Merkel:Ako sporazum iz Minska ne uspe, slede sankcije Rusiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, tokom posete Briselu, da će Evropska unija pooštriti sankcije Rusiji ukoliko mirovni sporazum iz Minska ne bude sproveden.

“Ako sporazum propadne, zemlje članice (EU) su spremne da uvedu nove sankcije”, rekla je Merkel novinarima nakon susreta sa kolegijumom Evropske komisije u Briselu, navodeći da je o tome putem video linka juče razgovarala i sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Nemačka kancelarka je kazala da je tokom razgovora koje je danas vodila sa funkcionerima EU i predsednikom EK Žan-Klod Junkerom bilo reči o jačanju posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i podsticanju reformi u Ukrajini.

“Ukrajinskim vlastima se mora dozvoliti pristup granici sa Rusijom, jer je to garancija teritorijalnog integriteta”, upozorila je Merlekova, ali i dodala da je spremna da nastavi da razgovara sa Moskvom.

“Kanale komunikacije ne treba samo držati otvorene, nego ih koristiti”!, istakla je ona.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Junkerom navela da je u Briselu bilo reči i o transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama (TTIP), o kome se već godinama vode intenzivni pregovori.

“Taj sporazum je važan za otvaranje novih radnih mesta i mi želimo da ga potpišemo do kraja godine”, rekla je kancelarka, ali je upozorila da tek treba naći kompromis u vezi sa klauzulom o zaštiti investitora koja dozvoljava korporacijama da ignorišu nacionalne zakone, na čemu SAD insistiraju.

“Gde ima volje, ima i rešenja”, ukazala je Merkel govoreći o ovom problemu i navela da se nacionalne države “ne mogu gurati u stranu”, kao i da TTIP ne može da ruši evropske vrednosti.

Jedan komentar

  1. snuzdila merkelova? Pa nije valjda da ce te sankcije prema Rusiji dovesti do propasti? Ma gde bi? Pa tu je jos i amerika, trgovacki sporazum, nato sa bombama i …
    Sto taj sporazum nisi potpisala pre nego si uspostavila dobre trgovacke odnose sa Rusijom? Nije bio povoljan, jel’da. A amerika nije imala aduta za pritiske.
    E vidis kako se ostvaruje ona, recena od pametnog amerikanca pre mnooogo godina:
    “Biti americi neprijatelj – opasno je, ali biti joj prijatelj – pogubno je.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *