Vojna doktrina Rusije – jačanje NATO glavna pretnja

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas Ukaz o vojnoj doktrini Rusije, saopštio je Kremlj, navodeći da je tim dokumentom precizirana postojeća doktrina, prenele su ruske agencije.

TAS S navodi da je u novoj redakciji teksta jačanje vojnog potencijala NATO-a među glavnim spoljnim pretnjama po Rusiju.

Pored toga, među glavnim pretnjama su i globalne funkcije NATO-a koje se ostvaruju uz kršenje normi međunarodnog prava, kao i približavanja vojne infrastrukture zemalja-članica Alijanse ruskim granicama, između ostalog daljim širenjem tog bloka.

Inovirana Vojna doktrina Rusije je među glavne spoljne vojne opasnosti uvrstila i instaliranje i jačanje stranih vojnih kontigenata u zemljama koje su joj u susedstvu, korišćenje vojne sile na njihovoj teritoriji uz kršenje normi međunarodnog prava, pojavljivanje žarišta i eskalacija oružanih konflikata.

Na listi spoljnih opasnosti su i teritorijalne pretenzije prema Rusiji i njenim saveznicima i mešanje u njihove unutrašnje poslove, navela je ruska agencija.

Doktrina je precizirana u skladu sa odlukom Saveta bezbednosti Rusije od 5. jula 2013, a izmene je taj savet odobrio 19. decembra ove godine.

Drugim ukazom, objavljenim na zvaničnom sajtu, prethodna doktrina prestala je da važi.

“Raša tudej” navodi da suština nove doktrine ostaje nepromenjena u odnosu na prethodnu, te da ruska vojska i dalje ima odbrambenu svrhu, a zemlja obećava da će je koristiti samo kao poslednje sredstvo.

Neizmenjeni su i principi upotrebe nuklearnog oružja kojih se Rusija pridržava, dodaje ruski kanal i podseća da je prevashodni cilj takvog oružja odvraćanje potencijalnih neprijatelja od napada na Rusiju.

Međutim, ističe RT, Rusija bi upotrebila nuklearno oružje kako bi se zaštitila od vojnog napada – bilo nuklearnog ili konvencionalnog – koji bi ugrozio njen opstanak.

Među glavnim spoljnim vojnim pretnjama navedenim u novoj ruskoj vojnoj doktrini je “formiranje i raspoređivanje globalnih strateških antibalističkih raketnih sistema koje potkopava uspostavljenu globalnu stabilnost i ravnotežu moći u nuklearnim raketnim sposobnostima, primena koncepta “brzog udara”, plan o raspoređivanju oružja u kosmosu i raspoređivanje strateškog konvencionalnog preciznog oružja”.

Još jedna novina u ruskoj vojnoj doktrini je da je jedan od ciljeva ruske vojske zaštita nacionalnih interesa u regionu Arktika, navodi RT.

Na domaćem polju, kako stoji u tekstu nove doktrine, Rusija se suočava sa pretnjama “akcija usmerenih na nasilne promene ruskog ustavnog poretka, destabilizaciju političkog i društvenog okruženja, dezorganizaciju funkcionisanja vladinih tela, ključnih civilnih i vojnih objekata i informacione infrastrukture Rusije”.

Prema obnovljenoj verziji ruske doktrine, Rusija vidi međunarodnu saradnju sa zemljama koje dele njene napore da pojača bezbednost, pre svega sa članicama BRIKS-a, OEBS-a, Šangajske organizacije za saradnju i drugima, kao ključnu za sprečavanje vojnih sukoba.

Tradicionalne pretnje sa kojima Rusija mora da se hvata u koštac, a koje su navedene u novoj doktrini, uključuju ekstremizam i terorizam, širenje oružja za masovno uništenje i raketne tehnologije, kao i akcije stranih obaveštajnih službi, zaključuje “Raša tudej”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *