Леци против Рома

Организација “Србска акција” убацује у поштанске сандучиће Београђана летке који позивају на насиље над Ромима

Антифашистичка акција Нови Сад на свом Фејсбук профилу наводи да летак садржи “најпримитивнији облик фашистичке пропаганде у ком се позива на насиље над Ромима који се апострофирају као узрок материјалне беде у којој већина грађана Србије живи”, преноси Танјуг.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић поднела jе кривичну приjаву против оних коjи су креирали и оних коjи дистрибуираjу те летке.

Повереница у саопштењу тражи хитну и одлучну реакциjу надлежних органа и очекуjе да ће jавности бити упућена jасна и недвосмислена порука да се расизам у Србиjи неће толерисати. Леци коjе потписуjе организациjа “Србска акциjа”, коjе убацуjу грађанима широм Србиjе у поштанске сандучиће, садрже отворени говор мржње према ромскоj националноj мањини и позиваjу на насиље и линч. Изнети ставови у лецима према коjима треба спречити, како се наводи, „ширење дивљих циганских насеља” коjа представљаjу „нехумано окружење” и коjи своjим досељавањем доносе „несносан смрад, свађе, туче, пораст криминала”, представљаjу не само повреду људског достоjанства, већ и тежак облик расне дискриминациjе, што jе законом забрањено, наводи повереница.
“Држава jе дужна да заштити слободу и безбедност сваког њеног грађанина и спречи претње, насиље и мржњу према националним или било коjим другим мањинама”, закључуjе повереница.

Национални савет Рома: Леци против Рома – израз фашизма

Национални савет ромске националне мањине позвао jе надлежне органе да предузму одговараjуће мере и казне припаднике организациjе “Србска акциjа”.

У саопштењу Националног савета такође се позиваjу “сви поштени грађани Србиjе да осуде таj чин ектремног националнизма, нацизма и фашизма”.

Председник Националног савета Рома Витомир Mихаjловић сматра да jе дељење таквих летака срамно и да представља велику увреду за све Роме.
“Oсуђуjем таj поступак где се без икаквог зазора позива на линч свих Рома. Tи леци представљаjу jасну поруку да Роми некоме сметаjу и да су угрожени”, рекао jе Mихаjловић.

Oн jе додао да jе увредљиво и што су “према речима аутора страшног текста, сви Роми сврстани у исти кош и они из нехигиjенских насеља и они коjи су професори, доктори…, односно успешни и равноправни чланови друштва”.
“Нажалост, наjлакше jе окривити Роме jер су jадни и незаштићени, и као такви увек лака мета”, закључио jе Mихаjловић.

Oмеровић: Леци – фашизам на делу, полициjа да нађе кривце

Председник скупштинског Oдбора за људска и мањинска права Mехо Oмеровић оценио jе данас да су леци коjи позиваjу на истребљење Рома, “екстремизам и фашизам на делу”, те да полициjа мора хитно да пронађе инициjаторе и организаторе тог “чина зла”.

Oмеровић jе у изjави достављеноj медиjима, наjавио и да ће у Скупштини Србиjе, по хитном поступку, тражити да буде донета Декларациjа против насиља и говора мржње.
“Aко не видимо да jе то фашизам на делу, онда смо прихватили да jе то дозвољено, онда смо сви саучесни и у том отвореном позиву на линч”, рекао jе Oмеровић.

Oн jе затражио од полициjе да хитно пронађе инициjаторе и организаторе тог чина зла и да друштво тако покаже да се не сме позивати на насиље и линч других.
“Данас су Роми криви за све, сутра ће то бити представници ЛГБT популациjе и остали само зато што у другачиjи. Tако почиње зло – са позивима, лецима, jезиком мржње, па онда иде насиље, убиство. Да ли смо нешто научили из историjе?”, упитао jе Oмеровић.

Дељење Oмеровић jе назвао веома опасним, због чега се не сме олако прећи преко таквих поjава jер затварање очиjу пред тим екстремизмом само може охрабрити авети прошлости.
“Не смемо више чекати. Држава мора одмах да реагуjе”, закључио jе Oмеровић.

Један коментар

  1. … нико нормалан не подржава такве “акције”… Питање је, не ради ли се о “лажној застави”, јер много тога о (зло)употребама из “Декаде Рома” је `табу` ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *