Nikolić: Referendum za odluku o Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je vrema da kažemo šta Srbija smatra da je rešenje za Kosovo i Metohiji ispod kojeg ne može da ide, da Srbija ima samo jednu politiku koju je naložila Skupština Srbije i da narod na referendumu treba da da konačnu odluku.

Nikolić je gostujućio na TV Piunk rekao da na Kosovu i Metohiji postoje različite situacije, deo gde Srba nema, deo gde je većina albanskog stanovništva sa Srbima u enklavama gde vlast takođe vrši i prištinska administracija i treći deo, gde su Srbi većina i gde Albanaca nema a gde prištinska administracija nema nikakve ingerencije.

“Treba konstituisati Zajednicu srpskih opstina i ne prihvatiti zahteve koje je Pristina smislila” kazao je Nikolić, koji smatra da ne treba da se prihvati sugestija iz Brisela da se ukinu sve paralelne institucije na severu Kosova, jer bi to znavčilo da bismo odustali od principa koje smo zauzeli.

“Mislim da (premijer Aleksandar) Vučić ima težak sastanak početkom ferbuara u Briselu kada će mnogo toga biti jasnije i mislim da mu posle toga treba stav Skupštine Srbije, koji će moći da mu bude i podrška za ponašanje u Briselu, ali i putokaz šta može da zastupa a šta ne može, i da iza toga konačno jednom stanemo”, rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je naveo da ne beži od odgovornosti, da nema pravo predlaganja Narodnoj skupštini i da hoće sve da razmotri sa Vučićem.

Na pitanje da li ima dve politike prema Kosovu i Metohiji, Nikolić je odgovorio:

“Mi imamo samo jednu poltiku, i to je politika koju je naložila Skupština Srbije i vladi i predsedniku Republike i svakom našem predstavniku koji na bilo koji način odlučuje u bilo kom segmentu kako će da se živi na KiM. Svima njima je dala nalog Skupština Srbije i daće svakako bar još jedan put”.

Prema njegovim rečima, u novom sastavu Evropske komisije desilo se nešto pomalo zabrinjavajuće, a što se nije moglo čuti ranije od Ketrin Ešton i Štefana filea, da će postojati zahtev za priznavanjem Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije je rekao da narod na referendumu mora da odluči da li će prihvatiti sve uslove EU i da će odluku građana Srbije, kakva god bila, morati da sprovedu.

“Ako bi mi građani Srbije rekli da potpišem nezavisnost Kosova i Metohije, ja bih otišao sa funkcije na kojoj se nalazim”, rekao je Nikolić.

 

Neću dozvoliti da bilo ko ponižava Srbiju

 

Nikolić je izjavio da neće dozvoliti da bilo ko ponižava Srbiju i da će u sutrašnjem razgovoru sa nemačkim ambasadorom Hajncom Vilhelmom rascištiti sve oko različitih izjava o uslovima EU vezanim za Kosovo i Metohiju.

Nikolić je gostujući na TV Pink rekao da od zvaničnika EU Ketrin Ešton i Štefana filea nikada nismo čuli da će postojati zahtev da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, ali da je sada to stiglo iz Brisela i da mu je to rekao evropski komesar Johanes Han.

Kako je objasnio predsenik Srbije, na to je reagovao nemački ambasador koji mu je kasnije rekao da ga je obmanuo “Blic”, da nije verno prenesen…

“Šta god da mu je ”Blic” uradio, tako se ne ponaša u zemlji koja je domaćin ambasadoru”, rekao je NIkolić, ali i napomenuo da je sa Vilhelmom sklopljeno veliko prijatelstvo.

On je kazao da će zamoliti Vilhelma da izdaju zajedničko saopštenje jer, kako je dodao, niti je u interesu predsednika države da se junači nad ambasadorom Nemačke, ali da ambasador svake države mora da zna u bilo kojoj državi dokle može da ide.

On je rekao da neki ambasadori iz velikih država dozvoljavaju sebi da komentarišu posebno političke dogadaje ili se čak i svrstavaju uz pojedine političke opcije.

“To je možda moglo ranije. Ja neću da ponižavam Srbiju i da dozvolim da se neko tako ponaša prema onome koga su građani Srbije izabrali, ali sam uvek spreman da ispravim jer ne dobijamo ništa sa tim takozvanim junačenjem. Bilo je dovoljno to što je ambasador u nekoliko navrata jednog dana zvao, zatražio prijem i mi ćemo to da ispravimo sutra (ponedeljak)”, rekao je predsednik Srbije.

 

Napadi pokušaj destabilizacije države

 

Predsednik Srbije izjavio je večeras da su napadi na njega pokušaj destabilizacije države istakavši da bi ti napadi mogli da ga isprovociraju da se “seti svega što je mogao da radi i čega se odrekao” preuzimanjem funkcije predsednika.

Nikolić je, gostujući u emisiji “Teška reč” na televiziji Pink, rekao da su napadi na njega prevršili svaku meri i da iskreno razmišlja o tome da zaštitu potraži na sudu kako bi sud i javnost utvrdili “ima li kraja provociranju predsednika republike lažima i izmišljotinama”.

Odgovarajući na pitanje ko stoji iza tih napada, Nikolić je rekao da tu “čak i ne računa” vlasnike novina, već da ima više onih kojima se ne sviđa to što je izabran, način na koji obavlja funkciju, ali i autoritet i ugled koji uživa među građanima Srbije.

“Mislim da im treba drugačiji predsednik Srbije i da bi možda mogli toliko da isprovociraju ne samo mene, nego i moju porodicu i prijatelje, da se možda setim čega sam se sve odrekao zato što sam predsednik republike i šta bih sve još mogao da doživim, a što kao predsednik republike neću imati prilike”, rekao je Nikolić.

Dodavši da se stvari u Srbiji “zaoštravaju” Nikolić je konstatovao da očigledno nema odustajanja od postavljenih ciljeva čije će ostvarivanje na neki način ugroziti mnoge ljude “koji su mislili da će moći i dalje da se enormno i neosnovano bogate i da Srbiju drže u svojim rukama” zbog čega, kako kaže, počinju napadi.

“Mislim da su zajedno svi koji bi sada da destabilizuju Srbiju, pa makar to bili političari, tajkuni, stranci kojima to ne odgovara”, rekao je Nikolić.

On je poručio da se nikada nije predavao i da je onog dana kada sam se upustio u pobedničku trku znao šta će da izgubi.

“Ovo je teret funkcije koju nosim na leđima. Niko se previše ne upire da objasni šta sam do sada uradio i šta radim, ali zato postoje oni koji misle da podižu tiraž napadima tako što izvitopere svaku ideju”, rekao je Nikolić.

Govoreći o radu fondacije Dragica Nikolić predsednik Srbije je objasnio da su humanitarne aktivnosti način na koji njegova porodica može i treba da se oduži Srbiji za sve što je stekao od momenta kada je izabran za poslanika.

“Od momenta kada sam izabran za poslanika, moja porodica je živela bolje od drugih. Nikada nisam strahovao za platu, otvorili su mi se vidici, putovao sam, upoznao mnoge ljude. Dugujem Srbiji. Tada sam rekao da smo sigurno stekli toliko ugleda da možemo da obezbedimo nešto što mnogi građani Srbije ne mogu, a to je novac za humanitarne aktivnosti”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, fondacija Dragica Nikolić mnogo je pomogla Srbiji što će nastaviti da čini ukoliko njegov mandat potraje i ukoliko članove njegove porodice posluži zdravlje.

“Imaćemo dug spisak kojim porodilištima smo pomogli i čak, možda, i jedno izgradili”, rekao je Nikolić, dodavši da je njegova supruga lako mogla da “sedi kod kuće”, ali da je odlučila da preuzme težak teret na sebe i pomogne zemlji kroz humanitarne aktivnosti.

On je naveo da je predsednika fonda B92 Verana Matića odlikovao za mnogo manji doprinos od onoga što je uradila fondacija Dragica Nikolić, ali da je to učinio kako bi podstrekao i druge da se humanitarno angažuju.

“Mnogi bogati i političari imaju supruge, vlasnici medija, ugledni ljudi, neka se one upuste u ovaj posao, možda oni uspeju da sakupe novac”, poručio je Nikolić.

Na pitanje kako komentariše navodne izjave opozicionih političara da će vlast menjati narod na ulicama, Nikolić je rekao da je to stara teza Demokratske stranke, ali da vlast ne može da se uzme na ulici.

“Mene ne interesuje kako koja politička stranka želi da se bori za vlast, osim ukoliko to nisu nasilne metode koje nisu spojive sa Ustavom i zakonima”, rekao je Nikolić.

Poručivši da Srbija sebi više nikada ne sme da dozvoli 5. oktobar, Nikolić je konstatovao da kao opozicionar nikada nije izazivao vlast da “razmišlja hoće li premlatiti ili ubiti” nekoga od onih koje je izveo na ulicu.

On je političkim strankama koje spominju “ukrajinski scenario u Srbiji” poručio da to i ne pokušavaju, jer vlast ne mogu da uzmu na ulici, a i zato što on, kao i premijer Srbije, nikada neće imati okršaj sa svojim narodom.

“Uostalom, rezultati izbora govore kakvo je većinsko raspoloženja naroda. Ne može onaj ko ima manjinu i ne može više nigde da formira vlast da kaže da će uz pomoć naroda osvojiti vlast. Uz pomoć naroda može da se vlada, da narod pomogne da vlada, kao ova sada, prebrodi razne teškoće koje su ostavili prethodnici. Ali onaj ko se uzda da mu narod pomogne da dođe na vlast, taj se grdno vara”, zaključio je Nikolić.

3 komentara

  1. Pa radili ste svo vreme po nalogu zapada na odvajanju Kosova od Srbije,a sada ste se setili da ste zalutali pa vam treba misljenje naroda.A ono za proganjanje predsednik je u pravu.Mnogo toga ce ga proganjati.I njega i njegove.

  2. Koliko znam,onaj,ko vodi državu,dužnost mu je da brine i čuva celovitost njene teritorije.Jedno je nesporno,od kako je gospodin Tomislav Nikolić predsednik,uz njegov lik,nekako ljudskiji,lakše se diše.Zašto neko napada predsednika,najmanje je kriv.Urodilo plodom Dačićevo ljubljenje sa Eštonkom-servilnost,snishodljivost,a sada,vruć krompir narodu u ruke.Referendum treba,malo je kasno.Prihvatili su Briselski sporazum,spavali na”podu”,Borkove fusnote,demokrate započele,naprednjaci sproveli.Složili se,da ne mogu biti paralelne institucije na Kosovu.Ko treba da odgovara za veleizdaju?Nikada se srpsko rukovodstvo nije ozbiljnije bavilo srpskim interesima.Povučene tužbe protiv Hrvatske,protiv NATO-a,srpske žrtve se ne broje,ne istražuju,tužioci,ispod svakog nivoa-broje se samo srpski zločini.Narod,zabavljen nemaštinom,besperspektivan,jadan,ponižen.Zabavljamo se,kobajagi,nekim dečijim pravima.Prosveta u rasulu,đaci tuku nastavnike,čije je to pravo?Ne idu u armiju,mladi prepušteni sami sebi,nedoličnim zabavama,gde je tu zdrav podmladak?Decu treba tući,prava majka zna kako se odgaja zdravo seme.Pitam vas,dušebrižnike,gde ima većeg zla,no u toj nakaznoj Evropi i Americi?Zašto usvajamo Anglosaksonske zakone?nismo mi razbojnici,ni kauboji.Kod tako stvorenog haosa,kakav može biti referendum?Dovedeni u jedno specifično stanje,naša deca,mladi,pa i zreli ljudi,ne znaju šta znači ljubav prema svojoj zemlji,ne znaju svoju dužnost,nije im ni stalo,sve ste ubili u nama.Sve lepo,čisto,čestito i uzvišeno.Orkestrirano,i,dalje nas vodite u tu sramotnu Evropu,na stranputicu,hoćete da nezdrav trenutak,bolestan,da zdravu dijagnozu.Srbija,takva,tako ojađena,izgubiće.Kako nas je samo dobro poznavao doktor A.Rajs,”Srbi,čuvajte se,sebe”-večno aktuelno.Do referenduma,možda se i saberemo,ma da sumnjam.Ljudi,koji treba da govore-ćute,crkvu kritikujemo kada ćuti,kritikujemo,kada govori.Imamo sve predispozicije,da smo najbolji,najpametniji,umno,najzdraviji,ali pljujemo sami sebe,ponižavamo,podređujemo.Dokle tako,Srpski narode?Pozdrav Pečatu,Srbiji i Rusiji,sva ljubav i dostojanstvo.

  3. GRESKA!
    NOTORNA GLUPOST!!!
    Referendum se raspisuje ,kada se ne zna stav gradjana.
    Referendum se ne raspisuje za nesto sto je jasno kao dan.
    Kao da pitas dete da li voli majku,GLUPOST!!!
    A zasto referendum,DA LI NAM JE NEKO TRAZIO DA PRIZNAMO KOSOVO?
    Sta je sa Rezolucijom OUN 1244?
    STA TRCIMO PRED RUDU,ZASTO NE SACEKAMO DA SE ZAVRSI KONFLIKT RUSIJE I AMERIKE?
    Budimo kao Turska,VECNI KANDIDAT ZA UNIJU.ZASTO TRCIMO???
    Sacekajmo bolja vremena,OVA VLAST,OD LETA 2012.G.,STALNO HOCE DA RESI VISEVEKOVNO SRPSKO PITANJE,da li ste vi normalni???
    Nepovoljna je situacija,a vi TRCITE PRED RUDU.

    Normalno je da narod kaze da je za Kosovo u Srbiji.
    KO TO PITA,KOMPLETAN JE IDIOT!!!
    Problem je STO MI NE ZNAMO STA JE ZAPRECENO SRBIJI ako je zapreceno…AKO IZGLASAMO ONO STO JE NORMALNO?
    Dakle,izvolite ,recite sta ce nam se desiti,TACKA PO TACKA,ako kazemo da smo protiv priznavanja nezavisnog Kosova,pa ce mo to na UN u Njujork…nismo bas sami.

    Vrhunac srpske DRZAVNE gluposti je da smo potpisali briselski sporazum,A DO DANAS NIJE FORMIRANA ZAJEDNICA SRPSKIH OPSTINA-ZSO?!Mi sve na rec,sto kaze Drecun,”to je samo formalno”???
    CUJ,SAMO FORMALNO,UZAS!
    A pricate o gasenju “paralelnih organa”,citaj-SRBIJE NA KOSOVU.
    Imamo strah da ce GLUPOST NADVLADATI NAD IZDAJOM,sta budala napravi,hiljadu pametnih ne ispravi…
    APSOLUTNO ULAZIMO U NESPOKOJ,JER NEMAMO VLAST NA NIVOU ISTORIJSKOG ZADATKA!
    Sacuvajte Kosovo,a da Srbiju ne diraju,TO JE PAMET.
    U PAMET SE SRBI…U VLASTI.
    Izvolite,PONISTITE BRISELSKI SPORAZUM,zbog ponasanja Pristine i Tirane i PONISTITE TADICEVU ANTISRPSKU,IZDAJNICKU I KAPITALANTSKU ODLUKU DA SE PREGOVORI O KOSOVU DISLOCIRAJU IZ OUN U BRISEL.
    To sada traze za RS,isto je razvlascuju ,sve vise prenose ingerencije na Sarajevo,i hoce da Dejtonski sporazum zamene nekim briselskim…NEMA KRAJA DILETANTIZMU I DEFETIZMU.
    DA LI STE VI U VLASTI NORMALNI,STA SE PRENEMAZETE,STA VAM NIJE JASNO,STA NAM VISE TO RADITE???
    ODLUCUJTE PAMETNO ILI BEZITE!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *