Најезда Албанаца

Милорад Вучелић / главни уредник

Наши политичари као да су сметнули с памети право значење појмова и изговорених речи у међународним разговорима и преговорима. Много тих универзалних правила губи се у преводу на стварни језик земље у којој живимо. Позамашан би био такав појмовник када бисмо га у некој прилици сачинили.
Али за ову прилику сетимо се универзалног права на слободу кретања коју је Србија гарантовала свим становницима са њеним путним исправама. Захваљујући поштовању тог права и преговора о „нормализацији односа са Приштином“ добили смо ових дана праву правцату најезду Албанаца који преко територије Србије одлазе у земље ЕУ. Србија је, баш као ономад када је над нама летео албански дрон, затечена и потпуно неинформисана. Са територије Косова почело је дневно да се исељава по хиљаду Албанаца. У једном идеалном „нултом“ минуту на десетине хиљада људи је прожело осећање економског и социјалног безнађа које им је колико јуче било потпуно страно и они су спонтано кренули преко земље Србије и преко њених граница. Та спонтаност превише је често демонстрирана да би јој ико сада и напрасно поверовао. Сетимо се спонтаности око отровних гасова које су Срби изумели и који су масовно деловали само на Шиптаре и ни на једну другу етничку групу, или спонтаности приликом инсценације хуманитарне катастрофе у време бомбардовања Србије, и биће нам много тога јасније.
[restrictedarea] Био би и основни ред и било би више него поштено да све ове социјално и економски угрожене Албанце приме у своје непосредно окриље њихови деценијски спонзори како у Европи тако и у Америци. Али они не показују никакву спремност да их удоме и да појединачно са њима „нормализују односе“ него покрећу све своје репресивне механизме да их зауставе и врате изван својих граница. Зашто су њиховим миљеницима са Косова потребне чак и посебне визе за улазак на њихову територију? Како то да не верују у сопствену интеграцијску моћ а од нас је ултимативно захтевају?
Данас их заустављају а колико сутра ће применити још један појам – реадмисију. Применом тога начела дошло је до реадмисије готово пола милиона Рома који су добили гарантовано право да одакле год били могу, заштићени тим правом, да се населе у Србији. По примени тог истог начела Албанци ће добити гарантовано право да се населе где год желе у Србији а не само на Косову. Враћање на Косово сматраће се као дискриминаторска мера српског режима који ће бити обавезан да онима који то већ немају издају све потребне српске исправе са пребивалиштем које им се свиђа и које изаберу. Неко ће већ поменути и поштовање принципа добровољног и хуманитарног пресељења у економски перспективније крајеве Србије. О проблематици овог новог потенцијалног запоседања територије и освајања простора наше земље, са све аргументима и за и против, читаоци се могу детаљно информисати у неколико текстова у овом броју „Печата“.
Спонтано, како су дошли до свести о економском и социјалном безнађу тако су већ данас напрасно спонтано престали да поимају трагику свог положаја и онако крајње спонтано престали да се исељавају и остали код својих кућа. Нико од албанских политичара и органа реда ни прстом није мрднуо а прича се о томе да је „спречена масовна сеоба Албанаца“. Престао је нагло страх од радијације, мобилизације, незапослености, рата, а опасност од српских завојевачких претензија нико више чак ни у шали не помиње. Коначно, ко бежи из свога места пребивања преко територије њима непријатељског српског народа? И ко мирно обитава са џеповима пуним пара у пограничним местима те исте тлачитељске државе чије судије за прекршаје изричу минималне прекршајне казне Албанцима за илегални прелазак границе које су мање од оних које се изричу другим грађанима због невезивања појаса у аутомобилу? Одакле поново та другосрбијанска јавна указивања на некакву српску мржњу и где се она то конкретно у овој албанској најезди исказала?
Да којим случајем Европска унија престане да постоји највећи део наше администрације и министара те целокупан парламент уопште не би знали шта и како да раде. Не би имали шта да усаглашавају и не би знали како и шта да интегришу, који пропис да донесу без Венецијанске комисије и бриселског чиновништва и како би га довели у неки склад и с чим, како би расписали неку јавну набавку, одредили царину, по којим правилима и на основу чијих интереса би приватизовали јавну својину, како би се сетили да имају динар као новчану јединицу. Како би уопште радили и дисали без Брисела и ко би и шта би били без њега. Како би се уопште снашли у календару и знали који је дан и месец без неког ЕУ датума. Које би и чије услове испуњавали. По којим би мерилима одмеравали своје успехе и напретке.
Једноставно речено, нестао би разлог постојања готово свих наших политичара и највећег дела администрације. Шта би радили медији када би престали да одмеравају вредности свега и свачега само у односу на брзину отварања бриселских поглавља? Шта би се дешавало на Косову и ко би водио преговоре? Да се којим случајем ЕУ творевина распадне мислим да би се једино у Србији истраживала кривица за њен слом. Они који се на основу свега што се дешава од Украјине до Грчке надају злој судбини ЕУ морали би много више да стрепе од тога што већина званичника ове државе не би знала шта и како да ради. Србија је њима важна и битна само ако је на путу у Унију без алтернативе.
Има ли ишта што више карактерише стање у свету и кризу која је тај свет захватила од назива под којим се одвијао безбедносни форум у Минхену: „Ред који се урушава“. Да ли је ово што се дешавало у последње три деценије одиста био ред и чиме је и ко је тај ред нарушио и да ли је тај који то урушава добар или зао? И да ли су добри момци они који су тај ред успоставили или они који су се успротивили таквом реду и тој сили која је тај ред огњем и мачем наметнула?
На крају, нема изгледа ниједне племените и праве идеје коју српски припадници жутог сектора неће покушати да компромитују, пародирају или ударе на спрдњу. Нема ни разговора који они не покушавају да травестирају. О томе сведочи њихово више него комично посезање за некаквом српском „Сиризом“. Као да су изашли из оне басне о жаби која је гледајући коња решила да се и сама поткује. С том разликом што у овој постмодерној басни нема ни гиздавог коња па чак ни жабе али има ликова јунака из глупарника, гмазова и живахних баба девојака које у свом одразу у огледалу виде заносне сирене.
[/restrictedarea]

6 коментара

 1. Gledane ponaosob, svaka od ovih ni malo slucajnih slucajnost je ,uzevsi u obzir njihovu
  vremensku zgusnutost, u najmanju ruku uznemirujuca i zabrinjavajuca:
  -iznenadni “egzodus”Arbanasa,severnom trasom,dzepova punih sveze odstampanih evra;
  (umesto zapadne ,preko prijateljske C.Gore ili juznom preko,takodje prijateljske, Makedonije)
  -angazovanje A.Kembela na brzopoteznom kursu usavsavanja komunikacije Vladinih cinovnika;
  -dugo najavljivani spasilacki dolazak Esmarka i potonje zatezanje oko cene zatecenih sirovina;
  -neocekivani pronalazak viska “starog gvozdja” u VS ,prezivelog cak i izgladneli Ju-es Stil;
  -novoproizvedeni uspesi koji stizu sa briselske pokretne trake…
  Elem,hronoloski poredjane i stavljene pod lupu”datih okolnosti”, naziru se konture dobro
  osmisljenog i sinhronizovanog projekta.Kao sto(pre 15 dana) rekoh: Nesto nam se gadno sprema.
  Prica o KIM jos nije zavrsena.
  Ili mi se opet pricinjavaju Karl Gustav Jung i njegov prokleti SINHRONICITET ?

 2. Dragi gledaoci,mi mismo cepidlake,mi nismo “vecni nezadovoljnici”,mi ne trazimo (vladinu) dlaku u jajetu,mi ne teramo mak na konac,NE…mi smo “pozitivni”,mi smo nova MEDIJSKA JAVNA KUCA-“SRPSKI TANJUG”.
  U ime urednika Miralema Pecikoze i direktora Drage Vabeca,mi KATAPULTIRANJE SIPTARA,ne vidimo kao preteci kontra-odgovor na stav KOSOVO JE SRBIJA,kao stav:HOCETE KOSOVO-IMACETE KOSOVO…DO HORGOSA.Ne,mi to ne vidimo tako.
  Ili,ZA SAMO 4 SATA JE OPET PAO BRISELSKI PARAF,EXPRESS,bolje da se bave Srbi KATAPULTIRANJEM SIPTARA NEGO BRISELSKIM DALJIM POTPISIVANJEM I POTPISIVANJEM…Ne,mi to tako ne vidimo!
  MEDIJSKA JAVNA KUCA -“SRPSKI TANJUG”,na protiv,zeli da sa vama podeli i “proslavi” USELJENJE MILIONITOG SIPTARA U VOJVODINU,nakon sto su ih,(posle farsoidne predstave TV izbeglistva),iz Evrope vratili,A ONI NAZAD NA KOSOVO NECE!
  Dragi i RAZDRAGANI gledaoci,MILION SIPTARA U VOJVODINI JE REALNOST,OD DANAS…
  Imamo na vezi direktora Kosovo transa,Sakiba Djuku,direktore,koliko karata je prodato u jednom pravcu ,a koliko povratnih?
  Dobar dan,milion karata smo prodali u JEDNOM PRAVCU,i ni jednu,kao povratnu…
  Hvala,imamo drzavnog cinovnika Drecuna iz mobilnog studija u Kovinu ,gde je smesteno 300.000 soptara,izvoli…
  Evo,javlja se on,OVO NASELJAVANJE MILION SIPTARA U VOJVODINU JE STATUSNO NEUTRALNO NASELJAVANJE…
  Dobro Drecun,imamo diplomiranog analiticara D.Andjelkovica,koji je u Somboru,gde je BEZ PROBLEMA smesteno 200.000 siptara,izvoli…
  Bilo kako da posmatramo,poce Andjelkovic,globalno ili lokalno,u kontekstu ili van njega…moramo odati priznanje Vladi Srbije i njenom….
  Dobro Dragomire,hvala,PAZNJA…IMAMO PREDSEDNIKA VLADE NA VEZI,VUCICA,U PROGRAMU STE,IZVOLITE…
  Evo…suznih ociju poce predsednik,ja sam u Zrednjaninu,gde je USPESNO smesteno 450.000 siptara,svi su zbrinuti…
  A zasto vidimo vase suse,predsednice…
  Pa,desno od mene je gospodin Kurta,a levo gospodin Murta,ONI SU RODJENA BRACA,i 50 godina su bili razdvojeni,rasplaka se predsednik,bas…
  Ali gde je kvaka,predsednice,sta je vest…PA NIJE IH VALJDA SRBIJA RAZDVOJILA???
  Nije Srbija,ALI JESTE SUDBINA,aaaa…briznu predsednik u plac…
  Hvala,imamo Strajnica,iz sportske redakcije,koji je sa Fadiljom Vokrijem,izvolite…
  Da li ce te ,gospodine Vokri,organizovati Fudbalski Savez i Ligu, ovih milion siptara?Milion je ipak,milion?
  VUCICU SREDERU,VUCICU SREDERU…upade u program jedan “fan” Vuciceve nemacke doktrine (poredi sa Gerhardom Srederom)
  Kakav dan?Divan dan!
  Vasa MEDIJSKA JAVNA KUCA “SRPSKI TANJUG”!
  Evo za kraj,imamo jos jedno ukljucenje,Ivica Dacic je u “privremnom” konzulatu u selu Krajisnik,gde je do juce bilo 1000 stanovnika,a sada je tamo naseljeno 220.000 siptara,hoce da svecano presece vrpcu novog siptarskog konzulata…
  IVICE,IVICE,MINISTRE,DA LI NAS CUJETE???
  “rroka mandollinen,dolla de quardak…”
  IVICE ,DA LI NAS CUJETE,gde mu je mikrofon…
  “vaj,vaj,vaj,gishtat me kalma,o moj cucja vogel,qmu ke ban merak”
  Dragi gledaoci MEDIJSKE JAVNE KUCE -“SRPSKI TANJUG”,zelimo vam prijatan dan,uzivajte,zaigrajmo svi-RROKA EUROPA,RROKA KOSOVO,RROKA SERBIA,RROKA MANDOLLINEN…

  https://www.youtube.com/watch?v=g-Y-VC23aPI

 3. На Косову и Метохији нису албанци- него Шиптари или Арбанаси! Ако су Албанци е онда је то велика Албанија! Видите-све једо нас..

 4. Наши политичари …?

  Код нас ништа није случајно, па ни напад на војску у сред инвазије шиптара.Циљ је да се и ВБА уразуми( лепо Лазански каже, јер та служба није још под њином шапом?), пошто су изгледа друге службе већ на поводцу …

  А стигао је и Блер и екипа да формирају пи-ар пропаганду Владе Србије (и да корите строго.пов. информације?)?

  >>> Уз нову “медијску стратегију”, у Влади Србије требало би, по Блеровом моделу, да се формира ПЕТ ПОДГРУПА – за инфраструктуру, приватизацију јавних предузећа, директне стране инвестиције, државну управу и пољопривреду.

  Представници Владе бираће кадрове за све те послове, док ће Блерова агенција НАДЗИРАТИ формирање група… <<

  …?

 5. hoce li neko preduzimati mere ili je to izgleda na narodu ostalo,,ako je tako onda prvo po vladi pa onda redom,,,

 6. Procitah na jednom WEBU tekst od kojeg cu preneti samo nekoliko recenica. “ANGLOSAKSONCI BI DOZIVELI TOTALNI PORAZ u II SVETSKOM RATU da CEO SRPSKI NAROD NIJE ODBIO PRISTUP HITLEROVOM TROJNOM PAKTU !Ceo svet je svedok o zlocinstivima koje se potom Anglosaksonci ucinili i dalje cine prema Srpskom narodu ! Nece ih zaobici NAJSTRASNIJA BOZJA KAZNA zbog tog zlocinstva8 Takve zlocine mogu samo da cine ANGLOSAKSONCI!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *