Srbija i Srpska žele najbolje moguće odnose u regionu

Srpski premijer Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik konstatovali su danas saglasnost o svim ključnim pitanjima, dogovorili još bliže odnose Srbije i Republike Srpske i naglasili da je stabilnost u regionu od ključne važnosti.

U tom smilu, kako je Vučić rekao na konferenciji za novinare nakon razgovora s Dodikom, Srbija i Srpska nikoga neće provocirati i neće odgovarati na provokacije, ali ne zato što je Srbija slaba već zato što je odgovorna i zato što želi najbolje moguće odnose u regionu.

“Srbija smatra da smo svi dovoljno mali da jedino zajedno možemo da dođemo do većeg i ozbiljnijeg tržišta i boljih rezultata u našim ekonomijama”, naveo je premijer i dodao da je Dodik izneo određena pitanja i planove, te da Srbija
smatra da je važno sve probleme u BiH rešavati mirnim putem i dogovorom sva tri naroda.

“I Republika Srpska i BiH će imati našu podršku”, dodao je.

Vučić je rekao da su se Dodik i on saglasili da politička i ekonomska stabilnost u regionu imaju suštinski značaj i za Srbiju i za Srpsku, koje će, dodao je, zajedničkim snagama pokušati da tu stabilnost očuvaju tako što će se međusobno pomagati.

Tema današnjih razgovora bili su zajednički projekti, ali i kretanja u regionu nakon izbora u nekim zemljama, naveo je Vučić i podsetio da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i entiteta RS u okviru BiH, te da je obaveza Srbije da takvu poziciju štiti.

 

Vučić i Dodik o evropskom putu BiH

 

Vučić je poručio da Srbija smatra da BiH treba da bude na evropskom putu, te da će naša zemlja to podržati, ali je primetio da bi bilo dobro da je Dodik konsultovan o Zajedničkoj izjavi Predsedništva BiH o procesu pristupanja te države Uniji.

“Razgovarali smo i o tome i Srbija se ne meša u stvari drugih država, ali videli smo da tu ima stvari koje su prihvatljive, neke nisu i to je sve što mogu da vam kažem”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s Dodikom.

Kad je reč o zajedničkoj izjavi Predsedništva BiH, Vučić je, kako je naveo, predsedniku Srpske rekao da u tom
dokumentu “ima mnogo nespornih i nekih spornih stvari”, za koje misli da bi mogle da budu rešene u bliskoj budućnosti.

Dodik je odgovarajući na isto pitanje poručio da “izjavu nisu napravili oni (Predsedništvo BiH) nego im je neko iz Evropske komisije to napisao”, te da je to njegova suštinska primedba, navodeći i da EU pokušava da održi priču o protestima u BiH, a protesti su se, kaže, događali u federaciji BiH.

“U RS toga nije bilo, a kao rezultat tih protesta napravljeni su forumi i ti forumi su napravili dokument, strategiju za vlast i zapošljavanje na osnovu kojeg se predviđa prenošenje nadležnosti na BiH u šest oblasti”, rekao je Dodik i dodao da je on “zato tako srčano protiv” tog dokumenta.

 

Vučić: Za dobre odnose u regionu uprkos “lapsusima”

 

Premijer Srbije čestitao je građanima Hrvatske na izbornim rezultatima i novoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović i poručio da Srbija želi odlično da sarađuje sa Hrvatskom, uprkos nekim “lapsusima”.

“To što se ponekad pravimo da ne čujemo i ne regujemo na svaku provokaciju odraz je snage Srbije i odgovornosti, a ne njene slabnosti. Odraz je i želje da imamo što bolje odnose u regionu. A ako nas pitate da li smo uvek svi fascinirani tom pozicijom sile koju u odnosima sa Beogradom i sa Srbijom neki u regionu pokušavaju da primenjuju – nismo baš”, dodao je
Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao i da je danas o stabilnosti u regionu razgovarao odvojeno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i šefom Misije EU u Srbiji Majklom Devenportom, gde je takođe naglasio da Srbija neće reagovati na “neke lapsuse”.

 

Vučić: Nisam ni očekivao da Tribunal vrati Šešelja u pritvor

 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije ni očekivao drugačiju odluku Haškog tribunala, od one koju je doneo, a to je da lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ostane u Srbiji.

“Ako su doneli odluku da ga puste, zašto bi ga sada vraćali posle mesec dana. Nisam video tu odluku, ne znam tačno o čemu se radi, ali nisam ni očekivao da Haški tribunal odluči drugačije”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ne misli da je pitanje da li će Šešelj biti vraćen u Hag od posebnog značaja za život u Srbiji.
“Mi mu želimo dobro zdravlje, ali imamo i druge probleme s kojima moramo da se suočavamo i o kojima moramo da mislimo”, rekao je Vučić.

 

EU ne krije da plaća pojedine medije i grupe

 

Premijer Vučić izjavio je da će Srbija garantovati punu slobodu izražavanja i kritiku, ali je naglasio da to važi i u obrnutom smeru, odnosno da i vlada ima pravo da argumentovano demantuje neistine.

“Posvećeni smo tome da garantujemo punu slobodu izražavanja i krutiku, ali nemojte ni nama da zabranjujete da odgovaramo na nestine. Ne zabranjujte nam da odgovaramo na novinarska pitanja i da ih argumentovano demantujemo. Ne tumačite to kao pritisak”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Vučić je naveo da nema ništa protiv da novinari pišu šta god hoće, ali da bi i njemu trebalo da bude omogućeno da se izjasni.

“Pišite šta god hoćete, ali nam dajte pravo da i mi kažemo da li je to istina ili nije”, rekao je premijer dodajući da je spreman da sasluša svaku vrstu primedbe ili ukazivanje na propuste.

Komentarišući svoju prethodnu izjavu da EU plaća pojedine medije, Vučić je rekao da ni oni (EU) to ne kriju, te dodao da se nada dobroj budućoj saradnji sa šefom delegacije EU Majklom Devenportom.

“Samo sam mu rekao ono što svi znaju, da oni plaćaju njih. Oni se hvale time da to “plaćaju, ali da ne utiču na uređivanje”. Da sam ja to rekao, smejali biste mi se. Ja neću da se smejem, ja im verujem. Nismo mi njih optužili, već oni na tome insistiraju. Izabrali su 19 grupa koje plaćaju, a neke od njih se bave izmišljotinama”, rekao je Vučić dodajući da ne vidi šta je tu sporno, jer EU nije demantovala njegove navode.

Problematično je kad izmisle da je bila sednica vlade, a nije, dodao je Vučić, demantujući time ponovo pisanje BIRN-a koji je naveo da je vlada zasedala zbog odnosa u koaliciji.

Dodao je da želi da veruje Devenportu kad kaže da nije bio upoznat sa sadržajem teksta, te da su novac BIRN-u dali unapred.

Premijer je ponovio da je njegov posao da štiti interes Srbije i da neistine neće moći u tome da ga ometaju ma koliko koštale.

“Hvalili su se da su dobili 200.000 evra. Nisam znao da to toliko košta. Kod mene u vladi niko za takve priče ne bi mogao da dobije ni dinar, a kamoli 200.000 evra”, rekao je premijer.

“Izmisle i da je ugovor sa Er Srbijom određeni dokument, a to što su gledali nije bio ni nacrt ugovora, i pritiskaju nas zapravo da po tom osnovu platimo 35 miliona evra umesto 10,5 miliona”, naveo je Vučić.

Vučić je zahvalio Svetskoj banci, koja se izjasnila o postupku odabira firme za isušivanje Tamnave i navela da je on bio u skladu s propisima.

Rekao je da je njen stav bio “mnogo brutalniji” od njegovog.

O saopštenju Delegacije EU da nijedna zemlja ne može da postane članica Unije ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja, premijer je kazao da Srbija “garantuje i uvek će garantovati slobodu izražavanja, medijske slobode i kritike”.

 

Vučić: Bio sam oštar zbog pisanja BIRN-a, ali moj je posao da štitim Srbiju

 

Vučić je izjavio je da je njegova reakcija na pisanje BIRN-a bila oštra, ali pravična i da nije oštetila Srbiju, a da je njegov posao da štiti Srbiju i da će to raditi i u budućnosti.

“Kao što sam možda oštro reagovao pre godinu dana, kada su u jeku najveće tragedija koja nas je zadesila, neki pokušali to da iskoriste za politički napad optužujući nas da neko nešto skida sa nekog sajta, pa se pokazalo da to nije istina, tako i ovo”, rekao je Vučić novinarima.

Upitan na čiju inicijativu je danas održan sastanak sa Devenportom, Vučić je odgovorio da to nije naročito važno, da su imali uobičajen sastanak, ovog puta na inicijativu Deveponrta, ali, dodao je, mogao je biti isto tako i na njegovu
inicijativu.

“Sastanak je bio korektan, razgovarali smo o bitnim pitanjima za Srbiju i usaglasili smo da je 2015. godina ključna godins za njen napredak, ne samo u evropskim okvirima, nego ukupno. Razgovarali smo i o regionalnoj stabilnosti, političkoj i ekonomskoj”, naveo je Vučić.

 

Vučić očekuje podršku EU za Železaru

 

Premijer Vučić izjavio je da je u razgovoru sa šefom Delegacije EU dobio obećanje da će Unija podržati dobijanje klauzule za Železaru te da se očekuje da ugovor sa kompanijom Esmark bude potpisan pre prvog februara.

“To je velika stvar za našu zemlju, za nase radnike, budućnost Srbije, mnogo smo truda i rada uneli u to i o tome sam razgovarao sa Devenportom i dobili smo obećanje da će nam i oni i EU pomoći po pitanju klauzule koju očekujemo pre prvog februara”, rekao je Vučić.

Zahvalio je predsedniku RS Miloradu Dodiku na interesovanju za Železaru i najavio da će “nam biti drag gost u Smederevu”.

On je, kako je rekao, ranije danas zatražio od Evropske unije da podrži plan restrukturiranja Železare i biznis plan budućeg investitora, odnosno američke kompanije Esmark kako bi Srbija bila u prilici da uputi državnu pomoć.

 

Vučić: Trener Galatasaraja dolazi u Beograd

 

Trener turskog košarkaškog kluba Galatasaraj Ergin Ataman prisustvovaće utakmici sa beogradskom Crvenom zvezdom u petak u Beogradu, saopštio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao novinarima u Vladi Srbije da će Ataman doputovati u Srbiju na molbu KK Crvena zvezda, te da je to deo dogovora tog kluba sa njihovim navijačima.

“Turska je učinila sve što je mogla, uhvatila je ubicu navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića u Istanbulu, a sada je na Srbiji da garantuje bezbednost utakmice”, rekao je premijer.

Ataman je neposredno posle meča srpskih i turskih košarkaša, tokom kojeg je u neredima ubijen Ivković, navijače Crvene zvezde nazvao “teroristima”, što je izazvalo burna reagovanja u Srbiji, a Vučić je tada poručio da je on za Srbiju “persona non grata”.

Premijer, koji je danas razgovarao sa amabasadorom Turske u Beogradu Mehmetom Kemalom Bozajem, ocenio je da je saradnja Srbije i Turske “sve bolja” i dodao da će do 1. marta jedna turska firma otvoriti fabriku u Krupnju.

 

Dodik:Ne protivim se da Hrvati imaju entitet, ali ne u RS

 

Predsednik RS izjavio je da nema ništa protiv da Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju svoj entitet, ali da ne mogu da računaju na teritoriju Republike Srpske.

“Sasvim je prirodna težnja Hrvata za formiranje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini.To nije nova ideja, ona se pojavljuje povremeno”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka sa premijerom Aleksandrom
Vučićem.

Dodik je podsetio da u Bosni i Hercegovini postoji Herceg-Bosna, da u njoj funkcionišu preduzeća pošte i
elektropirvrede sa istim imenom.

“Ukoliko bi se Hrvati i Muslimani u federaciji Bosne i Hercegovine dogovorili, ja neću imati ništa protiv tog dogovora”, zaključio je Dodik.

On je dodao da “da postoji realitet – istinska težnja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koja, zbog različitog političkog
trenutka, nije iskazivana”.

Tako je Dodik odgovorio na pitanje novinara kako kometariše izjavu novoizabrane hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da bi podržala osnivanje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, ukoliko to predlože legitimni predstavnici Hrvata.

 

Dodik: Nisu svi mulimani teroristi

 

Predsednik Dodik izjavio je da nisu svi muslimani teroristi i pozvao sve muslimane i Bošnjake koji rade u službama bezbednosti da se zajednički obračunaju sa onima koji su nosioci te opasnosti na globalnom nivou.

“Neophodno je da poručim da nisu svi mulismani teroristi i ne treba praviti takvu atmosferu, ali pozivamo sve muslimane i Bošnjake kolji rade u službama da se obračunamo sa onima koji su nosioci opasnost za globalnu bezbednost, neophodan je veći stepen saradnje po tom pitanju”, rekao je Dodik novinarima po završetku sastanka sa premijerom Srbije
Aleksandorm Vučićem.

Dodik je pozvao na mir, ali i ukazao da nema oklevanja u borbi protiv opasnosti koja pravi takve štete kao što je učinjena u Parizu.

Govoreći o odnosima RS i federacije Bosna i Hercegovine, Dodik je ponovio da BiH usoravama Srpsku na njenom putu ka EU i da nije spremna da dalje prenosi nadležnosti pa čak ni one koje su, kako je ukazao, popločane velikim perspektivama, već ima nameru da se bori za svoj najveći stepen samostalnosti.

“Ne sporimo BiH, problem je što je ova BiH osporila Dejtonsku, oteteo nam je više od 80 nadležnosti, RS od toga nije imala ništa, već samo gubitke”, naglasio je Dodik.

On je dodao da je RS svoje obaveze završava i da će tako biti i u buduhcnosti.

Predsednik Srpske je istakao i da je RS zagledana u Srbiju i da ima dobru saradnju u svim segmentima, na polju kuluture,obrazovanja, zdravstva ali i ukazao da takvih primera nema kada je reč o BiH.

“Nema primera gde sarađuju institucije zdravstva Banjaluke i Sarajeva i zato podržavamo svaku vrstu politike koja jača Srbiju, a Srbija se kreće pravim putem i može u godinama koje dolaze da zauzme mesto koje zaslužuje kao najvažnija zemlja Balkana”, uveren je Dodik.

On je ponovi da Srpska neće priznati nezavisnost Kosova ni u budućnosti, jer joj to ne dozvoljava strateški i nacionalni interes , podsetivši da je ta nezavisnost stečena mimo međunarodnog prava i SB UN.

Dodik je takođe zahvalio na podršci Serbije na raznim projektima od Ansdrić grada, koji se pretvara u pravu instituciju od vrhunskog nacionlnaog značaja.

“Mi smo oslonjeni jedni na druge da bi očuvali globalnu bezbednost od svih izaziova”, rekao je Dodik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *