Branko Žujović – Kirbi, usisaš nam tepih!

Dogodine ćemo se svađati za mesto ispod one šljive, koju će na kraju da prime u Evropsku uniju sa svim šarkama i (biljnim?) vašima.

Najnovija vest je da su oborili Deda Mraza. Učinilo im se po mraku da je čiča dobrovoljac iz Donbasa. Zbunila ih brada na radaru. Irvasi, avion, paketići ili deca, njima je, videli smo svi, potpuno svejedno. U nešto mora da se puca. Zapad tako čuva standarde. Ne mora se živeti, bombardovati se mora.

Globalna ideja o Deda Mrazu sabijena je u procep između ratova i šopinga, između razaranja i profita. Između Pentagona i bilo kog šoping-mola. Ona neodoljiva estetika američkog Božića, koju svi znamo i volimo, puka je holivudska opna na rasteru globalne iluzije. Koliko bombi, toliko novca, koliko novca toliko Božića.

Kako, dakle, dočekati 2015, tu krajnje nepredvidivu godinu lakog žanra i objektivno sve neizvesnije sudbine? Dogodine ćemo se, stvari tako stoje, svađati za mesto ispod one šljive, koju će na kraju da prime u Evropsku uniju sa svim šarkama i (biljnim?) vašima koje na njoj zapatimo.

U SANU, ako se iko još van konteksta njenog memoranduma seća te nekada poštovane institucije, razmotriće, u nedostatku boljih tema, uvođenje zvanja vojvode nauka. Taj i taj, komandant gorskog štaba humanističkih nauka, taj i taj – komandant grupe jurišnih simpozijuma.

Oni koji uče na tuđim greškama u podsetnike će, posle „žutih ljudi“ na Velikoj Moravi, zapisati da nipošto ne pominju banane ili branje pamuka pred Obamom. Ma koliki majmun ovaj ispadao kada umišlja da je Zemlja humanološki vrt, u čijim bi kavezima da nas hrani slobodom.

Prvi koji je bio prvi i kada je bio prvi – drugi proveriće, koliko o Božiću, kada pristane da ode makar na veliki odmor, šta je i da li je uopšte Maks Veber pisao o primeni zakona fizike u politici i društvenoj teoriji. Programu njegovog kabineta neophodna je hitna doza primenjene kvantne mehanike, tačnije koherentne superpozicije. Bez nje je program vlade zbir gadnih protivrečnosti.

Pomenuta teorija, nedavno dokazana u praksi, kaže da je moguće da čestica prođe kroz dva otvora istovremeno. Eto savršene ustavne formule za Srbiju. Beograd bi mogao da ne bude u Evropskoj uniji i da istovremeno bude u njoj. Kosmet bi bio i u Srbiji i van nje.

Stanje koherentne superpozicije moguće je, međutim, jedino u svetu kvantnih čestica, u srazmerama Plankove dužine. To je najsloženije pitanje logičnosti srpske politike u novoj godini. Ali, bez brige! Upravo toj dimenziji teži opšta srpska entropija. Sve ostalo, poput istovremenog obitavanja bulevara Ratka Mladića na bulevaru Zorana Đinđića, objašnjava klasičan model prostorvremena, potpomognut kolektivnom amenzijom i opštom konstantom ljudske gluposti.

Prvi koji je bio prvi i kada je bio prvi – drugi, mogao bi zato dogodine da za ministra nauke i ekonomije imenuje Šeldona Kupera. Kakav Lazar Krstić! Na miru bismo, pred kamerama, kako dolikuje, čestitali Supermenu rođendane. Proveravali bismo uvozi li opozicija kriptonit. Informer i Kurir bi bili zaokupljeni pisanjem da se sprema majdan jadarita.

Klicaće tabloidi da tuđe nećemo čak ni kada je naše, a da smo svoje odavno uklopili u Briselski sporazum. Sa stranica će pozivati proletere svih zemalja da se unaprede! Sve će to Evropska unija privatizovati!

Što se mene tiče, za svoju podobnost uopšte ne brinem. Među igračkama iz detinjstva posedujem neoboriv dokaz da sam za Vučka bio još znamenite 1984. godine. Da sam član, bio bih plava krv SNS. Na tome bi mogli da mi pozavide svi, a naročito noviji, multifunkcionalni članovi SNS, opšteg političkog usmerenja i oročenog roka članskog trajanja.

Čak i ovakvu godinu ispratio bih mirno, da Majkl Kirbi ne reče da nam je za naše, opšte dobro slao vojsku i osiromašeni uranijum, kako bismo danas bili upravo ovakvi kakvi jesmo (nikakvi). Nije smeo to da kaže. Ako nema ko drugi da mu odgovori, a sve nas je manje, ja ću: Kirbi, usisaš mi tepih dogodine, kaubojčino!

Srećna nam 2015, još jedna godina u kojoj ćemo reformisati brojne prethodne reforme, otvarajući prostor za beskrajne nizove naknadnih reformi ovih reformi i njihve reforme, hapsiti tajkune, obećavati fabrike, zaboravljati, ponižavati se na sve strane i uopšte želeti od Deda Mraza više, mnogo više nego što je to uobičajeno i normalno.

http://serbian.ruvr.ru/2014_12_31/Kirbi-usisash-nam-tepih-0540/

2 komentara

  1. svaka vam cast gospodine Branko Zujovicu. sve se nadam da ce od vucica postati vucina i da ce prestati voditi usisivaca kojekude (kirbi je stvarno tezak u bilo kom obliku ,,ljudskom” ili tehnickom).svaka vam cast Gospodine!

  2. Hvala vam na ovom pisaniju. Budite u nama nadu, da jos ima Srba. Da nikoga u ovo sveto vreme ne uvredimo, ostacemo na ovom verovanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *