vojske.

Kao produkt samostalnosti srpske države usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića “po stasu i ugledu” iz najboljih seoskih kuća.

Kako je stvaranje stajaće vojske, od najpre “upisnika”, a kasnije “soldata”, prošlo neopazeno od Porte, tadašnja Narodna skupština je ozvaničila naziv “soldati”.

Uvode se prvi regruti, koji su ostajali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.

Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu a ustanovljene su i uniforme, odnosno “mundiri”.

Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu i tu, kako navode hroničari leže koreni duboke povezanosti naroda i vojske.

Vojska Srbije neguje ovu suštinsku vezu, tako da i u uslovima profesionalizacije ostaje privržena građanima Srbije i pomaže im kad god je to potrebno.

Ovogodišnju svečanost, koja odiše duhom dva značajna praznika, uz odavanje vojnih i državnih počasti ustanicima i polaganje venaca, obeležiće i atraktivni egzercir Garde, saopšteno je 20. aprila iz Mnistarstav odbrane.

Svečanost će obeležiti i primopredaja vojnih zastava koje će predsednik Republike Srbije dodeliti jedinicama ranga brigade Vojske Srbije, navedeno je u saopštenju.

Priapdnicima Vojske Srbije njihov praznik, 23. april čestitali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbiej general Ljubiša Diković.

Nikolić je u čestitki naveo da su “istorijska i tradicionalna veza u stvaranju i izgradnji moderne srpske države i njene Vojske potvrda novih vrednosti”

“U srpskoj istoriji ovaj dan je od posebnog značaja i trajan je izvor i nadahnuće kako srpskom narodu, tako i našoj vojsci”, istakao je predsednik Republike.

On je rekao i da “u godini kada obeležavamo dva veka od Takovskog ustanka i jubilej Vojske, pripadnici Vojske Srbije pružaju punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu, kao i punog uključenja naše države u evropske integracije”.

Povodm 23. aprila , dana naših oružani snaga Garda Vojske Srbije će, danas u Beogradu i Takovu, izvesti počasnu aritiljerijsku paljbu.

U Beogradu će počasna artiljerijska paljba biti izvršena ispaljivanjem 10 plotuna iz šest artilerijskih oruđa, sa Savske terase Kalemegdana u 13.17 sati, najavilo je MInistarstvo odbrane koje je pozvalo garđane da dođu na Kalemegdan.

Počasna artiljerijska paljba će biti jednovremeno izvršena i u Takovu, na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, dodaje se u saopštenju.

2 komentara

  1. Dobro ljudi, jeste li vi normalni? Koga vi više zamajavate i pravite budalama iz gudine u godinu, iz decenije u deceniju, a uskoro i ceo vek da je ustanak podignut 23-eg, a na kalendaru se vidi da je u pitanju već 24. april i da Cveti 1815-e godine nisu padale 23-eg, već 24-og aprila (odnosi se na Srbiju, a ne Republiku Srpsku)? Vi uporno potencirate istorijsku grešku. Ajde, da to rade pojedini tabloidi i žuta štampa, pa oni ništa drugo osim neistina i nepotenciraju, ali da to čini država je tužno i strašno. Izmedju ostalog, evo vam kalendar za 1815-u godinu. http://sr.wikipedia.org/sr/1815 Bruka i sramota. Umesto da se ovaj istorijski dogadjaj slavi na sva zvona bar mesec dana (jednom je 200 godina od nekog ovako velikog dogadjaja), javnost ove tužne zemlje se bavi nekim glupostima i mračnim likovima poput Saše Jankovića i Nebojše Stefanovića, tj. da li je neko posedovao pištolj 1993-e godine. Koga to briga? Mene prvog je baš briga za to. Postoje državni organi koji treba da se time bave, a ne mediji. Država (je) treba(la) da se ozbiljnije pozabavi ovom velikom manifestacijom, a ne sa baljezgarijama. Za praznik 23. aprila kao dan vojske je kriv neuki Šutanovac i kamarila oko njega koja je na primeru Drugog srpskog ustanka pokazala svoju neukost oko tačnog datuma njegovog izbijanja. Još crnje i gore je što za dan vojske i ovu veliku godišnjicu smo maksimalno poniženi sa vojnim vežbama sa svojim krvnim neprijateljima NATO-om i Albanijom. Treba da se slavi 24. april kao dan ustanka, a ne 23-i. Dokle god ne budemo pravilno slavili dogadjaje nikada nećemo napredovati u kolektivnoj svesti. Toliko od mene.

  2. Ne razumem…drzavna imovina se nemilice poklanja,preko fantomskih firmi,kao juce Avala film…a Predsednik “drzave”, Josip Broz TOMA,danas u Takovu,kao preti unistiteljima Srbije???
    Ha,ha,ha…i hi,hi,hi…da nije tuga Bozija.
    Sanader Srbija,ali sa ” sanaderima,” na slobodi.
    Kako Tomo da spasimo drzavu,kada sve pokloniste???
    Srbija na dobosu,ode sve u bescenje.
    Pa to je drzavna imovina,pa ko ovo moze da zaustavi???
    Jedini spas Srbije je hitna nacionalizacija svega stecenog,kao drustvenog i masovno hapsenje lopova.
    Ili to ili Srbije nema!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *