ŽUTI SEKTOR

Milorad Vučelić / glavni urednik

Ne smemo potcenjivati Amerikance. Pa tako ne smemo potcenjivati ni američkog senatora Kristofera Marfija koji je pre nekoliko dana uporedio Aleksandra Vučića sa Viktorom Janukovičem o čemu se podrobnije možete obavestiti u tekstu Nikole Vrzića „Pretnja senatora Marfija“ u ovom broju „Pečata“. Marfi razloge za ovakvo poređenje nije verovatno tražio u odista prečestim i krajnje nepotrebnim premijerovim nagoveštajima o svom mogućem odlasku s vlasti, nego u nečemu drugom.

Ali pođimo Marfijevim i ne samo njegovim tragom. Za nasilni odlazak sa vlasti Viktora Janukoviča „zaslužni“ su Majdan i „Desni sektor“ kao njegova centralna okosnica. U trenutku kada je Janukovič posle izborne pobede nad Viktorom Juščenkom odlučio da ne prihvati ucene Brisela i EU i da učini nešto u korist svoje države usledila je, u preciznoj sinhronizaciji sa zapadnim obaveštajnim službama i političarima, pobuna na Majdanu i legalni ukrajinski predsednik morao je da silom odstupi sa vlasti.

U Srbiji je došlo do izbornog poraza žutog kartela i on je razložen u čitavi niz organizacionih derivata, nusprodukata i surogata. Evidentna je njihova potpuna nesposobnost da sami sebe, iz delova nekadašnjeg i hiperorganizovanog kartela i neke vrste hobotnice, prevedu u stanje političke opozicije. Zato ove vrste opozicije u relevantnom i respektabilnom smislu i nema niti može biti. Ne može se u isto vreme biti fanatični pristalica evrointegracija bez alternative i politički protivnik vlasti koja sprovodi takvu ideologiju.

Ne može se praviti opozicija od „onih ljudi koji podržavaju opšte kretanje, ali osporavaju njegove domaće protagoniste“, kako kaže profesor Milo Lompar u intervjuu u ovom broju „Pečata“.

Tužno je stanje i u patriotskoj vanparlamentarnoj opoziciji – mislim na DSS i „Dveri“ – koje su se u svom tumaranju odvažile da protiv vlasti podrže Sašu Jankovića, zaštitnika građana, u njegovom pohodu na Vojsku Srbije. Ne žele, i neće, da vide da je rodno mesto ovakvih pitanja i zabrinutosti Parada Vojske Srbije u čast godišnjice oslobođenja Beograda od fašističkih okupatora i poseta ruskog predsednika Vladimira Putina čemu su se svojevremeno, i na sva usta, baš kao i većina naroda, radovali. Prevideli su čak i moguću inspiraciju poniklu iz saradnje našeg ombudsmana sa natovskim fondovima o čemu smo dokumentovano pisali u prošlom broju našeg lista.

Naknadno nam se, i sve češće, pojašnjavaju i obelodanjuju pravi razlozi za odlazak Vojislava Koštunice iz aktivne politike.

Činjenica je da je nadležni parlamentarni odbor jasno osporio nezakonite akcije pomenutog zaštitnika ili ombudsmana i uskratio mu podršku za njih. Taj odbor je deo parlamenta koji ga je birao i kojem je on odgovoran. Odluka toga odbora je krajnje relevantna u svakoj slobodnoj i nezavisnoj državi. Međutim, i njemu i svima onima koji ga podržavaju važnije je da je za njega zabrinuta jedna od portparolki EU Maja Kocijančič i da je po svemu sudeći ona za njih iznad parlamenta pa nam tako Saša Janković dođe kao neki neprikosnoveni okupacioni namesnik. On ovde nikome ni za šta nije odgovoran.

Ali, vratimo se na Majdan i žuti kartel i dotaknimo se skorašnjih pretnji ukrajinskim scenarijem. Žuti kartel je uz pomoć današnjih vlasti i dominantne političke stranke preveden i pretvoren u žuti sektor i zauzima veoma bitne i istaknute pozicije u vlasti. Pravi žuti ideološki amalgam, žuti sektor, smešten je u samo srce režima.

Pogodba je jasna: Mi vama od kojih smo izgubili izbore dajemo ideologiju i „stručnost“ a vi koji ste pobedili nama udelite vlast da bismo mi ostvarili svoje privatne i ideološke interese koji se trenutno iskazuju kao zajednički. Tako je deo žutog kartela pretvoren u žuti sektor.

Odmereno i uzdržano ali sa puno prava se kaže da se „politička i idejna udaljenost između sada najmoćnije stranke i onih na izborima poraženih pred našim očima preobražava u nove personalne saveze i koalicije“.

Nema više nikakve potrebe za Majdanom ili bilo čim nalik na ukrajinski scenario. Stvari mogu jednostavno i mirno i bez ikakvih izbora i snažne opozicije skliznuti u neko novo „stanje stvari“. I bez novih izbora žuti sektor će potpuno preuzeti vlast i obogatiti svoju kadrovsku lepezu sa sada nekim istaknutim i samo prividno „plavim“ naprednjacima koji će im požuriti u zagrljaj sa sve svojim izvornim žutilom. S jedne strane se kroz razne „nezavisne“ institucije nameću gotovo okupatorski zahtevi i diktati a s druge sama vlast kroz bezbroj personalnih imenovanja na najviše funkcije vrši jednu vrstu pounutrašnjenja tih istih naloga. Oni to i ne vide kao spoljne naloge nego preke naloge duha vremena kako bi to rekao jedan veliki filozof. Proverenim pripadnicima žutog sektora dakle ne treba tuđinski nalog jer on je već sadržan u ideologiji kojoj slepo služe. To je nešto kao Pavlovljev refleks. Nema potrebe dresirati već dresirane.

Nema kraja broju imenovanja na važne funkcije od evropskih kancelarija, pregovaračkih timova, preko Narodne banke, beogradskih vlasti pa sve do Narodne biblioteke i velikih izdavačkih kuća na koje je vlada postavila nekadašnje žute partijske funkcionere koji su se već jasno uobličili u žutom sektoru. Područje kulture postalo je pravi zabran žutog sektora. Tu se žestoko najavljuje novo okupljanje i povratak poznatih žutih asova. Povremeno se naravno propagandno i po zasluzi iskoriste dva-tri istaknuta imena iz redova nacionalne inteligencije ali oni u suštini posluže kao alibi za pospešivanje snažnih tokova samoponištavanja i samoporicanja.

Da nije reč o slučajnosti govori i to što se baš nigde dugo nije desilo da bude izabran neko ko ne pripada ovom jasno profilisanom ideološkom krugu. I nije tačno da ovde nije reč o partijskoj državi. Mi imamo partijsku državu u kojoj je najvažnija stara žuta članska ili ekspertska karta. To je prava iskaznica za ulazak u vlast i na odgovorne funkcije.

Sa ostacima žutog kartela se vodi politička polemika u parlamentu a u isto vreme se stvara personalna unija sa ogromnim brojem njihovih drugova koji su potpuni ideološki istomišljenici. Sa vajnim socijalistima je napravljena kadrovski uska politička koalicija ali je sa žutim sektorom napravljen snažan i širok personalni i ideološki blok. Ne treba uopšte više gajiti bilo kakvu iluziju da se tu nešto važno može promeniti. Ništa tu više nije slučajno i ništa se tu nekom nije omaklo. Prosto impresionira takva doslednost u kadrovskoj politici.

Ima u svemu tome i nekih dobrih strana. Recimo kada neka portparolka iz Brisela nešto lane protiv Srbije i premijera njene vlade odmorimo se bar četiri-pet dana od Vučićevih ministara i ministarki. Ni da pisnu. Počinemo tih nekoliko dana, a još da nema Aleksandra Vulina, bili bi to dani pravog opuštanja i uživanja.

Razloga za ovakvo ponašanje vlasti ima i u nekoj dubljoj fascinaciji žutim sektorom i drugosrbijancima. Zavodljivo deluju njihove pohvale. Tako je pre dve nedelje u „Politici“ pripadnica nevladinog sektora Nataša Kandić bez ikakvih rezervi pohvalila svoju saradnju sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem koji su, zajedničkim snagama, u njen „Rekom“ odmah imenovali sudiju Sinišu Važića kao zvaničnog predstavnika predsednika Republike. To su propustili da urade neki drugi predsednici „u regionu“, ali oni nisu. I sada se postavlja pitanje da li su naš predsednik i naš premijer pročitali činjenice, dokumenta i argumente (koje niko nije pobio) o velikim i raznolikim zloupotrebama u „Rekomu“ koje je „Pečat“ objavio u pet nastavaka. I da li je to na njih uticalo da preispitaju svoju odluku ili se zapitaju narušava li stanje u toj organizaciji i njihov ugled. Ili, tako ishvaljeni od Fonda za humanitarno pravo, čekaju da odgovaraju na neku novopodignutu lažnu optužnicu protiv Vojske Srbije ili generala Dikovića. Odakle tolika potreba naših najviših državnih funkcionera da se dodvore eminentnim pripadnicima ovog ideološkog kruga? A da u isto vreme odbijaju da znaju da su oni bili i ostali čvrsti deo žutog sektora za koji će pak uvek biti samo presvučeni radikali iz kojih sipa „retorika devedesetih“. Koliko će oni daleko otići u tom flertu koji se neumitno pretvara u pravu i iskrenu ljubav? A gde ima ljubavi…

Posebnu veštinu zavođenja, pa tako i zavođenja naših vlastodržaca, žuti sektor je razvio terorom pretpostavki, predrasuda i stereotipa nad činjenicama, istinama i argumentima. Reč je o pravom sistemu u kojem se pojavi jedna laž i falsifikat zaodenut u nekakav naučni rad ili knjižicu. Taj uradak onda dobija recenziju ili prikaz u nekoliko medija koji su inače sistematski okrenuti protiv svakog ko zastupa srpsko stanovište. Sledi i jedna ili dve nagrade. Nagrađeni to koristi da se sa pijedestala nagrađenog obruši na svakoga ko mu nije po volji i ko mu se baš kao i Srbi gadi. Zatim sledi neki novi uradak koji se poziva na prethodni falsifikat ili laž, kao na nešto krajnje referentno. I tako po nekoliko puta da bi na kraju dobili čitav sistem laži i stereotipa zaodenutih u deo nauke i teorije. Slede nagrade i tako ukrug. Stvari se umnožavaju geometrijskom progresijom. Nema stvarnog uvida niti kreacije ali ima opsene prostote i velike fascinacije takvom vrstom učenosti.

Danas su najveći i neupitni uglednici samo oni koji su svoj ugled stekli boraveći na važnim položajima u vreme vladavine Saveza komunista i kada se nesmetano moglo doktorirati na temi „Značenje ograde koju je drug Tito izradio u Sisku dok je ondje bio šegrt“.

Kod pripadnika žutog sektora ima još nešto što potpuno fascinira one koji su na izborima postali politički pobednici. To je lakoća s kojom prelaze na stranu vlasti. Istaknuti radikalski prvaci znaju koliko im je muke, vremena i mnogo čega drugog, kao i sazrevanja, trebalo da izvrše važnu političku promenu. Kao što znamo, te su promene i teške i dramatične i večna su tema i inspiracija za literaturu. Pronicljiviji pogled i sada može zapaziti tu živu protivrečnost i muku kod nekih pojedinaca. A kada su prelasci u žuti sektor u pitanju to nije inspiracija ni za loš strip.

Ideologija i interesi žutog sektora su i osnovna matrica naših centralnih medija. Nije tu reč o nekakvoj poslušnosti ili neposlušnosti, vajnoj hrabrosti ili kritici vlasti ili novinarskoj znatiželji ili još manje o nekom istraživačkom i objektivnom informisanju. Postoji osnovna i stereotipna pretpostavka i polazni žuti ideološki stav koji je proglašen osnovnim postulatom i kuku i lele svim pojedincima, činjenicama i argumentima ili drukčijim mišljenjima koji im se nađu na putu.

Kao i kod današnjih vlasti, prava žutog sektora su neprikosnovena i podrazumevajuća, kao što se može videti i u Vojvodini, a sve drugo je sporno. Ko ima Žuti sektor, ima čemu da se nada.

12 komentara

  1. Promenicemo…Reformisacemo…Dovescemo…Uradicemo…Bice bolje…
    grmi Veliki Mag. Apciha ! cuje se eho prozeblog dela nacije,zacudjenog sto,
    mic po mic,SNS posta” SIgurna Kuca” za Tadiceve i Dinkiceve gurue i Amazonke;
    alergicnog na Vebera,Lutera,teta Andju,promenu svesti i prepisani lek “Obecanjetitis”.

    Besplatan i svakodnevno deljen u velikim dozama,ovaj svojevrsni “neurotransmiter”,
    za sada ne daje ocekivani i ciljani rezultat: povecano lucenje hormona srece i
    gubitak osecaja za glad i perspektivu. Klinicka slika Srblja (p)ostaje zabrinjavajuca: opsta
    klonulost, bezvoljnost, mucnina, pospanost i sve veca dezorijentacija u vremenu
    i prostoru.Promene terapije ni u najavi.A stigle i druge bolestine: mutirani virus
    AH3N2, mutirana ZUTICA u SNSu-zvana bolest prljavih ruku( i savesti ? ) ,hipertrofija
    zaduzenosti, atrofija plata i penzija…kuku, Todore! Dolaze “vunena vremena” ,
    rekonstrukcija rekonstrukcionisanih struktura i “tezak rad na putu ozdravljenja”pa,ko
    prezivi.Do Djurdjevdana i zelene trave.Doktore,ne gledaj me zuto.Pomagaj !
    Ne bih sad da lipsem.

  2. DSS-DVERI:
    http://facebookreporter.org/2014/11/18/%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0/
    Jedino objasnjenje je da su UZELI PARE,od istih onih koji su finansirali 5.oktobar.
    DSS ce da vrsi SANDANIZACIJU SRBIJE,a Dveri se pretvaraju u ZVERI.Ako su uzeli pare.
    “BEZANJE SIPTARA SA KOSOVA”:
    http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=02&dd=06&nav_category=11&nav_id=955306
    Radi se o KAPATULTIRANJU NARODA,Marokanci idu u Spaniju i Francusku,Alzirci idu u Francusku i okolinu,Libijci u Italiju,Turci u Nemacku…Albanci iz Albanije na Kosovo…
    Medjutim,vlast skriva namere kosovskih Albanaca,NIJE NJIMA CILJ EVROPA,NJIMA JE CILJ VOJVODINA.
    Severna pokrajina Srbije je ugrozena,tu im je najbolje,imace pasose,pomoci ce ih prljavim parama islamske organizacije,za pocetak,a posle ce naterati i Srbiju da im pomaze…pa kada se zapate,USKORO CE GOVORITI DA SU U VOJVODINI “SVOJI NA SVOME”.
    Srbija gubi stanovnistvo,a ako dodje 60.000 siptara,doci ce i 600.000.
    Beograd okrece glavu,reci ce,ONI SU U TRANZITU…
    NE,NE,ONI OSTAJU U VOJVODINI.

  3. Tako je, Marfi trazi premijera koji ce unistiti Srbe,, Srbiju su oni vec rascepkalii ljudi podrzimo ovog premijera,, i spremajmo se na najgore,, ako se Rusija izvuce iz ove situacije, ima nade i za nas,,

    • Podržaću svim srcem ovog premijera ako budem čuo šta je to tačno on kao i vlast kojoj je on alfa i omega tačno uradio za ove skoro pa tri godine koliko vlada kao prvi potpredsenik vlade ili kao premijer?! Šta su tačno zasluge tog premijera sem beskonačne priče koja je uvek pozitivna ali u nekoj budućnosti koja se perpetualno pomera kada nova obećanja zamene ona stara. Briselski sporazum, granični prelazi na Jarinju i Brnjaku, izlazak Srba sa Kosova na Tačijeve izbore, njihovo saučestvovanje u Tačijevoj vlasti, samostalna poseta Rame Preševu, stalne pohvale germanskom superiornom duhu i protestantskoj religiji. prodaja preostalih državnih preduzeća, smanjivanje penzija i plata, pohvale Petra Lukovića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka, zapošljavanje Jelene Trivan ili postavljenje Gorana Vesića, medijska podrška Bebe Popovića, prijateljstvo sa Milom Đukanovićem. Da li su to stvari zbog kojih treba podržati premijera?!

  4. obicava reci premijer Vucic! Blagosloven bio kad ima tolike prijatelje!?! Kod tolikog broja prijatelja ne moze biti govora o selekciji ali nema veze ili nema sadrzaja u reci “PRIJATELJ”.
    E sad, da li misle da smo mi svi redom suludi pa ih nemamo ni pet ili se demagoski prosipa magla. Magla prijatelji, obicna magla, iza koje se krije glupost, nesposobnost i prikrivena mimikrija vlasti.
    Sasvim je normalno da u politici nista nije transparentno osim konacni rezultati. A rezultati su povratak na politicku scenu omrazenih i porazenih, vaskrslih u liku “strucnih” kadrova.
    I jos nesto, ne manje vazno: kako to da Radomir Pocuca bude osudjen po povratku u Srbiju na neku kaznu,a ovaj Srdja Popovic, od dobrog dela sveta svrstan u teroriste, cuci i ceka novih pet minuta u Srbiji. Pocucu ,ako osude, treba osuditi “u ime vlasti” a Srdju suditi”u ime naroda”
    Jos samo da imamo sudove!

  5. NEŠTO se valja iza brda?

    Ova dešavanja poslednjih dana su možda sinhronizovana:

    -susreti sa Blerom i ostalim srbomrscma?
    -izbacivanje sveštenika iz Crnje Gore
    – kupovina imovine od amera i Soroša?
    -medijska kupovina od strane cijaša
    – ORGANIZOVANA akcija šiptara, koji namerno idu za Madžarsku(umesto preko Crne Gore, Hrvatske , Bosne), pa se vraćaju u CENTRALNU SRBIJU, da masovno provociraju i da ih izdržavamo.

    -Najava RASPRODAJE tenkova i dr. vojne opreme, baš sada?

    + izazivju nestabilnost, a naše službe opet iznenađene?

    Ovaj režim je ili mnogo naivan ili pun špijuna, nažalost kadrovska politika poslednjih nedelja je opasna, dešavaju se opasne stvari, stežu nas….

  6. … jedno je, – osvojiti vlast, a drugo – vladati ?! Arabljani, koji su u 7. veku `munjevito` osvajali široke oblasti, žalili su se, da `nisu imali sreće` – sa Persijancima i dr., koji su – znali da vladaju ?!
    Pa tako i ovaj `žuti` – “establišment” ( olinjali, stari `crveni`, koji je tobož, imao u “srcu” i radničku klasu, čijom ideologijom se – `idealno` – “snalazio” ?!) a koji svoj `pedigre` duguje ranijoj, komunističkoj utopiji, itekao (misli da) zna da vlada, i pokazuje se kao `bez-alternativni` partner, novim `varvarima`, koji se upleli u klopku ev-ropske bezalternativnosti ?!
    Ukratko, čitav taj `stalež` kojeg hrani zapadnjačko `gorivo`, jeste, u neku ruku – `sekularno sveštenstvo`, savremeni fariseji, – “juro (euro) civilni – jerarsi”, koji će uvek kidisati na Crkvu, i spočitavati “odvojenost” države od Crkve ?!
    S druge strane, – ova pseudo-crkva `establišmenta` će insistirati, da bude – što bliža državi sa što većim privilegijama ?!
    Pitanje, koje niko da postavi ( “jeres” za “juro-jerarhe” ?!) jeste – odvajanje države od ove “civilne” – pseudo-crkve fariseja – licemera ?
    Iako slede `neformalnost` nekih tajnih organizacija – lako se poznaju, – po `plodovima` ?!
    A kada im ponestane `goriva` ( grantovi, donacije itd.), u stanju su i da `hiberniraju` neko vreme ?!
    Iz tog razloga, njihovi strani `mentori` nastoje da ih `priheftaju` na državu-žrtvu, kao parazite, ako ne mogu trajnije da ih u nju `inkorporiraju` ?! A to je više pitanje – `paratitologije`, ako postoji spremnost za – `lečenje` ?!

  7. “Politikin politicki zabavnik”,sa Ljiljan… Smail..ic,na celu,nas zamajava sa dilemom DEVEDESETE,zlatne za Amere a crne za Srbe…
    Nisu bre problem devedesete,PROBLEM JE ZUTA DECENIJE,OD 5.OKTOBRA NA OVAMO.
    Ta “zuta” decenija se vraca,a ne devedesete,ZUTI SEKTOR JE STABILNIJI NEGO IKADA,Tadic se poigrava sa nama,a da ne pricamo o milion slicnih primera,sve do “slucaja” Trivan i rehabilitacije milionitog ZUTOG.
    Ako bi vas neko pitao,koja je godina,datum,a dao vam sledecu informaciju:da je Vesic Goran odusevljen sto je Peter Handke predlozen za pocasnog gradjanina Beograda…sta bi ste rekli.
    To se ne uklapa nu u ZUTU DECENIJU,to PAS SAM MASLOM NE BI POJEO.
    Tata svega toga ,zastitni znak i sigurna kuca…je gosspodin Aleksandar Vucic,jer je mtakav politicki model Srebije (nesto kao Severna Koreja…),ali novinari nemaju odobrenje ,niti hrabrosti,da mu postave nijedno konkretno i bitno pitanje vezano sa Srbiju.
    NIJEDNO KONKRETNO I BITNO PITANJE!

  8. Možda na prvi pogled to ne izgleda toliko bitno, ali je redakcija “Pečata”, na čelu sa uvaženim Miloradom Vučelićem, pokrenula izuzetno važno pitanje za sudbinu Srbije i srpskog naroda. Nema sumnje, premijer Aleksandar Vučić zaista vredno i naporno radi, promenio je sliku naše zemlje u očima celog sveta i postigao zapažene ekonomske rezultate, ali se sve to može srušiti kao kula od karata, ukoliko žuti sektor, kako to ispravno kaže kolega Vučelić,”zauzme veoma bitne i istaknute pozicije u današnjoj vlasti”. Veoma brzo će doći vreme kada će ti “stručnjaci i eksperti” iz žutog sektora postati neizlečivi ŽUTI VIRUS.

    Ovo odgovorno tvrdim, jer sam svedok dosovskog uništavanja grada Pančeva, značajnog srpskog industrijskog centra, čije propadanje je počelo još 1997. godine kada je lokalnu vlast preuzeo žuti kartel, na čelu sa DS-om, a traje čak i danas, uprkos činjenici da na prošlogodišnjim republičkim izborima bivša “demokratska” gradska vlast nije dobila ni pet odsto podrške građana Pančeva. Kao nigde u Srbiji, a verovatno ni u svetu, u Pančevu su nesposobni, posvađani i razjedinjeni naprednjaci (ovde već skoro tri godine nema gradskog odbora SNS-a, zbog sukoba za prevlast)sve najvažnije funkcije u Veću i javnim preduzećima poklonili Pajtićevim pulenima koji su, to ovde svi znaju, ekonomski, politički i moralno upropastili važan industrijski gigant. Pančevo je prvi grad u Vojvodini gde su birači izglasali poverenje T. Nikoliću i naprednjacima (lane čak i iznad 50 %)pa je sada razočarenje ogromno, jer njihovim sudbinama vladaju najveći Vučićevi neprijatelji i zluradi kritičari njegove politike, ideja, principa i Vladinih reformi.

    O ovoj apsurdnoj interesnoj grupi i neprirodnoj pančevačkoj koaliciji (SNS, DS, LDP, SPO, PUPS, DSS, SDPS) pisao sam, bez bilo kakvog ličnog interesa, ljudima iz vrha SNS-a, ali nikada nisam dobio nijedan odgovor, niti se išta u Pančevu promenilo. Štaviše, iako sam bio dugogodišnji novinar i glavni urednik u lokalnim štampanim i elektronskim medijima, u RTV Pančevo sam već bezmalo 20 godina nepodoban (jer sam kritikovao njihovu neukost,nepismenost, neprofesionalnost i slepo služenje svakoj vlasti) a u listu “Pančevac” sam poslednji tekst napisao u junu 2013. godine, kada sam se kritički osvrnuo na formiranje nakaradne koalicije i zalagao za vanredne gradske izbore.

  9. Potpuno se slažem da je sunovrat po svakom pitanju nastao dolaskom DOS-a na vlast posle 5 oktobra.Kada to znamo onda je veoma zabrinjavajuće što u današnjoj situaciji,kada je SNS na vlasti u njenim redovima imamo bezbroj preletača žutih.Kako onda da očekujemo promene.Vučić,kojo je alfa i omega svih dešavanja,ne može sam da ima pod kontrolom sve te kompradorske elite (EKSPERTE).Upravo oni nastavljaju da rade po starom,za svoj interes a ne interes države.Čudi me takođe gubljenje ogromne energije u skupštini na usvajanu zakona u skladu sa EU,a gotovo svima je jasno da će decenije proći dok se to ne desi.Ili verovatno nikada.Dok nam mala i srednja preduzeća,kao i preduzetnici u celini propadaju zahvaljujući zakonima koji su pisani za tajkune i prevarante,država ne čini ništa.Mogu samo da se pitam “dokle tako gospodo vlastodršci”.

  10. Aman ljudi, skinite žute naočari kako bi videli da su na vlasti isti oni koji su vladali devedesetih godina. Reformisani radikali, socijalisti, julovci i Titove bivše uzdanice PENZIONERI. Srbija je izdržavana zemlja. MMF krediti, donacije, rasprodaja akumulacije predhodnih generacija. Na isti način se finansiraju – izdržavaju- državne ustanove kao i nevladine organizacije. Nevladine organizacije i državne institucije su organizacije koje su zavisne i pod tutorstvom nekih tuđih vlada. Navali narode u Rodić, Delez, Tempo, Merkator…. Apsi komšiju jer je preduzimnjiviji od tebe, udri poreze kako nebi slučajno bio konkurentan: pametnom, visokom i lepom Nemcu, Talijanu, Slovencu.
    Šta je vre Srbine? Uhvatila te manija, pomamila Stanija, Karleuša i ona bagra, hrverska vijagra. Vodiš globalnu politiku sa oba prednja zuba – koja su ti preostala – školovan si a misliš i obrazuješ se televizorom, čekaš protezu iz donacije. Zar ne osećaš bre, da te ova srpska demokratija toliko pritisla, da drugo i ne možeš raditi no to što radiš. Zbaci to sa leđa, VRE.

  11. ALL RIGHT,Gos, Vidiću nereče sa kime taj teret da zbacimo, koje su političke ili PATRIOTSKE SNAGE na vidiku. Slušam kod prijatelja
    rodbine isto ponavljaju: Svi su isti, da i ja kažem svi smo isti
    jer odavno smo izgubili osećaj prema naciji srpskoj, što ću reći
    krivac je mnogo pre predvideo našu propast. Verujem nova rađanja
    stvoriće prave borce u srpskoj naciji dotle ćemo biti sluge dok se ne pojavi novi KARAĐORĐE sigurno neće biti iz kruga DVOJKE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *