Najezda Albanaca

Milorad Vučelić / glavni urednik

Naši političari kao da su smetnuli s pameti pravo značenje pojmova i izgovorenih reči u međunarodnim razgovorima i pregovorima. Mnogo tih univerzalnih pravila gubi se u prevodu na stvarni jezik zemlje u kojoj živimo. Pozamašan bi bio takav pojmovnik kada bismo ga u nekoj prilici sačinili.
Ali za ovu priliku setimo se univerzalnog prava na slobodu kretanja koju je Srbija garantovala svim stanovnicima sa njenim putnim ispravama. Zahvaljujući poštovanju tog prava i pregovora o „normalizaciji odnosa sa Prištinom“ dobili smo ovih dana pravu pravcatu najezdu Albanaca koji preko teritorije Srbije odlaze u zemlje EU. Srbija je, baš kao onomad kada je nad nama leteo albanski dron, zatečena i potpuno neinformisana. Sa teritorije Kosova počelo je dnevno da se iseljava po hiljadu Albanaca. U jednom idealnom „nultom“ minutu na desetine hiljada ljudi je proželo osećanje ekonomskog i socijalnog beznađa koje im je koliko juče bilo potpuno strano i oni su spontano krenuli preko zemlje Srbije i preko njenih granica. Ta spontanost previše je često demonstrirana da bi joj iko sada i naprasno poverovao. Setimo se spontanosti oko otrovnih gasova koje su Srbi izumeli i koji su masovno delovali samo na Šiptare i ni na jednu drugu etničku grupu, ili spontanosti prilikom inscenacije humanitarne katastrofe u vreme bombardovanja Srbije, i biće nam mnogo toga jasnije.
[restrictedarea] Bio bi i osnovni red i bilo bi više nego pošteno da sve ove socijalno i ekonomski ugrožene Albance prime u svoje neposredno okrilje njihovi decenijski sponzori kako u Evropi tako i u Americi. Ali oni ne pokazuju nikakvu spremnost da ih udome i da pojedinačno sa njima „normalizuju odnose“ nego pokreću sve svoje represivne mehanizme da ih zaustave i vrate izvan svojih granica. Zašto su njihovim miljenicima sa Kosova potrebne čak i posebne vize za ulazak na njihovu teritoriju? Kako to da ne veruju u sopstvenu integracijsku moć a od nas je ultimativno zahtevaju?
Danas ih zaustavljaju a koliko sutra će primeniti još jedan pojam – readmisiju. Primenom toga načela došlo je do readmisije gotovo pola miliona Roma koji su dobili garantovano pravo da odakle god bili mogu, zaštićeni tim pravom, da se nasele u Srbiji. Po primeni tog istog načela Albanci će dobiti garantovano pravo da se nasele gde god žele u Srbiji a ne samo na Kosovu. Vraćanje na Kosovo smatraće se kao diskriminatorska mera srpskog režima koji će biti obavezan da onima koji to već nemaju izdaju sve potrebne srpske isprave sa prebivalištem koje im se sviđa i koje izaberu. Neko će već pomenuti i poštovanje principa dobrovoljnog i humanitarnog preseljenja u ekonomski perspektivnije krajeve Srbije. O problematici ovog novog potencijalnog zaposedanja teritorije i osvajanja prostora naše zemlje, sa sve argumentima i za i protiv, čitaoci se mogu detaljno informisati u nekoliko tekstova u ovom broju „Pečata“.
Spontano, kako su došli do svesti o ekonomskom i socijalnom beznađu tako su već danas naprasno spontano prestali da poimaju tragiku svog položaja i onako krajnje spontano prestali da se iseljavaju i ostali kod svojih kuća. Niko od albanskih političara i organa reda ni prstom nije mrdnuo a priča se o tome da je „sprečena masovna seoba Albanaca“. Prestao je naglo strah od radijacije, mobilizacije, nezaposlenosti, rata, a opasnost od srpskih zavojevačkih pretenzija niko više čak ni u šali ne pominje. Konačno, ko beži iz svoga mesta prebivanja preko teritorije njima neprijateljskog srpskog naroda? I ko mirno obitava sa džepovima punim para u pograničnim mestima te iste tlačiteljske države čije sudije za prekršaje izriču minimalne prekršajne kazne Albancima za ilegalni prelazak granice koje su manje od onih koje se izriču drugim građanima zbog nevezivanja pojasa u automobilu? Odakle ponovo ta drugosrbijanska javna ukazivanja na nekakvu srpsku mržnju i gde se ona to konkretno u ovoj albanskoj najezdi iskazala?
Da kojim slučajem Evropska unija prestane da postoji najveći deo naše administracije i ministara te celokupan parlament uopšte ne bi znali šta i kako da rade. Ne bi imali šta da usaglašavaju i ne bi znali kako i šta da integrišu, koji propis da donesu bez Venecijanske komisije i briselskog činovništva i kako bi ga doveli u neki sklad i s čim, kako bi raspisali neku javnu nabavku, odredili carinu, po kojim pravilima i na osnovu čijih interesa bi privatizovali javnu svojinu, kako bi se setili da imaju dinar kao novčanu jedinicu. Kako bi uopšte radili i disali bez Brisela i ko bi i šta bi bili bez njega. Kako bi se uopšte snašli u kalendaru i znali koji je dan i mesec bez nekog EU datuma. Koje bi i čije uslove ispunjavali. Po kojim bi merilima odmeravali svoje uspehe i napretke.
Jednostavno rečeno, nestao bi razlog postojanja gotovo svih naših političara i najvećeg dela administracije. Šta bi radili mediji kada bi prestali da odmeravaju vrednosti svega i svačega samo u odnosu na brzinu otvaranja briselskih poglavlja? Šta bi se dešavalo na Kosovu i ko bi vodio pregovore? Da se kojim slučajem EU tvorevina raspadne mislim da bi se jedino u Srbiji istraživala krivica za njen slom. Oni koji se na osnovu svega što se dešava od Ukrajine do Grčke nadaju zloj sudbini EU morali bi mnogo više da strepe od toga što većina zvaničnika ove države ne bi znala šta i kako da radi. Srbija je njima važna i bitna samo ako je na putu u Uniju bez alternative.
Ima li išta što više karakteriše stanje u svetu i krizu koja je taj svet zahvatila od naziva pod kojim se odvijao bezbednosni forum u Minhenu: „Red koji se urušava“. Da li je ovo što se dešavalo u poslednje tri decenije odista bio red i čime je i ko je taj red narušio i da li je taj koji to urušava dobar ili zao? I da li su dobri momci oni koji su taj red uspostavili ili oni koji su se usprotivili takvom redu i toj sili koja je taj red ognjem i mačem nametnula?
Na kraju, nema izgleda nijedne plemenite i prave ideje koju srpski pripadnici žutog sektora neće pokušati da kompromituju, parodiraju ili udare na sprdnju. Nema ni razgovora koji oni ne pokušavaju da travestiraju. O tome svedoči njihovo više nego komično posezanje za nekakvom srpskom „Sirizom“. Kao da su izašli iz one basne o žabi koja je gledajući konja rešila da se i sama potkuje. S tom razlikom što u ovoj postmodernoj basni nema ni gizdavog konja pa čak ni žabe ali ima likova junaka iz gluparnika, gmazova i živahnih baba devojaka koje u svom odrazu u ogledalu vide zanosne sirene.
[/restrictedarea]

6 komentara

  1. Gledane ponaosob, svaka od ovih ni malo slucajnih slucajnost je ,uzevsi u obzir njihovu
    vremensku zgusnutost, u najmanju ruku uznemirujuca i zabrinjavajuca:
    -iznenadni “egzodus”Arbanasa,severnom trasom,dzepova punih sveze odstampanih evra;
    (umesto zapadne ,preko prijateljske C.Gore ili juznom preko,takodje prijateljske, Makedonije)
    -angazovanje A.Kembela na brzopoteznom kursu usavsavanja komunikacije Vladinih cinovnika;
    -dugo najavljivani spasilacki dolazak Esmarka i potonje zatezanje oko cene zatecenih sirovina;
    -neocekivani pronalazak viska “starog gvozdja” u VS ,prezivelog cak i izgladneli Ju-es Stil;
    -novoproizvedeni uspesi koji stizu sa briselske pokretne trake…
    Elem,hronoloski poredjane i stavljene pod lupu”datih okolnosti”, naziru se konture dobro
    osmisljenog i sinhronizovanog projekta.Kao sto(pre 15 dana) rekoh: Nesto nam se gadno sprema.
    Prica o KIM jos nije zavrsena.
    Ili mi se opet pricinjavaju Karl Gustav Jung i njegov prokleti SINHRONICITET ?

  2. Dragi gledaoci,mi mismo cepidlake,mi nismo “vecni nezadovoljnici”,mi ne trazimo (vladinu) dlaku u jajetu,mi ne teramo mak na konac,NE…mi smo “pozitivni”,mi smo nova MEDIJSKA JAVNA KUCA-“SRPSKI TANJUG”.
    U ime urednika Miralema Pecikoze i direktora Drage Vabeca,mi KATAPULTIRANJE SIPTARA,ne vidimo kao preteci kontra-odgovor na stav KOSOVO JE SRBIJA,kao stav:HOCETE KOSOVO-IMACETE KOSOVO…DO HORGOSA.Ne,mi to ne vidimo tako.
    Ili,ZA SAMO 4 SATA JE OPET PAO BRISELSKI PARAF,EXPRESS,bolje da se bave Srbi KATAPULTIRANJEM SIPTARA NEGO BRISELSKIM DALJIM POTPISIVANJEM I POTPISIVANJEM…Ne,mi to tako ne vidimo!
    MEDIJSKA JAVNA KUCA -“SRPSKI TANJUG”,na protiv,zeli da sa vama podeli i “proslavi” USELJENJE MILIONITOG SIPTARA U VOJVODINU,nakon sto su ih,(posle farsoidne predstave TV izbeglistva),iz Evrope vratili,A ONI NAZAD NA KOSOVO NECE!
    Dragi i RAZDRAGANI gledaoci,MILION SIPTARA U VOJVODINI JE REALNOST,OD DANAS…
    Imamo na vezi direktora Kosovo transa,Sakiba Djuku,direktore,koliko karata je prodato u jednom pravcu ,a koliko povratnih?
    Dobar dan,milion karata smo prodali u JEDNOM PRAVCU,i ni jednu,kao povratnu…
    Hvala,imamo drzavnog cinovnika Drecuna iz mobilnog studija u Kovinu ,gde je smesteno 300.000 soptara,izvoli…
    Evo,javlja se on,OVO NASELJAVANJE MILION SIPTARA U VOJVODINU JE STATUSNO NEUTRALNO NASELJAVANJE…
    Dobro Drecun,imamo diplomiranog analiticara D.Andjelkovica,koji je u Somboru,gde je BEZ PROBLEMA smesteno 200.000 siptara,izvoli…
    Bilo kako da posmatramo,poce Andjelkovic,globalno ili lokalno,u kontekstu ili van njega…moramo odati priznanje Vladi Srbije i njenom….
    Dobro Dragomire,hvala,PAZNJA…IMAMO PREDSEDNIKA VLADE NA VEZI,VUCICA,U PROGRAMU STE,IZVOLITE…
    Evo…suznih ociju poce predsednik,ja sam u Zrednjaninu,gde je USPESNO smesteno 450.000 siptara,svi su zbrinuti…
    A zasto vidimo vase suse,predsednice…
    Pa,desno od mene je gospodin Kurta,a levo gospodin Murta,ONI SU RODJENA BRACA,i 50 godina su bili razdvojeni,rasplaka se predsednik,bas…
    Ali gde je kvaka,predsednice,sta je vest…PA NIJE IH VALJDA SRBIJA RAZDVOJILA???
    Nije Srbija,ALI JESTE SUDBINA,aaaa…briznu predsednik u plac…
    Hvala,imamo Strajnica,iz sportske redakcije,koji je sa Fadiljom Vokrijem,izvolite…
    Da li ce te ,gospodine Vokri,organizovati Fudbalski Savez i Ligu, ovih milion siptara?Milion je ipak,milion?
    VUCICU SREDERU,VUCICU SREDERU…upade u program jedan “fan” Vuciceve nemacke doktrine (poredi sa Gerhardom Srederom)
    Kakav dan?Divan dan!
    Vasa MEDIJSKA JAVNA KUCA “SRPSKI TANJUG”!
    Evo za kraj,imamo jos jedno ukljucenje,Ivica Dacic je u “privremnom” konzulatu u selu Krajisnik,gde je do juce bilo 1000 stanovnika,a sada je tamo naseljeno 220.000 siptara,hoce da svecano presece vrpcu novog siptarskog konzulata…
    IVICE,IVICE,MINISTRE,DA LI NAS CUJETE???
    “rroka mandollinen,dolla de quardak…”
    IVICE ,DA LI NAS CUJETE,gde mu je mikrofon…
    “vaj,vaj,vaj,gishtat me kalma,o moj cucja vogel,qmu ke ban merak”
    Dragi gledaoci MEDIJSKE JAVNE KUCE -“SRPSKI TANJUG”,zelimo vam prijatan dan,uzivajte,zaigrajmo svi-RROKA EUROPA,RROKA KOSOVO,RROKA SERBIA,RROKA MANDOLLINEN…

    https://www.youtube.com/watch?v=g-Y-VC23aPI

  3. Na Kosovu i Metohiji nisu albanci- nego Šiptari ili Arbanasi! Ako su Albanci e onda je to velika Albanija! Vidite-sve jedo nas..

  4. Naši političari …?

    Kod nas ništa nije slučajno, pa ni napad na vojsku u sred invazije šiptara.Cilj je da se i VBA urazumi( lepo Lazanski kaže, jer ta služba nije još pod njinom šapom?), pošto su izgleda druge službe već na povodcu …

    A stigao je i Bler i ekipa da formiraju pi-ar propagandu Vlade Srbije (i da korite strogo.pov. informacije?)?

    >>> Uz novu “medijsku strategiju”, u Vladi Srbije trebalo bi, po Blerovom modelu, da se formira PET PODGRUPA – za infrastrukturu, privatizaciju javnih preduzeća, direktne strane investicije, državnu upravu i poljoprivredu.

    Predstavnici Vlade biraće kadrove za sve te poslove, dok će Blerova agencija NADZIRATI formiranje grupa… <<

    …?

  5. hoce li neko preduzimati mere ili je to izgleda na narodu ostalo,,ako je tako onda prvo po vladi pa onda redom,,,

  6. Procitah na jednom WEBU tekst od kojeg cu preneti samo nekoliko recenica. “ANGLOSAKSONCI BI DOZIVELI TOTALNI PORAZ u II SVETSKOM RATU da CEO SRPSKI NAROD NIJE ODBIO PRISTUP HITLEROVOM TROJNOM PAKTU !Ceo svet je svedok o zlocinstivima koje se potom Anglosaksonci ucinili i dalje cine prema Srpskom narodu ! Nece ih zaobici NAJSTRASNIJA BOZJA KAZNA zbog tog zlocinstva8 Takve zlocine mogu samo da cine ANGLOSAKSONCI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *