Како је Милош Земан искритиковао “украјинисте” и постао херој руског Интернета

Гаjане Ханова

Подударила су се два догађаја. Како саопштавају РИА Новости, украјинске новинаре канала 1+1 желе да казне за филм о Степану Бандери. Аутори су себи дозволили да цитирају писма оснивача Организације украјинских националиста Хитлеру и говорили о његовим садомахозистичким склоностима. Сада ће новинари морати да одговарају пред Националним радиодифузним саветом Украјине.

Скоро паралелно са овом информацијом на интернету се појавила оштра полемика између председника Чешке Милоша Земана и четири историчара о делатности Степана Бандере. Још у августу украјинисти су упутили отворено писмо шефу државе у којем су се жалили што он користи термин “бандеровци” искуљчиво у негативном смислу, као псовку. Наводно, исто је поступала и комунистичка пропаганда. Украјинисти указују да није коректно разматрати Бандерину делатност ван историјског контекста, да Бандера није био “серијски убица” како га је називао председник Чешке у емисији “Питања Вацлава Моравца”. Аутори отвореног писма предлажу консултације чешком председнику по датом питању. Ако, наравно, таква жеља постоји…

Прошла су четири месеца и 8. јануара 2015. године на званичној страници Милоша Земана на Фејсбуку појавио се одговор историчарима. Одговор је написан у оштром маниру, својственом председнику, и не оставља сумњу у познавање историјских реалија. Милош Земан пише:

Добио сам ваше писмо у којем браните Степана Бандеру. Као прво, знате Бандерину изјаву: “Убиј сваког Пољака између 16 и 60 година?” Ако нисте чули, нисте никакви украјинисти. А ако знате за ту изјаву, слажете ли се са њом или не? Ако се слажете, наша дискусија је завршена.

Поред тога, председник Чешке је напоменуо да је Бандера планирао да у Украјини створи марионетску нацистичку државу. И додао: “Ни у ком случају не могу да честитам Украјини то што има такве националне хероје”.

Ова полемика коју је на руском Инернету објавио Јуриј Дудинка, изазвала је бурну реакцију руских корисника. Ево неких коментара:

Јевгениј Воскресенски: “Частан политичар, таквих у Европи свећом не можеш да нађеш”.

Лара Заставска: “Омладина из незнања, вођења нацистичким политичарима, може да учини националним херојем и Калигулу. Гомила се лако програмира, њоме лако манипулишу они који пуне главе повољним информацијама”.

Јелена Тројанска: “За мене остаје загонетка како моји земљаци са Волине могу сада да хвале Бандеру, да носе црвено-црну заставу, да приређују поворке са бакљама. И то чине становници Волине после волинског покоља!!! У мом родном селу су бандеровци поклали породице. А сада том земљом шетају поворке у Бандерину част. Као филм страве у реалности, људи кратко памте”.

Број истомишљеника чешког лидера, његова популарност у руској блогосфери стално расте. Руски Интернет је солидаран са његовом бескомпромисном, често различитом од руководства ЕУ тачком гледишта на украјински конфликт и дејства Русије, на антируске санкције и политику Кијева која проглашава за хероје оне којих пре треба да се стиди.

http://serbian.ruvr.ru/2015_01_12/Kako-je-Milosh-Zeman-iskritikovao-ukrajiniste-i-postao-heroj-ruskog-Interneta-8720/

Један коментар

  1. UKRAJINCI, ČUVARI U KONTCENTRACIONIM LOGORMA SU BILI GORI OD NEMACA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *