Прети распуштање српских општина

Представници нашег народа из Покрајине надају се хитној корекцији косовског буџета

Представници Срба са Косова и Метохије опомињу да умањена буџетска средства предвиђена косовским буџетом за 2015. годину доводе у питање рад локалних самоуправа на северу Покрајине, али и две општине јужно од Ибра.

Наиме, према наводима представника Срба у косовским институцијама, уколико не дође до корекција буџетских средстава, могуће је размишљати и о распуштању локалних самоуправа на северу Покрајине.

– Осим што је овим буџетом угрожено функционисање општина на северу, али и српских општина Клокот и Пареш, такође су и министарствима која представљају Срби, за повратак и локалну самоуправу, значајно смањена средства – истиче Александар Јаблановић, министар за повратак у косовској влади.

Буџети за четири општине на северу остали су на нивоу 2014. и за њих је издвојено свега 11,5 милиона евра уместо предвиђених 28,5 милиона. Буџет Министарства за повратак смањен је за 50 одсто у односу на прошлогодишњи.

Да је корекција буџета, а самим тим и избегавање најрадикалнијих мера, распуштање локалних самоуправа, ипак могућа, сматра Љубомир Марић, министар за локалну самоуправу у косовској влади.

– Имамо обећање да ће доћи до корекција, односно да ће се из буџетских резерви и неких других извора пронаћи средства како би се надоместио мањак средстава усвојених буџета који нису довољни за функционисање свих неопходних служби и одељења у поменутим српским општинама.

Марић напомиње да ће о начину превазилажења поменуте кризе преговарати са представницима косовске владе током јануара.

 

ВЕЛИКИ КОРАК УНАЗАД

Надам се да ћемо договором изнаћи решење како бисмо избегли мере као што су распуштање локалних самоуправа, што, сигуран сам, не би ником одговарало, ни Приштини ни Београду. Тај поступак би само могао да уназади досадашњи политички процес и доведе у питање досадаши Бриселски споразум – истиче Марић.

http://www.novosti.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *