Strateški cilj Srbije je članstvo u EU

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Davosu da je strateški, politički i ekonomski cilj naše zemlje da bude deo Evropske unije, kao i da očuva dobre odnose sa svim ostalim državama.

„Naš strateški, politički i ekonomski cilj je da budemo deo EU. Sprovodimo mnoge reforme i nadamo se da ćemo da budemo u stanju da završimo naš “domaći zadatak” pre 2019. godine. Onda neće više biti na nama, nego na državama članicama EU da nas prihvate ili ne“, rekao je Vučić u razgovoru za agenciju Rojters drugog dana Svetskog ekonomskog foruma u Švajcarskoj.

Na pitanje koliko je teško imati bliske odnose sa Rusijom i Kinom i istovremeno težiti članstvu u EU, Vučić je ocenio da to nije kontradiktorno.

„To (članstvo u EU) je naš strateški cilj, a želimo da očuvamo dobre odnose sa svima, što je mislim cilj i svih ostalih. To nije ništa čudno niti kontradiktorno“, ocenio je srpski premijer.

On je naveo da je zbog pada rublje došlo i do manjeg pada dinara (0,2 do 0,3 odsto) ali da je Srbija u stanju da prevaziđe te probleme.

„Mi smo Srbija, nismo neko drugi. Mi smo suverena i nezavisna država. Imamo sopstvenu politiku i na našem smo putu ka EU. Nemamo nameru da napustimo taj put“, istakao je Vučić, koji je onlajn odgovarao na pitanja svetskih bankara i ekonomista.

On je naveo da je Srbija prva država u regionu i u jugoistočnoj Evropi koja je donela mere fiskalne konsolidacije bez pritisaka sa strane, uz sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

„Nije jednostavno sprovesti mere fiskalne konsolidacije. Usvojili smo moderan Zakon o radu, Zakon o privatizaciji, Zakon o stečaju i Zakon o planiranju i izgradnji, ali naravno da su najteže mere fiskalne konsolidacije“, kazao je Vučić, dodajući da država čini sve da poboljša poslovnu klimu.

Premijer Srbije dodao je da se uz sprovođenje tih mera ne može računati na veliki privredni rast u 2015. godini, ali da se on nada da će taj rast biti veći od prognoze Evropske banke za obnovu i razvoj (0,5 odsto) uprkos katastrofalnim poplavama proleća prošle godine, koje su nanele značajnu štetu Srbiji.

Govoreći o eventualnoj pomoći države kreditno zaduženim građanima Srbije koji su se zadužili u švajcarskim francima, Vučić je naglasio da će intervencija države u rešavanju tog problema biti minimalna.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo klijentima na način koji će banke prihvatiti”, rekao je premijer, navodeći da neće slediti primer susedne Hrvatske, koja je fiksirala kurs franka na nivo na kom se on nalazio prošle nedelje, pre nego što je švajcarska centralna banka odustala od ograničavanja vrednosti franka.

“Mi to ne radimo sa evrom, niti sa dolarom, niti planiramo da to radimo sa frankom. Hrvati su fiksirali kurs i njihova država
moraće da plati dosta novca zbog toga”, rekao je Vučić

O današnjim sastancima sa zvaničnicima i predstavnicima svetskih komapnija, Vučić je rekao za RTS da je sa potpredsednikom Evropske komisije fransom Timermanom razgovarao o evropskom putu Srbije, o tome šta bi Srbija trebalo da učini na tom putu, navodeći da je evropski zvaničnik pozdravio ekonomske reforme.

„Na moju inicijativu razgovaralo se i o određenim primedbama koje dolaze iz EU“, rekao je premijer.

Vučić se u Davosu sastao i sa Muhamedom Al Abarom, prvim čovekom za realizaciju projekta Beograda na vodi.

Nije govorio o detaljima tog razgovora, ističući da će o tome biti reči u februaru, kad Al Abar bude posetio Beograd, ali je istakao da će “Beograd na vodi” biti realizovan, a da će i Srbija i glavni grad izgledati mnogo drugačije nego danas, jer će taj projekat otvoriti nova radna mesta, podiću građevinsku industriju.

Premijer je ponovio da je kompaniju Gugl pozvao u Srbiju, a direktoru Gugl Ideas Džaredu Koenu na sastanku poručio da će Srbija ponuditi najbolje moguće uslove s kojim, kako kaže, neće moći da se poredi niko u regionu.

Vučić, koji je večeras završio učešće na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, sastao se i sa predstavnicima SBER Banke, koji su, kako kaže, blizu da zajedno sa EBRD sklope aranžman sa EPS-om.

Svetski ekonomski forum koji je juče otvoren u Davosu okupio je oko 2.500 državnika, poslovnih lidera, filantropa i umetnika, a neke od tema razgovora su aktuelni pad svetskih cena nafte, nedavni skok vrednosti švajcarskog franka, kao i inicijativa Evropske centralne banke (ECB) o kupovini obveznica vredan 50 milijardi evra mesečno do kraja 2016. godine.
forum u Davosu traje do 24. januara.

Jedan komentar

  1. Ista retorika, kao da iz Vučića govori DS, baš ona vlast koju je pobedio SNS.Gospodine Vučiću kako ćete ulaskom u EU izbeći ulazak u NATO pakt.U velikoj ste zabludi ako mislite da će vas ovaj narod u tome svesrdno podržati.Ako ste tako sigurni u izveštaje plaćenih agencija /muziku ima ko plaće/ raspišite referendum.Da li svesno i dobrovoljno pristajete da od Srbije ostane Beogradski pašaluk.Dičite se svojo smelošću da stranim ambasadorima govorite u lice na šta ne pristajete i da postoji limit tolerancije i da se sa nama ne može postupati nepoštujući suverenitet naše države, iako nam sve granice baš nisu jasno determinisane.Što se tiče Beograda na vodi,s vesno podržavate 5% enormno bogati i ostatak osiromašenog stanovništva.Običan građanin sa ovakvim primanjima neće moći ni kafu da popije, a kamoli nešto drugo, ali će zato moći da se fotografiše mobilnim telefonom ispred velelepnih zdanja.Nije li vam očigledan primer velike robne kuće na Ušću.Veći deo posetilaca su penzioneri, a vikendom ono malo privilegovanih koji su u radnom odnosu.Svrha dolaska je uglavnom razgledanje, neko sa strane bi rekao da su turisti u prolazu.Bezbroj primera vam mogu navoditi, ali vi imate viziju koja i ako se kosi sa realnim stanjem, po bilo koju cenu ćete je sprovesti.Narod sigurno neće bolje živeti od tog projekta, a primarni cilj je valjda da narodu obezbedite iole dostojanstveniji život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *