U toku žestoke borbe u okolini Debaljceva, u obruču 8000 ukrajinaca

Народна војска је здруженим снагама практично завршила опкољавање дебаљцевске групације кијевских снага, саопштено је из штаба Народне војске. Дебаљцево, град од 45 хиљада људи, налази се на истоку Доњецке области, 55 километара североисточно од Доњецка. Кијевске снаге су га заузеле у јулу и сада су тамо сконцентрисане значајне кијевске снаге. Према подацима Народне војске – око 8 хиљада људи.

Групација прилично залази у територију Новорусије, доводећи у опасност градове као што су Горловка, Јенакјево, Шахтјорск, као и Алчевск и Стаханов у Луганској области. Крајем јануара Народна војска је започела операцију опкољавања дебаљцевске групације.

„Не може се рећи да смо потпуно затворили све путеве у џеп. Међутим, јединице Народне војске се налазе на растојању видног поља једне од других, могу да унакрсном артиљеријском ватром покривају путеве“ – рекао је представник штаба Народне војске Басурин.

Између осталог, Народна војска је успела да стави под контролу град Угљегорск, који се налази на надморској висини с које може да се контролише околина. Оно што је преостало од мањег кијевског гарнизона – опкољено је.Офанзива Народне војске иде и са истока – из правца ЛНР. Са те стране бригада „Призрак“ команданта Алексеја Мозговоја води борбе за град Попаснаја и село Санжаровка, истурени одреди Народне војске су већ дошли и до периферије самог Дебаљцева.

„Попаснаја се налази нешто северније. Њено заузимање од стране Народне војске учиниће опкољавање Дебаљцева сигурнијим и, осим тога, довешће у шкрипац кијевске снаге у Артјомовску“ – прокоментарисао је ситуацију Басурин.Стављање Дебаљцева под контролу Народне војске ће спојити територију ДНР и ЛНР (сада их повезује само један пут, на југу Донбаса преко града Сњежноје), и као друго, заштитиће од напада и гранатирања Горловку, Шахтјорск и друге градове у ДНР.

Кијевске снаге се схватајући значај Дебаљцева, жестоко бране. Почеле су борбе и за град Ђержинск. Борци Народне војске су у налету. Ако кијевске снаге буду избачене из Ђержинска – њихове могућности за гранатирање Горловке биће значајно умањене. Као одговор на опкољавање Дебаљцева, кијевске снаге су интензивирале гранатирање Доњецка из околних насељених места.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *