Воjна доктрина Русиjе – jачање НATO главна претња

Руски председник Владимир Путин потписао jе данас Указ о воjноj доктрини Русиjе, саопштио jе Kремљ, наводећи да jе тим документом прецизирана постоjећа доктрина, пренеле су руске агенциjе.

TAС С наводи да jе у новоj редакциjи текста jачање воjног потенциjала НATO-а међу главним спољним претњама по Русиjу.

Поред тога, међу главним претњама су и глобалне функциjе НATO-а коjе се остваруjу уз кршење норми међународног права, као и приближавања воjне инфраструктуре земаља-чланица Aлиjансе руским границама, између осталог даљим ширењем тог блока.

Иновирана Воjна доктрина Русиjе jе међу главне спољне воjне опасности уврстила и инсталирање и jачање страних воjних контигената у земљама коjе су jоj у суседству, коришћење воjне силе на њиховоj териториjи уз кршење норми међународног права, поjављивање жаришта и ескалациjа оружаних конфликата.

На листи спољних опасности су и териториjалне претензиjе према Русиjи и њеним савезницима и мешање у њихове унутрашње послове, навела jе руска агенциjа.

Доктрина jе прецизирана у складу са одлуком Савета безбедности Русиjе од 5. jула 2013, а измене jе таj савет одобрио 19. децембра ове године.

Другим указом, обjављеним на званичном саjту, претходна доктрина престала jе да важи.

“Раша тудеj” наводи да суштина нове доктрине остаjе непромењена у односу на претходну, те да руска воjска и даље има одбрамбену сврху, а земља обећава да ће jе користити само као последње средство.

Неизмењени су и принципи употребе нуклеарног оружjа коjих се Русиjа придржава, додаjе руски канал и подсећа да jе превасходни циљ таквог оружjа одвраћање потенциjалних неприjатеља од напада на Русиjу.

Mеђутим, истиче РT, Русиjа би употребила нуклеарно оружjе како би се заштитила од воjног напада – било нуклеарног или конвенционалног – коjи би угрозио њен опстанак.

Mеђу главним спољним воjним претњама наведеним у новоj рускоj воjноj доктрини jе “формирање и распоређивање глобалних стратешких антибалистичких ракетних система коjе поткопава успостављену глобалну стабилност и равнотежу моћи у нуклеарним ракетним способностима, примена концепта “брзог удара”, план о распоређивању оружjа у космосу и распоређивање стратешког конвенционалног прецизног оружjа”.

Jош jедна новина у рускоj воjноj доктрини jе да jе jедан од циљева руске воjске заштита националних интереса у региону Aрктика, наводи РT.

На домаћем пољу, како стоjи у тексту нове доктрине, Русиjа се суочава са претњама “акциjа усмерених на насилне промене руског уставног поретка, дестабилизациjу политичког и друштвеног окружења, дезорганизациjу функционисања владиних тела, кључних цивилних и воjних обjеката и информационе инфраструктуре Русиjе”.

Према обновљеноj верзиjи руске доктрине, Русиjа види међународну сарадњу са земљама коjе деле њене напоре да поjача безбедност, пре свега са чланицама БРИKС-а, OEБС-а, Шангаjске организациjе за сарадњу и другима, као кључну за спречавање воjних сукоба.

Tрадиционалне претње са коjима Русиjа мора да се хвата у коштац, а коjе су наведене у новоj доктрини, укључуjу екстремизам и тероризам, ширење оружjа за масовно уништење и ракетне технологиjе, као и акциjе страних обавештаjних служби, закључуjе “Раша тудеj”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *