Ministra Srđana Verbića štrajkači polili vodom

Verbić došao do bine postavljene u parku Manjež u nameri da ih pozove na razgovor, ali je poliven vodom po licu. Učesnicima u štrajku neće biti isplaćena novčana nadoknada

Prosvetni radnici, članovi dva sindikata obrazovanja su u protestnoj šetnji danas su oko 13 sati došli do Ministarstva prosvete, nezadovoljni materijalnim položajem i stanjem u obrazovanju. Protest je krenuo ispred republičkog parlamenta, a prosvetni radnici su se na putu do Ministarstva, kratko zadržali i ispred zgrade vlade.

Nemanjina ulica, gde je sedište Ministarstva prosvete, zatvorena je za saobraćaj u oba smera a štrajkači očekuju da ih primi ministar prosvete Srđan Verbić. Ulica kneza Miloša takođe je i dalje zatvorena.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je ranije danas danas da učesnicima u štrajku neće biti isplaćena novčana nadoknada.

“Ako direktori škole utvrde da plan nije ispunjen, da tada nisu radili nastavnici, oni po zakonu nemaju pravo na novčanu nadoknadu”, rekao je Verbić, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je istakao da “bilo ko od nas, ako ne radi, ne može imati novčanu nadoknadu za taj deo rada”. Verbić je precizirao da su u štrajku juče bile 504 škole, što je približno 27 procenata ukupnog broja škola i da velika većina nastavnika u ovom trenutku rade normalno, iako su, takođe, opravdano nezadovoljni platama.

Ministar je istakao da su plate prosvetnih radnika nepristojno male, ali da se ne mogu promeniti na drugi način, nego sistemski, tako što će biti uvedene platne grupe i da rešenje mora da bude u skladu sa zakonom.

“Mi ovo moramo da rešavamo tako što sednemo za sto i rešavamo svaki konkretan problem jedan po jedan, ali ne ucenama, što pretimo da neće biti završena školska godina”, dodao je Verbić.

MINISTRA POLILI VODOM

TOKOM današnjeg protesta članova dva sindikata ispred Ministarstva prosvete, ministra Srđana Verbića za sada nepoznati štrajkači polili su vodom. Verbić je došao do bine postavljene u parku Manjež, odakle se obraćaju čelnici dva sindikata koji organizuju protest, u nameri da ih pozove na razgovor, ali je poliven vodom po licu, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta. Ministar se potom vratio u zgradu gde treba da počnu razgovori sa predsednikom Unije sindikata prosvetnih radnika Draganom Matijevićem i potpredsednikom Sindita radnika u prosveti Srbije Miloradom Antićem.

Matijević je pre odlaska na razgovor sa ministrom učesnike protesta pozvao na dostojanstvo.

Jedan komentar

  1. Srpski ministri vole da su “na licu mesta”…
    Moja bliska rodjaka je razredni staresina u jednoj osnovnoj skoli u Beogradu,kaze da IMAJU PAKAO VEC POLA GODINE,sto zbog smanjenja plata,a pre svega,zbog namere “odozgo”,da se montira neki novi direktor,koji je… “KADAR SNS-A”?!
    Pa zasto “kadar SNS-a”?
    Da li je to normalno sta se radi?
    SNS gleda Srbiju kao plen?
    NIKADA BOLJE RECENO!
    Briselski sporazum i smanjenje penzija su dve strateske greske,ove vlasti od 2012.g.,sledeca greska je privatizacija onoga sto valja u Srbiji…
    PA GOSPODO,AKO HOCETE DA VIDITE KOLIKO SRBIJA MOZE JOS DA IZDRZI,MATERIJALNO I MORALNO,NA VASU ZALOST…JOS VRLO MALO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *