Linta: Puštanje Glavaša vređanje srpskih žrtava

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra da puštanje ratnog zločinca Branimira Glavaša na slobodu predstavlja ponovno vređanje i ponižavanje srpskih žrtava, ne samo u Osijeku, nego širom Hrvatske. 

“Očekujemo da Vrhovni sud Hrvatske u razumnom roku ponovo razmotri argumente protiv Glavaša vezano za ubistvo srpskih civila u Osijeku i da mu izrekne maksimalnu kaznu predviđenu zakonom, a to je 20 godina. Sve drugo bi bilo ruganje pravdi i još jedan dokaz da Hrvatska štiti ratne zločince”, navodi Linta u saopštenju.

Kako dodaje, petoro Glavaševih pomagača, koji su lično izvršili zločine nad srpskim civilima u Osijeku, dobili su smešne kazne -između pet i sedam godina, a pušteni su iz zatvora na uslovnu slobodu između 2010. i 2012. godine nakon dve trećine izdržane kazne.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica zato apeluje na Evropsku uniju da od Hrvatske zahteva da ispuni posebne obaveze koje je preuzela tokom pristupnih pregovora a koje su navedene u članu 36. stavu 1 Ugovora o pristupanju.

Hrvatska se Ugovorom o pristupanju sa Evropskom unijom, koji je potpisan novembra 2011. godine, obavezala da će, između ostalog, nastaviti da poboljšava nezavisnost, nepristrasnost, profesionalizam i efikasnost pravosuđa i postupanja u domaćim predmetima ratnih zločina,podseća Linta.

Nažalost, konstatuje on, Hrvatska nije tokom 2013. i 2014. godine pokrenula nijednu istragu i nije podigla nijednu optužnicu protiv lica koja su počinila brojne zločine nad Srbima pre i za vreme ratnih delovanja.

To jasno pokazuje da u Hrvatskoj i dalje nema političke volje da se sudi počiniocima ratnih zločina kako bi se obezbedila pravda za žrtve, zaključuje predsednik Koalicije udruženja izbeglica.

Branimir Glavaš je juče pušten iz zatvora u Mostaru gde je služio kaznu zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku.

Ustavni sud Hrvatske doneo je odluku o ukidanju pravosnažne presude Vrhovnog suda te zemlje o zatvorskoj kazni Glavašu za ratni zločin, zatraživši da se postupak ponovi.

Jedan komentar

  1. ustese niko ne moze kazniti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *