Srušio se helikopter koji je prevozio bebu

Vojni helikopter koji je iz Raške prevozio bebu za Beograd srušio se u širem reonu aerodroma Surčin, saopštilo je rano jutros Ministarstvo odbrane Srbije. 

“U okviru operacije traganja i spasavanja, u kojoj je 13. marta životno ugrožena beba transportovana iz Raške u Beograd, helikopter HT 48, odnosno “Mi 17″ pao je u širem reonu aerodroma Surčin”, navelo je Ministarstvo odbrane.  Kontrolni toranj izgubio je vezu sa letelicom u petak, 13. marta u 22.31 sati.

Vanredna konferencija za novinare na kojoj će biti saopšteni detalji biće održana danas, a termin će naknadno biti utvrđen. Kako je Tanjugu rečeno rano jutros u Ministarstvu odbrane, ministar odbrane Bratislav Gašić je odmah po dobijanju informacije otišao na mesto nesreće. Sa njim su bili i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, njegov zamenik Jovica Draganić, komandant avijacije Ranko Živak i komandant aerodroma Batajnica Predrag Bandić. Na mestu nesreće bili su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor policije Milorad Veljović i bivši komandant Žandarmerije Milenko Božović.

Vojni helikopter je poleteo sinoć ka Beogradu i trebalo je da beba bude prevezena na Institut za majku i dete. Beba iz Novog Pazara sa respiratornim problemima prethodno je bila u sanitetskom vozilu koje, zbog odrona na putu između Raške i Kraljeva, nije moglo da prođe pa je upućen helikopter Vojske Srbije.

Vojna transportna letelica “Mi-17” angažovana u akciji spasavanja bebe stare pet dana stigla je do Beograda oko 22h, ali je bila prinuđena da zbog loših vremenskih uslova kruži u blizini aerodroma u potrazi za pogodnim mestom za sletanje.

Helikopter je nestao sa radara posle ponoći, kada je izgubljen i kontakt sa posadom. Ubrzo je pokrenuta potraga, a letelica je pronađena u blizini aerodroma, pored auto-puta. Uzrok nesreće su najverovatnije loši vremenski uslovi i gusta magla i pretpostavlja se da je letelica ostala bez goriva. Još nema zvaničnih informacija o tome koliko je ljudi bilo u letelici. “Naš helikopter, kojim je životno ugrožena beba transportovana iz Raške, pao je u širem reonu aerodroma Surčin. Više detalja naknadno”, objavljeno ja na zvaničnom Tviter nalogu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Akcija spasavanja počela je oko 21 čas, kada je odron presekao put sanitetu koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u kragujevačku bolnicu. Dete je imalo probleme sa disajnim organima i bilo je u teškom stanju, a postojala je opasnost da ostane bez kiseonika na putu, jer su zalihe bile pri kraju.

Ubrzo je angažovan vojni helikopter, a reagovali su i ministri odbrane i zdravlja. Letelica je stigla do beogradskog aerodroma odakle je trebalo da dete bude prebačeno na Institut za majku i dete, ali su vremenski uslovi onemogućili sletanje, da bi iza ponoći helikopter nestao sa radara. Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” su tokom noći stigle ekipe Hitne pomoći i pripadnici Vojske Srbije. Izuzetno loši uslovi su cele noći otežavali avio-saobraćaj iznad Beograda i zbog guste magle i slabe vidljivosti su avioni ili kružili iznad aerodroma “Nikola Tesla” ili su preusmeravani na druge aerodrome.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *