Proruski aktivisti tvrde da su zauzeli aerodrom u Donjecku

Proruski aktivisti na istoku Ukrajine saopstili su danas da su preuzeli kontrolu nad aerodromom u Donjecku nakon višednevnih intenzivnih sukoba, ali ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili da su se vladine snage povukle.

Lider proruskih aktivista Aleksandar Zaharčeno je rekao rano jutros na konferenciji za novinare da su snage na čijem je čelu preuzele kontrolu nad aerodromom, preneo je AP.

Ovo uporište proruskih aktivista je bilo uzdrmano intenzivnom razmenom vatre iz artiljerijskog oružja sa ukrajinskim snagama tokom proteklog vikenda, dok su se žestoke borbe vodile za aerodromski terminal i okolne oblasti.

Zaharčenko je optužio Kijev za kršenje primirja i napade na Donjeck, pozivajući OEBS da primora ukrajinske vlasti da ispunjava dogovore iz Minska.
“Želim još jednom da se obratim međunarodnoj zajednici, OEBS-u – ukoliko želite i ukoliko delite naš stav o prekidu vatre, primorajte Kijev da ispunjava dogovore iz Minska”, rekao je on.

Zaharčenko je, pritom, rekao da je za proteklih 48 sati na aerodrom u Donjecku izvršeno više od šest napada pešadije i oklopne tehnike, za koje kaže da su odbijeni, kao što je “sprečen i proboj ukrajinskih vojnika u Donjeck”.
“Svi pokušaji ukrajinskih vojnika da povrate aerodrom i revanširaju se za poraz koji smo im naneli prošle godine propali su”, rekao je on, dodajući da je ukrajinska vojska “pretrpela ogromne gubitke” i da ukrajinska vojska koristi vojnu avijaciju.

Prema Zaharčenkovim rečima, srušen je Putilovski most ka Donjecku a “uništen je konvoj koji je išao u proboj” i zarobljena su trojica tenkista, prenela je agencija RIA Novosti.

Predstavnik štaba pobunjenika DNR Eduard Basurin saopštio je da je za protekla 24 sata u granatiranju Donjecka poginulo najmanje devet civila a da je ranjeno njih 44, od kojih četvoro dece.

U međuvremenu, u Kijevu je saopšteno da su tokom noći sa teritorije novog terminala Donjeckog aerodroma evakuisani svi ranjeni i demantovana je informacija o pogibiji i ranjavanju blizu 200 ukrajinskih vojnika.

Portparol ukrajinskog Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije Andrej Lisenko rekao je da se ta informacija zapravo odnosi na gubitke proruskih snaga a ne, kako je rekao Basurin, na ukrajinske vojnike.

Drugi predstavnik tog štaba, Leonid Matjuhin rekao je da se na teritoriji aerodroma nastavljaju borbe “za oslobođenje objekata koje drže ekstremisti” i da “protivnik ima značajne gubitke u ljudstvu i tehnici”, prenela je agencija UNN.

DNR je, takođe, saopštila da su proruske snage preuzele kontrolu nad selom Peski, ali da se borbe i dalje vode.

Zaharčenko je za to selo rekao da je juče “dva puta prelazilo iz ruke u ruku”.
Ukrajinske vlasti iznele su optužbu da su proruske snage artiljerijom gađale grad Debaljcevo, da je poginuo 12-godišnji dečak i njegov otac a da je ranjeno deset žitelja.

Za susednu Gorlovku Zaharčenko je rekao da su taj grad juče bombardovale ukrajinske snage i da su geleri leteli čak oko misije OEBS u Donjecku, dok je ukrajinska agencija UNIAN prenela saopštenje vlasti Gorlovke da je “u pojačanoj pucnjavi ekstremista” tokom vikenda poginulo troje civila a da je 17 ranjeno.

RIA Novosti, prenoseći pisanje informativnog marijupoljskog portala 0629, izveštava i da se borbe vode na čitavoj liniji fronta kod Marijupolja, na jugoistoku Donjecke oblasti na obali Azovskog mora, a da je najzaoštrenija situacija u naselju Granitnoje.

Moskva: Moguće povlačenje naoružanja ako je Kijev spreman

Povlačenju teškog naoružanja iz zone konflikta u Donjeckom basenu moguće je pristupiti odmah, ukoliko je na to spreman Kijev, saopštilo je danas rusko Ministarstvo inostranih poslova, prenosi RIA Novosti.

U saopštenju zvanične Moskve navodi se da je u skladu sa odredbama Memoranduma iz Minska od 19. septembra i radnim dokumentom od 13. novembra prošle godine “neophodno odmah pristupiti praktičnim aktivnostima na terenu ukoliko je Kijev zaista iskreno spreman na uzajamno povlačenje teškog naoružanja”.

“Tim pre što su rukovodioci Donjecke i Luganske Narodne Republike već stavili svoje potpise ispod usaglašenog rasporeda”, navodi ruski MIP.

U saopštenju se, kako prenosi TAS S, reaguje na saopštenje MIP Ukrajine i ukazuje na pismo predsednika Rusije Vladimira Putina ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku od 15. januara u kom je predložen hitan početak povlačenja teškog naoružanja, kako onog koje imaju ukrajinske snage bezbednosti, tako i onog koje imaju ustanici DNR i LNR, sa linije razgraničenja.

Bio je, kako se navodi, predat i program sa nabrojanim postupcima strana sa rokovima i elementima koji odgovaraju rasporedu iz radnog dokumenta od 13. novembra 2014. godine.

Uzimajući to u obzir, Moskva “dosledno preporučuje” Kijevu da “ne zamenjuje profesionalan rad na deeskalaciji situacije na jugoistoku spoljnopolitičkom retorikom”.

U saopštenju se dodaje da Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju sa Misijom OEBS-a treba da osigura nadzor procesa povlačenja teškog naoružanja.
“Radi toga potrebno je da predstavnik Ukrajine u Zajedničkom centru dobije neophodna ovlašćenja iz Kijeva”, navela je zvanična Moskva, dodajući da takav pristup može da omogući otklanjanje rizika obnavljanja oružanog sukoba, pojača poverenje i stvori povoljne uslove za ispunjenje drugih odredbi Sporazuma iz Minska.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Pavel Klimkin napisao je na njegovom nalogu na “tviteru” da je Kijev “spreman da radi sa Rusijom na osiguranju prekida vatre i punoj implementaciji odredbi dogovora iz Minska”, dok je juče ukrajinski MIP uputio Rusiji predlog da se potpiše plan sprovođenja dogovora iz Minska od 13. novembra i osigura prekid vatre već od danas.

Kako je prenela agencija UNN, u saopštenju zvaničnog Kijeva se podseća da su 13. novembra 2014. “predstavnici Ukrajine i Rusije potpisali radni dokument, sa jasnim rasporedom sprovođenja odredbi Memoranduma iz Minska, između ostalog, kada je reč o osiguranju dvostranog prekida vatre, povlačenju teškog naoružanja i povratku na liniju razgraničenja”.

“Prema informacijama MIP, ruska strana je povukla svoj potpis ispod tog dokumenta”, navela je ta ukrajinska agencija.

Ruski Interfaks ranije danas preneo je izjavu predstavnika LNR na pregovorima u Minsku, Vladislava Dejnega, da DNR i LNR nisu usaglašavale raspored implementacije dogovora iz Minska o kom se govori u Kijevu.

“U medijima su se pojavile vesti o nekom rasporedu, usaglašenom 13. novembra. Međutim, niko ni iz LNR ni iz DNR nije taj raspored potpisivao”, rekao je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *