Poglavlje 35 zahteva potpunu primenu Briselskog sporazuma

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević podsetila je danas da je Srbija spremna da pregovore sa EU počne otvaranjem poglavlja 32 o kontroli javnih finansija, ali da je stav Unije u ovom trenutku da primat ima poglavlje 35, koje se tiče Kosova.

“Poglavlje 35 zahteva potpunu primenu Briselskog sporazuma i to nije tajna”, rekla je Miščević na zajedničkoj sednici radnih grupa Pravosuđe i osnovna prava (poglavlje 23) i Pravda, sloboda i bezbednost (poglavlje 24) Nacionalnog konventao EU (NKEU).

Ona je dodala da je dijalog između Beograda i Prištine zakazan za 9. februar, te ocenila da nas očekuje “zanimljiva 2015. godina”.

Podsetila je i da je do sada završen bilateralni skrining za 26 poglavlja, kao i da će se paralelno sa skrininzima za ostala pogalvlja završavati akcioni planovi za pogljavlja 23, 24, ali i za Poglavlje 11, a koje se tiče poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Miščević je dodala i da je pregovaračka pozicija Vlade Srbije za svako poglavlje tajni dokumet, naglasivši da on ne može biti javan do dana međuvladine konferencije.

Tada se, ukazala je, paralelno na engleskom i srpskom jeziku taj dokument postavlja na sajt Vlade Srbije i Evropske komisije.

Ni oni svoju pregovaračku poziciju ne objavljuju do tog trenutka”, poručila je Miščević.

Ona je dodala i da će do kraja godine biti pušten u rad i sajt pregovarčkog procesa i na njemu će biti postavljena sva dokumenta koja su dostupna javnosti.

Govoreći o procesu uključivanja civilnog sektora u pregovarački proces, Miščević je rekla da nije zadoljna, i podvukla da postoji jednoobrazovanost uključivanja nevladinih organizacija u ovaj proces.
“Nismo razvili opšte razumevanje potreba za uključivanje organizacija civilnog društva u pojedinim ministarstvima. Neki shvataju tu potrebu, dok se drugi još uče”, istakla je ona.

Predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić rekao je da civilni sektor treba što više da bude uključen u pregovore, istakavši da je parlament spreman za proceš pregovora i da je Odbor usvjio sve neophodne akte.

Smatra i da Srbija ne treba da “juri za pregovorima”, poručivši da ostaje strateški cilj naše zemlje – da Srbija 2020. godine postane čclanica EU.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koja je koordinatorka Radne grupe za pogalvlje 23 Sonja Stojanović Gajić ocenila je da ministarstva pravde i unutrašnjih poslova ne komuniciraju na odgovarajući način sa civilnim sektorom.
“Ministartsvo pravde je bilo bolje u odnosu na MUP i učinilo je dostupnim sve ključne informacije. To minstarstvo je učinilo dostupnim i prvu i drugu verziju akcionog plana, a što nije slučaj sa MUP”, rekla je ona.

Koordinator Radne grupe za Poglavlje 23, Pravosuđe i osnovna prava Kuća ljudskih prava i demokratije Milan Antonijević rekao je da je želja ovih organizacija zajedničkom sednicom bila da se ukaže na činjenicu da ministasrtva ne uključuju na isti način nevladin sektor u proces pregovora.
“Zahtevamo i kalendar kako bismo se pripremili kao organizacije civilnog društva za sve što nam sledi u 2015. godini”, rekao je Antonijević.

2 komentara

  1. Tajna je STA JE BRISELSKI SPORAZUM,sta ste to potpisali?
    Sam predsednik Vlade upravo zeli da se BAS TO POGLAVLJE otvori,ON TRCI PRED RUDU…govoreci da “zelimo da resimo najteza poglavlja”.
    COVEK SE BAS SPREMIO…
    Premijer se nada CISTOJ DESETKI iz Brisela,jer je on najbolje rezultate u zivotu postizao upravo kao djak…
    Sprema gospodja “Fon” Miscevic armirano-betonski poklopac na Kosovo,koji ce biti mnogo veci i jaci od Cernobilskog,cime ce Beograd pomoci Pristini da ostvari “teritorijalnu celovitost suverenitet nad celom teritorijom Kosova”…kao do sada?!
    DRUGE NEMA!
    Ova Vlada,koja je u kolapsu,gde trecina ministara strajkuje neaktivnoscu,NEMA IH…trecina NEMA POJMA a trecina PRICA BAJKE,najgora je vlada do sada…predali su SEVER KOSOVA,a sada ce CELO KOSOVO,(opet Platforma Nikolica,pa drama…pa novi potpis,USTAV SRBIJE BEZ KOSOVA,sto najavljuju iz Vlade)…ne prepoznaju Republiku Srpsku,sada ce u Ivanicu imati “pravog” partnera,na EVROPEJIZACIJI (ponistenju) RS,oko Vojvodine oblecu kao mace oko vruce kase,KAO DA SU DVE ZEMLJE VOJVODINA I UZA SRBIJA…ne smeju da pipnu ZUTO-ZELENE canke…
    Prete i Toma i Vucic ostavkama,kao u losem braku,gde “domacin”,ustvari macista…ekonomski zavisnu zenu nebije u cosak i zapreti joj,SADA CU DA TE PREBIJEM I OSTAVIM…a ona drekne u bolu-NE OSTAVLJAJ ME…
    Srbija je u MOK-u predala Kosovo MOK-u,BEZ GLASA PROTIV…
    KAO,TO JE SAMO SPORT…A MI SMO SAMO STOKA,PA NE RAZUMEMO.
    Bice vrhunac ludiLa,ako se pojavimo u OUN,i tamo gde kazu da je KOSOVO SRBIJA,mi PREDAMO KOSOVO OUN-u,i kazemo KOSOVO NIJE SRBIJA???
    Zasto jos neko misli da ludilo i izdaja,imaju granice???
    ZAISTA,STA RADE PAMETNE SRPSKE GLAVE ???
    Ako Miscevic jos dugo zadrzi osmeh na svome licu,CRNO NAM SE PISE!

  2. Recite šta zahteva šta moramo kao država da uradimo dabi bili dostojni te EU grupacije. Šta ste potpisali a biračima niste rekli šta ćete potpisati i ako nemate APSOLUTNU PODRŠKU SRBIJE.
    Imate većinu u parlamentu što vam neda pravo na izdaju, predaju
    dela državne teritorije, znam nasledili ste stanje ali niste se potrudili da promenite nasleđeno od ŽUTOG-KARTELA i svih vlada pre uključujući i Brozovu vladavinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *