Grinspan: Izlazak Grčke iz evrozone samo pitanje vremena

Izlazak Grčke iz evropske monetarne unije samo je pitanje vremena jer niko više ne želi da rizikuje pozajmljivanjem novca toj zemlji, smatra bivši direktor američke Uprave federalnih rezervi (fed) Alan Grinspan.

Bivši prvi čovek feda navodi da kriza u Grčkoj ne može da bude rešena sve dok je ona članica evrozone, piše agencija Blumberg.
“Ne vidim kako im pomaže to što su u evrozoni, a pogotovo ne vidim kako to pomaže ostatku evrozone. Mislim da je samo pitanje vremena kada će svi uvideti da je razlaz najbolja strategija”, rekao je Grinspan u intervjuu za britanski javni servis Bi-Bi-Si.

“Grčka je trenutno u takvoj poziciji da će, ako ne dobije nove zajmove, bankrotirati i odbaciti evro. Ne vidim da je neko spreman da im pruži kredite, budući da su mnogi u više navrata bili razočarani”, rekao je on, dodajući da podržava stav Nemačke, koja se protivi zahtevima nove grčke vlade za labavljenje uslova programa pomoći međunarodnih kreditora Atini.

Javni dug Grčke trenutno premašuje 320 milijardi evra, što je oko 175 odsto grčkog bruto domaćeg prozivoda. Tekući paket pomoći Grčkoj ističe 28. februara i u EU žele da Grčka podnese zahtev za njegovo produženje, uključujući obavezu da sprovede reforme, što je zvanična Atina odbila.

Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je paket pomoći koji je Grčka dobila od EU i Međunarodnog monetarnog fonda i rekao da Atina neće tražiti od lidera EU produženje zajma. On je, međutim, naveo da je moguće pregovarati o prelaznom sporazumu sa kreditorima do kraja meseca, dok novi sporazum o dugu ne bude postignut.

Jedan komentar

  1. U slucaju spora izmedju Grcke i E U , najjaci i najvazniji igrac je AMERIKA. Da li je to normalno????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *