ČUČNI LJUŠI(ĆU)

Milorad Vučelić / glavni urednik

Srbi moraju jednom da shvate da nije sramota kleknuti pred jačim.“

„Pametnije je jednom kleknuti pred jačim pre poraza i suludog krvoprolića nego dugo, ponizno i bolno klečati posle poraza.“

„(Kleknuti) 1914, 1941. i 1999. godine.“            (Radoš Ljušić)

Polemika prosvetljava pa je i Radoša Ljušića prosvetlila te je shvatio ono što je opštepoznato a to je da je Milorad Ekmečić istoriograf a da je on, Ljušić, sasvim nešto drugo ili treće. Sam je osetio tu ogromnu razliku.

Što se mene tiče, shvatio sam da sam počinio krupnu logičku grešku u početnoj pretpostavci. Pošao sam od toga da se Radoš Ljušić mora iz stojećeg i uspravnog spustiti u klečeći položaj. Nisam shvatio da se u Ljušićevom slučaju radi o uspravljanju iz  osnovnog puzećeg položaja, tako da je u tom njegovom slučaju klečanje u stvari uspravljanje.

U tri svoja „tkanja“ (krampom) u „Novostima“, direktor „Službenog glasnika“, i po sopstvenim rečima „istorik“ i „povesnik“, Radoš Ljušić ponudio je Srbima sasvim novu i originalnu filozofsku misao koja se ogleda u klečanju nacije i države pred jačim. Osnovna originalnost Ljušićeve misli ogleda se u tome što se on zalaže da Srbija unapred klekne, a nikako ne post festum. Treba kleknuti samo i jedino pred jačim, a pred slabijim nikako. Sve u svemu, Ljušić je svoju novu i radikalnu filozofiju klečanja omeđio sa ove dve premise.

Doduše, u prvom „tkanju“ izrekao je da Srbija treba da klekne pred Nemačkom, što je nadalje potpuno ispustio. U drugom „tkanju“ ponovio je i dopunio stav o klečanju usredsređujući glavninu teksta na mene. U „Novostima“ od 13. januara, u trećem „tkanju“, gotovo zaboravlja i potpuno zanemaruje svoju filozofiju klečanja osim polurečenice da se klečanje odnosi na 1914, 1941. i 1999. godinu. Ljušić tu, uzgred budi rečeno, demonstrira kako nema veze sa istoriografijom i „utemeljenim činjenicama“ i godinu pobeda, 1914, proglašava godinom „teških poraza“.

Ljušić se sa velikom žestinom obrušava na moju rečenicu „da smo po svojoj tradiciji veliki narod“ i to naziva „strahovitom zabludom“ i mojom i mojih „sledbenika“. Teško je da se, recimo, Milan Kašanin mogao svrstati u red mojih zaluđenih sledbenika kada je napisao: „U prve dve decenije 20. veka, sa Srbijom se ponovila istorija iz antičkih vremena – da jedna mala država može biti velika zemlja.“

Umesto da pojasni klečanje kao novi fenomen, Ljušić se bezglavo bacio da objasni ko sam ja. Tako je ostala nedorečena filozofija klečanja. Ostalo je nepoznato kako on zamišlja da Srbija unapred klekne pred Nemačkom. Budući da je on još uvek u pretpojmovnoj fazi mišljenja, njemu se sve pokazuje u slikama, te mu se, a to i nama nameće, javljaju brojne nedoumice. Da li da, recimo, na nekom trgu klekne milion Srba? Ili je dovoljno da klekne predsednik ili premijer Srbije? Možda da cela vlada klekne pred strašnim kancelarom? Ili da se na kolena baci cela Narodna skupština?

Da se sada pozabavimo i ostalim temama iz poslednjeg Ljušićevog „tkanja“. Pošto mu nije više prijalo da razmatra klečanje kao nacionalnu vrlinu on se poslužio golim lažima. Tako on kaže: „Milošević je sa Tobom i ostalim poslušnicima proglasio da smo 1999. godine dobili rat.“

Po bar formalnoj struci „istorik“, Ljušić bi morao da zna da nisam bio na bilo kakvoj državnoj ili stranačkoj funkciji za vreme zločinačke agresije njegovih prijatelja iz NATO. Na moju žalost, samim tim nisam u sastavu režima mogao da branim zemlju niti da proglasim pobedu. Zašto onda ovo radi Ljušić? Pošto je dobio dobre batine i stekao veliku i neizbrisivu sramotu za besramnu ideju klečanja, on mora da izmisli neku laž ne bi li tako podmetnuo kukavičje jaje umesto jadne ideje o klečanju.

Naravno, to što nisam bio neposredni Miloševićev saradnik u vreme agresije od strane NATO-ovaca, i što nisam mogao da proglasim pobedu, ne znači da se ne divim borbi za slobodu koju je Slobodan Milošević vodio. Nasuprot njemu kleče beznačajne figurice poput nesrećnog Ljušića. On sada, kao drugosrbijanski lider, priziva i Helsinški odbor i Haški tribunal i njihovo shvatanje odgovornosti.

Ljušić na dirljiv način uvažava drugosrbijansku majku Latinku Perović. Otvoreno hvali njenu doslednost! Ako je Latinka nekada ispovedala komunistička, a sada ispoveda neoliberalistička uverenja, što su nespojive stvari, onda je ona u svemu nedosledna osim u borbi protiv srpskih interesa. Tu jedinu doslednost Ljušić hvali i preporučuje se u prebrojavanju nesrbijanskih krvnih i političkih zrnaca među Srbima. Tako da Kolinda Grabar Kitarović dođe kao najdoslednija kada traži odvajanje Vojvodine od Srbije. Ona pri tome ne oglašava srbijansku nego hrvatsku politiku. A sve je to, kao što vidimo, isto. I Ljušić i Kitarovićka i Latinka…

Perovićeva je dosledna u opakoj nameri prema Srbiji. Te vrednosti dele i Ljušić i Perovićeva. Samo što njoj kućno vaspitanje ne dozvoljava da saopšti naciji da treba da klekne. Tu prljavu ulogu u direktnom obznanjivanju ovakve poruke ona je prepustila Ljušiću.

Ljušić nikako ne može da sakrije svoj bes prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U najboljem slučaju on bi da je „reformiše“ i „transformiše“. Najpre je bezumno poput pomahnitalog jakobinca napadao Carstvo nebesko i zalagao se za carstvo zemaljsko predvođeno Nemačkom. Sada SPC optužuje kako je odbacila rimokatolike i muslimane. Ljušić bi, verovatno, bio srećan i umiren kada bi mesto patrijarha zauzeo neki srpski katolički biskup a mesto vladike neki srpski hodža. Bilo bi i lakše sa klečanjem.

Ovaj istorik i važan državni direktor iznosi javnosti svoju presudu o meni rečima: „prevrtljivi srbijanski Crnogorče“. Ne ulazeći, ovoga puta, u to kome se sve u Srbiji može ili treba reći „Crnogorče“, počev od Karađorđa ili Miloša, i koliko je nesrećni Ljušić opterećen ljudima i prezimenima poreklom iz Crne Gore, te koliko je ta vrsta srbijanstva opaka i koliko suprotna Srpstvu, primoran sam da se zadržim na nivou koji je on, klečeći, već ponudio.

Poznato je da je Ljušić jedna od starih i važnih šiptarskih porodica sa srpskog Kosova. Šiptari iz ove velike porodice su prelazili u Srbe i postajali Srbi pripisujući svom prezimenu nastavak -ić. Isto tako, vraćali su se u Šiptare brišući iz svog prezimena ovaj dodatak. Ne znam da li je to slučaj i sa istorikom Ljušićem. Kao što ne znam ni da li će on u pogodnom trenutku izbrisati dodatak -ić. Ali znam da po duhu klečanja i tome primerenim karakternim osobinama to njemu više nego i priliči.

Naš cilj je bio da razobličimo filozofiju klečanja i pokažemo svu sramotu koju ona nosi u sebi. Cenimo da smo u tome i uspeli. Usput smo se nehotice dotakli i samog autora ideje o klečanju. To nije bilo moguće sasvim izbeći već i zbog visoke državne funkcije koju dotični zauzima. Klečanje je neodvojivo od onog koji kleči. Osim toga, u srpskom jeziku ne postoji sramna imenica za ovaj glagol. To nije slučajno. Moja dužnost kao urednika „Pečata“ bila je da ne dopustim da ova „izatkana“ i perfidna podlost i brutalna demonstracija samoporicanja i samookrivljavanja ostane bez dostojnog odgovora. Jer to bi značilo da smo se svi složili sa ovom nedostojnom idejom. Nije naodmet da Ljušić nastavi da kleči kako bi svima pokazao da to nije dostojno ni saglasno sa srpskim nacionalnim duhom ni sa našom kulturom i tradicijom.

I ne „kleči cela Srbija“, Ljušiću, kao što ti tvrdiš i uopštavaš, klečiš ti!

Ostavljam Ljušića u klečećem položaju. Nek bude živi primer sramote filozofije klečanja. Ipak, konstruktivno i dobronamerno nudim jedno jednostavno rešenje. Reč je o onom „ć“ na kraju njegovog prezimena. Šta je jedno ć kad se već kleči? Ako ga Ljušić izbaci problem  je otklonjen i Ljuši može da nastavi da kleči ili da slobodno – čučne.

 

14 komentara

  1. Cemu frka,Ljusic i ostali “cucavci”,samo su SVEST PROMENILI.
    A to je sada jedino isplativa roba…
    Ali,ne vredja on Srbe,zato kazem,CEMU FRKA???
    Srba vise nema,CINI SE?!
    Predsednica HrvaCke,kaze da “su Srbi u Hrvatskoj ,zapravo Hrvati”?!
    http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/18528/grabar_kitarovic_za_bht_veselim_se_razgovoru_s_dodikom_pitat_cu_ga_sto_je_s_povratkom_hrvata_protjeranih_iz_rs.html
    SRBIJANSKI predsednik rece da “Srbi u RS,zapravo jesu Bosanci”,zamisli sta misli sa ostale Srbe,u Federaciji,odakle mu je zena,sa dinarskih zaledja???
    http://www.blic.rs/Vesti/Politika/379577/Tomislav-Nikolic-Srbi-iz-Republike-Srpske-su-za-mene-Bosanci
    Vidimo da je Taci dogovorio sa Milom da u ustav tzv.rKosova,unese Crnogorce…
    Naravno,Crnogorci na Kosmetu postoje,ali je to opet usmereno protiv Srba,DA I NA KOSOVU BUDU IZBRISANI,ili sa tendencijom brisanja,I ONIH SRBA,KOJI SU TAMO ZIVI.
    Prema tome,ako Srba nema u Hrvatskoj,ako ih nema u BiH,ako ih nema na Kosovu,ako ih nema u Crnoj Gori…ONDA SRBA NEMA UOPSTE!
    Jer,ako pratimo misao hrvatske predsednice,ali i SRBIJANSKOG PREDSEDNIKA…gradjani Srbije nisu Srbi,vec SRBIJANCI?
    Sada je mrtva trka,koga ce istorija opevati kao cuvenog BRISELBEGA…koji je unistio srpsku naciju,A BIO JE SRBIN!!!
    JA NISAM LJUSIC!!!

    • Naslovna strana Pecata sa pravom upucuje na dvoglavu ustasku neman,sto je gore potvrdila hrvatska predsednica.
      Medjutim,Beograd sada pere hrvatsku predsednicu,laznom pricom o seks aferi.ZASTO I DANAS INFORMER STAVLJA NJENU SLIKU U KUPACEM KOSTIMU,ALI NE REAGUJE NA NJENU USTASKU POLITIKU???
      Vucicevic se kao pravda,a vidi se da je sve montaza,na prvi pogled se vidi da to nije ta zena,a njemu ni “dva dana nisu bila dovoljna”…Sve je laz i montaza.
      EPILOG:
      Na naslovnoj strani Kurira danima blate predsednika Srbije,zbog teme o preletanju Bajcetine,sto i nije tema van smisla…ali zato IMAMO TRIJUMFALNU HRVATSKU PREDSEDNICU,SA SAKOM U VISU,istu tu koja kaze da SRBI NE POSTOJE,sve u sred Beograda:
      http://www.kurir.rs/vesti/politika/pinokio-vucicevic-priznao-ja-sam-lazovcina-montirao-sam-kolindi-seks-aferu-clanak-1660780
      Pogledajte i stavove “analiticara”,isod teksta,GDE SE PODRZAVA SKANDALOZNO PONASANJE IMFORMERA,pored Kurira,koji je kao protiv Informera?
      A Srbija ne sme da pisne na ustastvo.
      MAHERSKI NAS RASTURAJU,pa,iako je Dobrica Cosic rekao da je “LAZ SRPSKI DRZAVNI INTERES”,ovo je premnogo.
      Ova Vlada daje narodnu biblioteku coveku koji je skidao cirilicne natpise u Novom Sadu,Blaskovic Laslu,nista ne reaguje,a sada ce,kao, Tasovac da ISPRICA KANTRIMEN PRICU?!
      KAKO OVOJ KATAKLIZMI STATI NA PUT???

    • Bogami, nisam ni ja Ljušić,a neću ni da budem.

  2. Zasto cute srpski istoricari? Zasto se niko od njih ne oglasi povodom Ljusicevih defetistickih lupetanja i revizije istorije? Vecelic se izgleda jedini uhvatio u kostac sa ovim vecitim direktorom i stranackim preletacem.

  3. zgubih, za samo nekoliko godina, 3 prijatelja iz Istoka i okoline.Presvisli od tuge
    za zavicajem.Nisu ga menjali za polozaj na drzavnim jaslama.Nisu imali profesorski
    istancan osecaj za prilagodjavanjem i napustanjem broda usred bure.Nisu bili
    dovoljno elasticni.Do kraja ostali uspravni.Znali da interes i rodoljublje ne idu zajedno.
    Nisu bili Profesor.

    • “Ima nesto sto je jace od politike i politicara”rece, danas,R.Ljusic,odlazeci klecece-cuceci direktor” Sluzbenog glasnika”,
      komentarisuci sut kartu.Ima,ima i te kako.Recimo neka njegova ekselencija .Ili Alister Kembel,spin doktor,Blerov Minhauzen
      koji 13/01, neprimeceno od medija ,u sred Vlade Srbije, odrza predavanje o” propagandi i medijskoj
      komunikaciji” .Nesto se gadno sprema.Bice neke mnogo vece” kolaterarne stete” od danasnjeg ,namenskog ,postavljanja Jelene
      Trivan-rodjene u K.Mitrovici,odrasle u Pristini ,vaspitane u Briselu,na mesto vd direktora “S.glasnika”.Ovo je,Izgleda,
      samo uvod u baraznu pripremu i primenu stecenog znanja u DS, u peglanju razuma i medijskoj komunikaciji, pred predaju
      KIM 9-og marta. Zbogom pameti ,dobar dan,tugo! Dva losa,ubise Milosa!

  4. Metohijac – prerađen ili pretvoren u nešto jako … čudno.
    Zaprepašćujuće je da Ti iz Istoka, tako blizu sedištu PEĆKE PATRIJARŠIJE, rugovske klisure, Bistrice… ugasiš u sebi sve sveto i svetlo, a najljudskije u svakom čoveku – SAMOPOŠTOVANJE…
    Sve je čudno… u biografiji “završio gimnaziju u mestu rođenja”… “Vikipedija…???! Nekad, 2005.g. u emisiji sa P.Lukovićem, hrvaćankom S.Biserko, N.Kandiqi… drskost Srbije iskrila, podizala glavu iz blata i stida…???! Tvoritelj onovremenskog čuda, sa tako ljudskim imenom “OBRAZ” od čijeg je imena svaka GNJIDA Srbije, Balkana, bivše Juge, Evrope, dobijala komatozno-histerične napade… beskičmenjačka inicijalna kapisla ili kapsula srbo i slobodo-mrzaca… ???!
    Čudno… Pamet i trajno klečanje, kako to bedno ili blentavo zvuči…
    Moj profo, homosapijens se NIKADA ne bi ISPRAVIO po Vama!!!
    Uživao bi u STRAHU, sva dok “ponosno” ne UGINE ?!?
    Ali… i majmunoliki gospodin je znao KRAJNJI ili POČETNI C-I-LJ … da postane nešto što je savršenstvo prirode i smisao postojanja Zemlje – ČOVEKA – sa mozgom, osećanjima, govorom, savešču, hrabrošću, istinoljubivošću, stvaralaštvom … USPRAVNOG STASA i STAVA ! Boli, ali to čovek – voli…
    Kukavice umuru hiljau puta – heroji samo jednom ili NIKADA !!!
    Da Vam bude jasnije, zbog svih VAS se i USPRAVIO ljudski rod!

  5. Umesto teksta upućenom Radošu nesrećnom Ljušiću, jedno podsećanje na generaciju junaka iz bajke…

    Dok teče noć i besanica prekriva svaku poru moga tela,
    dok misli po prostorima sećanja brode,
    dok nema sna,
    dok nema ničeg,
    dok tonem,
    dok nestajem,
    dok….

    19-og oktobra 1912-e godine, časa kada je Srpska vojska zakoračila na Kosovo, čuo se prvi pucanj i prvi metak, koji je smrtno pogodio Aleksandra Sanju Živanovića, beogradskog studenta prava, dobrovoljca, sina bivšeg ministra Živana Živanovića i sestrića pukovnika Dragutina Dimitrijevića – Apisa.

    Tako je počelo…

    Prva misao u ovim besudnim časovima, kada je čovek čoveku vuk,kada laž prekriva stvarnost, kada Srbija nestaje, kada se pitam gde je razlika između ljudi i neljudi, kada mislim o čoporu kao odrednici ljudskog morala, kada se pitam gde je dno čoveka i da li ono postoji, kada ne verujem, kada mi je telo zgrčeno, usne stistnute a u očima suza, koja nikad da kapne, nego kopni, kao što kopni svet oko nas…

    Prva misao mi je bila posvećena tom mladom čoveku, idealu i snovima jedne mladosti i jedne Srbije koja je našla sebe, jednoga sveta koji je nestao, a nadam se opstao duboko u nama, u bolu i tugi nad svi onim što nam život jeste, a ne bi trebao da bude. I pitam se dok suza skliznu niz obraz, pitam sebe gde je kraj, dokle, ima li kraja, ima li ičega, gde smo i zašto, u ovoj noći, u ovom snu koji to nije, gde je, ima li ga, ili je sve ovo san jednog pustog dana i nečija tegoba, koju mi bolujemo, u kojoj mi nestajemo…

    Vladimir Gvozdenović

  6. Mozda gospodin ljusic nije primetio da se danasnji rat vodi za ljudski mozak ne za telo.Telo je trulez,prolazmost.Mozak to je energija koja se nemoze unistiti.Srbija je energija koja se nemoze unistiti.Ona je tu i ona smeta onima koji bi da nas uniste.A mozete zamisliti kolika je ta energija kad ce ceo zapad ustremio da je slomi.Telo mogu da vam uzmu ali im dusu nedajte.Ako im dusu date to je kraj.

  7. Ovaj samoodbačeni “srbin” Ljušić, je samo potvrdio tezu da je Srba istinskih nešto oko par stitina hiljada. Nisu svi srbijanci Srbi. Zna to dobro Ljušić,kao i to da on sam nije Srbin.Deklarišući se kao Srbin i gle, sa KiM, on samo pokušava da sam sebi da na težini, značaju i pravu, pre svega, da može da oplete po srbima, po Gavrilu Principu… On kao i ta ustašoidna Kitarevićka, nisu našli za potrebno da ako kažu da u Srbiji žive samo srbijanci a ne Srbi, to na isti način kažu i za Hrvatsku, da u njoj žive hrvaćani a ne Hrvati. Ali, ostavimo mi njemu to mamudijanje i naklapanje, ne nabijajmo mu cenu time što ćemo se baviti njegovim budalaštinama. Psi laju, a karavani prolaze.

  8. Da li je Ljušić SAMO ponosan što nije bio komunista i što je odbio da ode na pregovore /kao opozicionar/ kod predsednika države! Ove dve kvalifikacije ne opravdavaju njega kao intelektualca za koga se predstavlja! U pitanju je jedan uskogrudi istoričar, kakvih u Hrvatskoj imaš bezbroj! Ponosimo se kao Srbi sa jednom istorijskom bitkom davne 1389 na Kosovu polju! Bitka apsolutno neravnopravna pa čak i nelogičana ali časna i hrabra! I taj NAŠ Lazar je otišao na žrtvenik za SVA vremena dok pogrbljeni Ljušići idu u ZABORAV!

  9. Odkud naprasno bezgranicno peverenje u Trivanovu clanicu DS-a.sta o tome misli Srpska javnost , ako je uopste ima.
    Koje se ovde igranke igraju i ko je gazda koji vuce sahovske figure.
    Ne verujem da je to Toma,Vucic.
    Nisu taj kalibar.

  10. ode siroma ovaj cucavac iz sluzbenog glasnika,vrce se na juniverzitet da tamo soli pamet mladima,zaista ga treba u pensiju i to invalidsku

  11. Nije sramota da Ljusi misli ovako,suprotno srpskom ubjedjenju I ponosu,ali je sramota da se ovakvoj osobi daju mogucnosti I funkcije sa koji na sav glas moze da nas uci kako se kleci.Tadic sjeromah je to naucio,Vucina Draskovic shodno svojoj vucjoj naravi lako pada u klecanje. Ja mislim da ovom soji kupljenom I placenom iz vana profilovanom novcem vlastite drzave treba sadraditi podzemni hram ali odmah do javni toaleta u njemu trebaju biti slike mocnih kauboja pljackasa pustolova lopova I bar nekoliko pari njihovi smrdljivi cizama koje mogu ljubiti do mile volje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *