Kako je Miloš Zeman iskritikovao “ukrajiniste” i postao heroj ruskog Interneta

Gajane Hanova

Podudarila su se dva događaja. Kako saopštavaju RIA Novosti, ukrajinske novinare kanala 1+1 žele da kazne za film o Stepanu Banderi. Autori su sebi dozvolili da citiraju pisma osnivača Organizacije ukrajinskih nacionalista Hitleru i govorili o njegovim sadomahozističkim sklonostima. Sada će novinari morati da odgovaraju pred Nacionalnim radiodifuznim savetom Ukrajine.

Skoro paralelno sa ovom informacijom na internetu se pojavila oštra polemika između predsednika Češke Miloša Zemana i četiri istoričara o delatnosti Stepana Bandere. Još u avgustu ukrajinisti su uputili otvoreno pismo šefu države u kojem su se žalili što on koristi termin “banderovci” iskuljčivo u negativnom smislu, kao psovku. Navodno, isto je postupala i komunistička propaganda. Ukrajinisti ukazuju da nije korektno razmatrati Banderinu delatnost van istorijskog konteksta, da Bandera nije bio “serijski ubica” kako ga je nazivao predsednik Češke u emisiji “Pitanja Vaclava Moravca”. Autori otvorenog pisma predlažu konsultacije češkom predsedniku po datom pitanju. Ako, naravno, takva želja postoji…

Prošla su četiri meseca i 8. januara 2015. godine na zvaničnoj stranici Miloša Zemana na Fejsbuku pojavio se odgovor istoričarima. Odgovor je napisan u oštrom maniru, svojstvenom predsedniku, i ne ostavlja sumnju u poznavanje istorijskih realija. Miloš Zeman piše:

Dobio sam vaše pismo u kojem branite Stepana Banderu. Kao prvo, znate Banderinu izjavu: “Ubij svakog Poljaka između 16 i 60 godina?” Ako niste čuli, niste nikakvi ukrajinisti. A ako znate za tu izjavu, slažete li se sa njom ili ne? Ako se slažete, naša diskusija je završena.

Pored toga, predsednik Češke je napomenuo da je Bandera planirao da u Ukrajini stvori marionetsku nacističku državu. I dodao: “Ni u kom slučaju ne mogu da čestitam Ukrajini to što ima takve nacionalne heroje”.

Ova polemika koju je na ruskom Inernetu objavio Jurij Dudinka, izazvala je burnu reakciju ruskih korisnika. Evo nekih komentara:

Jevgenij Voskresenski: “Častan političar, takvih u Evropi svećom ne možeš da nađeš”.

Lara Zastavska: “Omladina iz neznanja, vođenja nacističkim političarima, može da učini nacionalnim herojem i Kaligulu. Gomila se lako programira, njome lako manipulišu oni koji pune glave povoljnim informacijama”.

Jelena Trojanska: “Za mene ostaje zagonetka kako moji zemljaci sa Voline mogu sada da hvale Banderu, da nose crveno-crnu zastavu, da priređuju povorke sa bakljama. I to čine stanovnici Voline posle volinskog pokolja!!! U mom rodnom selu su banderovci poklali porodice. A sada tom zemljom šetaju povorke u Banderinu čast. Kao film strave u realnosti, ljudi kratko pamte”.

Broj istomišljenika češkog lidera, njegova popularnost u ruskoj blogosferi stalno raste. Ruski Internet je solidaran sa njegovom beskompromisnom, često različitom od rukovodstva EU tačkom gledišta na ukrajinski konflikt i dejstva Rusije, na antiruske sankcije i politiku Kijeva koja proglašava za heroje one kojih pre treba da se stidi.

http://serbian.ruvr.ru/2015_01_12/Kako-je-Milosh-Zeman-iskritikovao-ukrajiniste-i-postao-heroj-ruskog-Interneta-8720/

Jedan komentar

  1. UKRAJINCI, ČUVARI U KONTCENTRACIONIM LOGORMA SU BILI GORI OD NEMACA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *