Linta: Bez suštinskih promena u politici prema Srbiji

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je da izbor Kolinde Grabar Kitarović za novog predsednika Hrvatske neće dovesti do suštinskih promena u politici Hrvatske prema Srbiji.

“Kolinda Grabar Kitarović će se, kao i bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović, zalagati za politiku uslovljavanja prema Srbiji. To znači da će Hrvatska deklarativno podržavati evropski put Srbije, ali pod uslovom da Srbija ispuni standarde u procesu pregovora sa Evropskom Unijom, kao što je to tobože učinila Hrvatska”, kazao je Linta.

On je, međutim, podsetio da niz činjenica nedvosmisleno pokazuje da Hrvatska nije ispunila standarde iz poglavlja 23, Pravosuđe i ljudska prava, već joj je EU “progledala kroz prste”.
“Zbog toga smatram da Hrvatska nije kredibilan partner da traži od Srbije da poštuje evropske standarde u procesu evropskih integracija”, istakao je Linta.

Kako je naglasio, od Kolinde Grabar Kitarević očekuje da traži od Vlade Zorana Milanovića da poštuje sopstveni ustav, sopstvene zakone i potpisane međunarodne ugovore.

Hrvatska, ističe Linta, ne poštuje Bečki sporazum o sukcesiji, koji je stupio na snagu 2004. godine, odnosno njegov aneks “Privatna svojina i stečena prava” kojim se svim građanima garantuje povratak njihovih oduzetih prava, koja su imali na dan 31.12.1990. godine.

Zatim, dodaje on, očekujemo da Kolinda Grabar Kitarović insistira da Vlada Zorana Milanovića poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, donet u Hrvatskom saboru još daleke 2002. godine.

Njime se garantuje službena upotreba ćirilice i srpskog jezika u svim opštinama i gradovima gde je učesće Srba u ukupnom stanovništvu preko 33 odsto.

Takođe se garantuje zapošljavanje Srba u državnim službama u županijama gde Srbi čine preko pet odsto, kao i u opštinama i gradovima gde je njihovo učešće u ukupnom broju stanovnika preko 15 odsto.

Nažalost, i gotovo 13 godina od usvajanja, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i dalje je mrtvo slovo na papiru, konstatuje Linta.

On poziva novu predsednicu Hrvatske i da insistira da se poštuje krivični zakon Republike Hrvatske, vezan za krivično gonjenje svih pojedinaca i grupa koje šire govor mržnje prema Srbima i negiraju ili umanjuju žrtve genocida iz Drugog svetskog rata.

Potrebno je i da se povećaju sredstva u budžetu Hrvatske za razvoj krajiških područja, koja su bila zahvaćena ratom, da se procesuiraju brojni ratni zločini nad Srbima u poslednjem ratu, na šta se Hrvatska obavezala potpisivanjem ugovora o pristupanju EU novembra 2011. godine, podseća Linta.
“Od nove predsednice Hrvatske očekujemo i da se založi da se ekshumiraju posmrtni ostaci 270 Srba koji se nalaze na 15 poznatih grobnica i da se nakon ekshumacije i identifikacije, zajednički radi na resavanju preostalih takvih slučajeva”, kaže predsednik Koalicije udruženja izbeglica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *