Junker: Podrška za izmenu misije “trojke” u Grčkoj

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker podržava izmenu misije “trojke” kreditora u Grčkoj, izjavio je danas njegov portparol Margaritis Šinas.

Novi grčki premijer Aleksis Cipras želi da okonča postojeći sistem nadzora kog sprovodi “trojka” kreditora, odnosno Međunarodni monetarni fond, Evropska komisija i Evropska centralna banka, prenosi agencija frans pres.

Cipras će se u sredu, 4. februara, sastati sa Junkerom u okviru svoje evropske ture, kojom pokušava da obezbedi podršku za okončanje budžetske štednje u Grčkoj, restrukturu javnog duga i izmenu programa dogovorenog sa kreditorima.

Nemački list Handelsblat je objavio, ne otkrivajući izvore, da Junker želi da se okonča program “trojke” iz 2010, kada je Grčkoj dodeljen prvi paket finansijske pomoći, i da se pronađe alternativa.

Šinas je izveštaj nemačkog lista prokomentarisao navodeći da može samo da ponovi ono što je šef Komisije već rekao u julu, kada je izabran na tu funkciju.

“Trebalo bi da zamenimo “trojku” demokratski legitimnijom i odgovornijom strukturom zasnovanom na evropskim institucijama”, rekao je tada Junker.

Šinas je, međutim, dodao da trenutno nije osmišljena nova struktura. “Neću spekulisati dok ne bude postignut međunarodni dogovor”, dodao je on, napominjući da je za bilo kakvu izmenu programa za Grčku potreban jednoglasan stav svih 19 članica evrozone.

Uprkos restrukturi iz 2012, grčki javni dug jos suvek premašuje 315 miliajrdi evra, odnosno 175 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je rekord u EU.

MMf, EU i ECB su Atini, da bi izbegla bankrot i izlazak iz evrozone, pozajmili ukupno 240 milijardi evra. Pitanje grčkog duga će po svoj prilici dominirati samitom EU zakazanim za 12. februar, a naći će se i na dnevnom redu sastanka ministara finansija evrozone nedelju dana nakon toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *