NIS u mlade i nauku uložio 180 miliona dinara

Naftna industrija Srbije (NIS) je u podršku mladima, obrazovanju i nauci u 2014. godini uložila 180 miliona dinara, rečeno je danas prilikom predstavljanja rezultata društveno-odgovornog poslovanja NIS-a.

Ta kompanija je za poslednje tri godine kroz program “NIS šansa” zaposlila više od 660 diplomiranih studenata i maturanata sa završenom srednjom tehničkom školom, bez radnog iskustva.

NIS, kako je istaknuto, sarađuje sa Ministarstvom omladine i sporta i fondom za mlade talente i od februara 2013. godine, kompanija je zaposlila 49 stipendista ovog fonda i na taj način ovim darovitim mladim ljudima dala priliku da prva radna iskustva steknu u jednoj od najvećih energetskih kompanija u regionu.

Kao društveno-odgovorna kompanija, NIS je odlučio da poodrži talentovane mlade ljude i stručnjake koji žele da iskoriste svoju šansu i da ulažu u sebe, rekla je rukovodilac NIS-ovog programa “Energija znanja” Snežana Lakićević, koja je istakla da je ovu godinu obeležila saradnja NIS-a sa školskim ustanovama i univerzitetima.

U okviru projekata podrške obrazovanja i razvoja talentovanih učenika i studenata NIS sarađuje sa 20 fakulteta i 17 škola širom Srbije kroz program “Energija znanja”, rekla je ona i dodala da je od 2013. godine do danas NIS opremio više od 30 računarskih učionica i laboratorija u nekoliko gradova.

Radi povezivanje sistema obrazovanja i tržišta rada, NIS je pokrenuo inicijativu za akreditovanje novih studijskih programa u Srbiji, rekla je Lakićević.

Na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu akreditovana su dva nova studijska programa: Inženjerstvo nafte i gasa i Geologija nafte i gasa, dok je na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu otpočeo studijski program Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa i ima 50 upisanih studenata u školskoj godini 2014/2015.

NIS je, kako je navela, kroz program “Energija znanja” stipendirao 82 mladih, od čega su 23 stipendije za fakultete u zemlji, 25 stipendija za studiranje u Ruskoj federaciji, 31 za učenike četvrtog razreda srednjih škola i tri stipendije za pobednike Olimpijada znanja.

Ta kompanija je, kako je dodala, u saradnji društvima fizičara, matematičara, hemičara i slavista organizuje i Olimpijade znanja, a u poslednje dve godine održano je ukupno 12 olimpijada iz oblasti prirodnih nauka i ruskog jezika, a NIS je u istom periodu podržao i odlazak nacionalnih timova na prestižna međunarodna takmičenja iz hemije, fizike i matematike

U NIS-u ističu da je razvoj mlade generacije i podrška projekata u oblasti obrazovanja i srećnog detinjstva osnova socijalne politike NIS-a i ključni element strategije održivog razvoja kompanije.

NIS podržava mlade, nauku i obrazovanje kroz nekoliko korporativnih programa , među kojima su “NIS šansa,” “Energija znanja” i “Energija sporta.”

Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpskog hemijskog društva Živoslav Tešić pohvalio je NIS za programe saradnje sa školskim ustanovama i dodao da je to dobar primer kako kompanije treba da sarađuju sa školama i fakultetima.

On je predložio je da se u Srbiji napravi odgovarajuća strategija i procena koje su visokoobrazovne struke potrebne u Srbiji kako bi ti stručnjaci odmah mogli da se zaposle.

Stipendista NIS-a filip Ilić, koji je odmah posle završtka fakulteta dobio posao u toj kompaniji, rekao je da je su predstavnici NIS-a predložili da se uspostavi takva saradnja sa Rudarsko-geološkim fakultetom i da su izabrali najbolje da ih stipendiraju.

On je ocenio da bi se takvom saradnjom i ostalih kompanija i fakulteta mogao zaustaviti odliv mladih stručnih kadrova iz Srbije u inostranstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *