Samit Kine i 16 zemalje CEE: Više od 5.000 učesnika

Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE) sa svim pratećim sadržajima među kojima je i Četvrti privredni forum okupiće oko 5.000 učesnika koji će u Beogradu boraviti od početka do sredine sledeće sedmice.

Pored domaćina premijera Aleksandra Vučića i premijera Kine Li Kećijanga, beogradskom susretu prisiustvovaće 14 premijera zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsednik vlade.

Prema informacijama iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima, za izveštavanje sa Samita akreditovano je oko 1.100 novinara iz 110 redakcija. To je tri puta više medijskih predstavnika nego što je bio slučaj na prethodna dva Samita, što govori o značaju skupa.

Kako je rečeno novinarima na brifingu u Vladi Srbije, kineski premijer doputovaće u Beograd već u ponedeljak, 15. decembra, a na aerodromu će ga dočekati domaćin, srpski premijer Vučić, kada će njih dvojica praktično imati prvi kraći sastanak.

Sledećeg dana, predviđeni su bilateralni sastanci učesnika, a popodne će biti održan Četvrti ekonomski forum u “Sava centru”, a počeće, kako je planirano u 16.00 časova. Taj veliki skup premijera i privrednika otvoriće premijeri Srbije, Kine i premijerka Poljske Eva Kopač.

Kopač će tada najaviti i formiranje zajedničkog mešovitog privrednog komiteta Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope sa sedištem u Varšavi.

U “Sava centru” predstaviće se brojne kineske kompanije, a predviđeno je održavanje tri tematska panela sa velikim brojem učesnika. Isto popodne u Palati federacije održava se sastanak šefova vlada.

Zvanično otvaranje Trećeg Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope je u 17.00 časova, a pozdravne govore održaće premijeri Vučić i Kećijang.

Nakon sastanka predviđeno je obraćanje medijima dva premijera, nakon čega će biti priređena svečana večera kao i prijem za učesnike.

U sredu, 17. decembra, kako je rečeno na brifingu u Vladi Srbije, biće održan sastanak premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, na kojem će se razgovarati o izgradnji pruge Budimpešta – Beograd, nakon čega su planirane i izjave za medije.

Sreda popodne predviđena je za sastanke u okviru zvanične posete premijera Kine Srbiji, a prvi je razgovor Kećijanga sa Vučićem.

Srpska i kineska strana trebalo bi da potpišu niz sporazumna koji su u pripremi, a potom će se premijeri Kine i Srbije obratiti novinarima.

Kineski premijer sastaće se i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u četvrtak, a zatim će delegacije Kine i Srbije prisustvovati svecanosti otvaranja mosta Zemun -Borča koju gradi kineski partner.

Kineskom premijeru Kećijangu, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, dodeliće zvanje počasnog građanina Beograda.

Agenda brojnih sastanaka u okviru Samita još je u pripremi, pa i dalje ima prostora za želje Kine, domaćina, kao i gostujućih delegacija.

Bezbednost učesnika na maksimalnom nivou

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su preduzete sve potrebne mere da se osigura bezbednost učesnika predstojećeg Samita premijera Kine i centralne i istočne Evrope u Beogradu i da očekuje da će organizacija i bezbednost tog skupa proteći u najboljem redu.

“Preduzeli smo sve potrebne mere za bezbednost učesnika skupa i mislim da su naši kineski partneri time zadovoljni – bezbednost će biti na maksimalnom mogućem nivou”, rekao je ministar gostujući na RTV Pink.

On je kazao da je to najznačajniji događaj za Srbiju u poslednje dve- tri decenije i da dugo nismo imali jedan tako značajan i veliki skup.
“Dolazak kineskog premijera, koji će razgovarati sa našim premijerom, ali i drugih evropskih premijera, predstavnika privrede od velikog su značaja, a Srbija može da se raduje skupu jer će on biti prekretnica i značiće mnoge napretke za našu ekonomiju”, poručio je ministar unutrašnjih poslova.

On je kazao da je premijer Aleksandar Vučić odigrao pravi liderski potez što se tiče organizacije tog događaja i da “retko koja zemlja u našem regionu može ovako nešto da sanja, a kamoli da organzuje”.

Stefanović se zahvalio i predstavnicima Republike Kine na podršci u tome.
“Niije mala stvar da vam dođe premijer Kine, znamo da je Kina danas jedna od najvećih ekonomija sveta i veliki prijatelj Srbije”, rekao je Stefanović.

Što se tiče broja policajaca koji će obezbeđivati skup, Stefanović je kazao da neće biti baš onako kako pišu pojedini mediji, jer to nije potrebno, ali da će biti dovoljno ljudi da se obezbedi sigurnost učesnika.

Stefanović je rekao da se već dva meseca radi na pripremama za taj skup i da je MUP preduzeo sve što je potrebno da samit, što se bezbednosti tiče, prođe u najboljem redu.

Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE) sa svim pratećim sadržajima među kojima je i Četvrti privredni forum okupiće oko 5.000 učesnika koji će u Beogradu boraviti od početka do sredine sledeće sedmice.

Pored domaćina premijera Aleksandra Vučića i premijera Kine Li Kećijanga, beogradskom susretu prisiustvovaće 14 premijera zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsednik vlade.

Jedan komentar

  1. Sa Kinom (ali i Rusijom i drugim partnerima ) praviti RAZVOJNE projekte na obostranu korist.
    Nama nedostaju krupnija zajednička ulaganja u infrastrukturu ali i industriju, agroindustriju i visoke tehnologije, i tu bi Kina mogla da pomogne!Da se pokrene cela Srbija i region.

    Otkud taj Mešoviti-Komitet za Istočnu i Centralnu EU sa sedištem u Poljskoj???
    Srbija bi trebala da zamoli da se osnuje Mešoviti -Komitet za Jugoistočnu Jevropu(Balkan) sa sedištem u Beogradu. Ovako je moguće da značajne investicije odu u Poljsku i druge zemlje ?, možda bi malo i predstavnici Kine mogli da obrate pažnju, gledajući i istorijske i druge aspekte situacije.
    Srbija je dosta patila od zapadnjaka, bombardovana, gađana je i kineska ambasada,…..trebalo bi da se “iz petnih žila” zamoli Veliki Zmaj da Srbija bude jedan od centara saradnje Velike Kine i ovog dela sveta!
    Treba se potruditi, iskoristiti šansu, zamoliti Velikog Zmaja, pošteno i partnerski!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *