U toku žestoke borbe u okolini Debaljceva, u obruču 8000 ukrajinaca

Narodna vojska je združenim snagama praktično završila opkoljavanje debaljcevske grupacije kijevskih snaga, saopšteno je iz štaba Narodne vojske. Debaljcevo, grad od 45 hiljada ljudi, nalazi se na istoku Donjecke oblasti, 55 kilometara severoistočno od Donjecka. Kijevske snage su ga zauzele u julu i sada su tamo skoncentrisane značajne kijevske snage. Prema podacima Narodne vojske – oko 8 hiljada ljudi.

Grupacija prilično zalazi u teritoriju Novorusije, dovodeći u opasnost gradove kao što su Gorlovka, Jenakjevo, Šahtjorsk, kao i Alčevsk i Stahanov u Luganskoj oblasti. Krajem januara Narodna vojska je započela operaciju opkoljavanja debaljcevske grupacije.

„Ne može se reći da smo potpuno zatvorili sve puteve u džep. Međutim, jedinice Narodne vojske se nalaze na rastojanju vidnog polja jedne od drugih, mogu da unakrsnom artiljerijskom vatrom pokrivaju puteve“ – rekao je predstavnik štaba Narodne vojske Basurin.

Između ostalog, Narodna vojska je uspela da stavi pod kontrolu grad Ugljegorsk, koji se nalazi na nadmorskoj visini s koje može da se kontroliše okolina. Ono što je preostalo od manjeg kijevskog garnizona – opkoljeno je.Ofanziva Narodne vojske ide i sa istoka – iz pravca LNR. Sa te strane brigada „Prizrak“ komandanta Alekseja Mozgovoja vodi borbe za grad Popasnaja i selo Sanžarovka, istureni odredi Narodne vojske su već došli i do periferije samog Debaljceva.

„Popasnaja se nalazi nešto severnije. Njeno zauzimanje od strane Narodne vojske učiniće opkoljavanje Debaljceva sigurnijim i, osim toga, dovešće u škripac kijevske snage u Artjomovsku“ – prokomentarisao je situaciju Basurin.Stavljanje Debaljceva pod kontrolu Narodne vojske će spojiti teritoriju DNR i LNR (sada ih povezuje samo jedan put, na jugu Donbasa preko grada Snježnoje), i kao drugo, zaštitiće od napada i granatiranja Gorlovku, Šahtjorsk i druge gradove u DNR.

Kijevske snage se shvatajući značaj Debaljceva, žestoko brane. Počele su borbe i za grad Đeržinsk. Borci Narodne vojske su u naletu. Ako kijevske snage budu izbačene iz Đeržinska – njihove mogućnosti za granatiranje Gorlovke biće značajno umanjene. Kao odgovor na opkoljavanje Debaljceva, kijevske snage su intenzivirale granatiranje Donjecka iz okolnih naseljenih mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *