Zagreb ucenjuje međom

Hrvatska namerno odugovlači sa pregovorima o utvrđivanju granica sa Srbijom. Zagreb očekuje da Brisel izvrši pritisak na Beograd da se ide na sud u Hagu

Još nema pomaka u pregovorima Srbije i Hrvatske oko toga da se spor o međudržavnoj granici na Dunavu reši u Hagu, međunarodnom arbitražom, kako je predložio Zagreb.

Kako saznaju “Novosti”, Beograd ne odbacuje mogućnost da Međunarodni sud pravde ili Stalni arbitražni sud konačno “preseku” ovo teritorijalno pitanje, ali će insistirati da se najpre iscrpe sve mogućnosti za postizanje sporazuma u direktnim pregovorima dveju strana.

Prema našim informacijama, “taktika” Hrvata je suprotna – maksimalno će odugovlačiti sa bilateralnim rešenjem, kako bi Srbiju doveli pred svršen čin. Jer, sa nerešenim pitanjem granica ne može u EU. Zagreb računa i na pritisak iz Brisela na Srbiju da se dve zemlje ponovo nađu na sudu u Hagu.

Zbog toga Zagreb nikako ne zakazuje novi sastanak Međudržavne komisije za granice, koja se poslednji put sastala pre skoro četiri godine, u septembru 2011!

Kako nam je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, Srbija je čvrsto uverena da je njeno stanovište o državnoj granici sa Hrvatskom činjenično i pravno utemeljeno i smatra da do sporazuma može da dođe u bilateralnim pregovorima:

– Naš stav je zasnovan na administrativnoj granici između dve federalne jedinice bivše SFRJ, utvrđenoj Zakonom o ustanovljavanju i ustrojstvu Autonomne pokrajine Vojvodine iz 1945.

Ovim Zakonom, granica ide sredinom reke Dunav, i na tome insistira Srbija, dok se Hrvati pozivaju na austrougarske katastarske knjige.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ne isključuje opciju po kojoj bi, kako Srbija bude napredovala ka Briselu, na nju iz EU jačao politički pritisak da arbitražom reši spor sa Hrvatskom:

– Zahtev za utvrđivanje granice moraju sporazumno da podnesu obe strane. I jedna i druga država biraju po jednog sudiju, dok trećeg delegira sam sud. Pozicija Srbije da granica ide sredinom reke utemeljena je u međunarodnom pravu, a videćemo koje će argumente izneti Zagreb – kaže nam Varadi.

SPORNO 50 KILOMETARA

Hrvatska osporava oko 50 km od 138 km granice na Dunavu. Reč je o, uglavnom nenaseljenim, šumskim i močvarnim područjima koja pripadaju opštinama Sombor i Apatin, kao i o Vukovarskoj i Šarengradskoj adi u opštinama Bač i Bačka Palanka.

5 komentara

  1. A sta je radio SRPSKI politicki vrh kada su Hrvati ulazili u “famoznu” Uniju???
    Lizali su str……………. Zagrebu i Briseli!!! Zbog cega? Sta su time dobili…………
    Onda su morali da ” cementiraju” granice sa Hrvatskom!
    Za cije interese se bore Srpski politicari od poslije MILOSEVICA.????

  2. Nećete u EU dok ne riješite i posljednje pitanje sa Hrvatskom , pa tako i pitanje granica.

  3. Ako postpetooktobarci koji nastavljaju petooktobarsku politiku uništavanja Srbije tvrde da se nešto mora i dozvoljavaju da ih neko ucenjuje ulaskom u EU konc. logor, poručujem im da slobodno mogu da ignorišu ucene i da se prave ludi jer pre ili kasnije silom ćemo biti naterani i mi i Švajcarci i Norvežani da se “priključimo”. Samo ludak može da dopušta da rasprodaje zemlju ne bi li ušao u koncentracioni logor. Šta reći?

  4. Odavno se stvara elita koja je na vlasti i koja je podrepaška,ketmanska.Najviše zla Srbi rade Srbima,a narod ćutke to posmatra jer jedva preživljava,što nije razlog da ne spoznaje da bez slobode nema ničega,pa ni ćutanja.Razmišljanje se uči kao i sve ostalo, kao i način suprotstavljanja bahatim i prodanim dušama, mada to bili i Srbi i najbliži rod.Kao prvo tražimo da se u svim važnim pitanjima raspisuje referendum,a ako na to ne pristaju onda nam ostaje samo jedna opcija,a to je kolektivno bojkotovanje apsolutno svega.Kada sve stane kao što su uradili advokati,doći će im možda nešto iz gaća do glave.Više čitajte o vremenima koja su davno prošla, bićete iznenađeni koliko ideja postoji i koji se mogu realizovati na opštu korist.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *