Leci protiv Roma

Organizacija “Srbska akcija” ubacuje u poštanske sandučiće Beograđana letke koji pozivaju na nasilje nad Romima

Antifašistička akcija Novi Sad na svom Fejsbuk profilu navodi da letak sadrži “najprimitivniji oblik fašističke propagande u kom se poziva na nasilje nad Romima koji se apostrofiraju kao uzrok materijalne bede u kojoj većina građana Srbije živi”, prenosi Tanjug.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić podnela je krivičnu prijavu protiv onih koji su kreirali i onih koji distribuiraju te letke.

Poverenica u saopštenju traži hitnu i odlučnu reakciju nadležnih organa i očekuje da će javnosti biti upućena jasna i nedvosmislena poruka da se rasizam u Srbiji neće tolerisati. Leci koje potpisuje organizacija “Srbska akcija”, koje ubacuju građanima širom Srbije u poštanske sandučiće, sadrže otvoreni govor mržnje prema romskoj nacionalnoj manjini i pozivaju na nasilje i linč. Izneti stavovi u lecima prema kojima treba sprečiti, kako se navodi, „širenje divljih ciganskih naselja” koja predstavljaju „nehumano okruženje” i koji svojim doseljavanjem donose „nesnosan smrad, svađe, tuče, porast kriminala”, predstavljaju ne samo povredu ljudskog dostojanstva, već i težak oblik rasne diskriminacije, što je zakonom zabranjeno, navodi poverenica.
“Država je dužna da zaštiti slobodu i bezbednost svakog njenog građanina i spreči pretnje, nasilje i mržnju prema nacionalnim ili bilo kojim drugim manjinama”, zaključuje poverenica.

Nacionalni savet Roma: Leci protiv Roma – izraz fašizma

Nacionalni savet romske nacionalne manjine pozvao je nadležne organe da preduzmu odgovarajuće mere i kazne pripadnike organizacije “Srbska akcija”.

U saopštenju Nacionalnog saveta takođe se pozivaju “svi pošteni građani Srbije da osude taj čin ektremnog nacionalnizma, nacizma i fašizma”.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović smatra da je deljenje takvih letaka sramno i da predstavlja veliku uvredu za sve Rome.
“Osuđujem taj postupak gde se bez ikakvog zazora poziva na linč svih Roma. Ti leci predstavljaju jasnu poruku da Romi nekome smetaju i da su ugroženi”, rekao je Mihajlović.

On je dodao da je uvredljivo i što su “prema rečima autora strašnog teksta, svi Romi svrstani u isti koš i oni iz nehigijenskih naselja i oni koji su profesori, doktori…, odnosno uspešni i ravnopravni članovi društva”.
“Nažalost, najlakše je okriviti Rome jer su jadni i nezaštićeni, i kao takvi uvek laka meta”, zaključio je Mihajlović.

Omerović: Leci – fašizam na delu, policija da nađe krivce

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ocenio je danas da su leci koji pozivaju na istrebljenje Roma, “ekstremizam i fašizam na delu”, te da policija mora hitno da pronađe inicijatore i organizatore tog “čina zla”.

Omerović je u izjavi dostavljenoj medijima, najavio i da će u Skupštini Srbije, po hitnom postupku, tražiti da bude doneta Deklaracija protiv nasilja i govora mržnje.
“Ako ne vidimo da je to fašizam na delu, onda smo prihvatili da je to dozvoljeno, onda smo svi saučesni i u tom otvorenom pozivu na linč”, rekao je Omerović.

On je zatražio od policije da hitno pronađe inicijatore i organizatore tog čina zla i da društvo tako pokaže da se ne sme pozivati na nasilje i linč drugih.
“Danas su Romi krivi za sve, sutra će to biti predstavnici LGBT populacije i ostali samo zato što u drugačiji. Tako počinje zlo – sa pozivima, lecima, jezikom mržnje, pa onda ide nasilje, ubistvo. Da li smo nešto naučili iz istorije?”, upitao je Omerović.

Deljenje Omerović je nazvao veoma opasnim, zbog čega se ne sme olako preći preko takvih pojava jer zatvaranje očiju pred tim ekstremizmom samo može ohrabriti aveti prošlosti.
“Ne smemo više čekati. Država mora odmah da reaguje”, zaključio je Omerović.

Jedan komentar

  1. … niko normalan ne podržava takve “akcije”… Pitanje je, ne radi li se o “lažnoj zastavi”, jer mnogo toga o (zlo)upotrebama iz “Dekade Roma” je `tabu` ?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *