Uhapšen vlasnik “farmakom MB” Miroslav Bogičević

 Policija je danas uhapsila direktora i vlasnika “Koncerna farmakom MB” M.B. i predsednika kreditnog odbora “Privredne banke Beograd” (PBB) AD Beograd M.S, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Oni su, saopštio je MUP, uhapšeni u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala.

Sumnja se da su krivično delo izvršili tako što su od oktobra 2012. do marta 2013. godine, na osnovu prethodnog dogovora
M. B. i M. S, omogućili da “Privredna banka Beograd” AD Beograd odobrava kredite privrednim društvima čiji je jemac bio “Koncern farmakom MB”.

MUP navodi da je to urađeno u cilju da ta privredna društva sredstva iz dobijenih kredita u vidu pozajmice istog dana transferišu “Koncernu farmakom MB” kao krajnjem korisniku, a sve u nameri pribavljanja imovinske koristi “Koncernu farmakom MB”, a na štetu “Privredne banke Beograd”.

Ti krediti nisu vraćeni “Privrednoj banci Beograd”, čime je ona oštećena za 15.140.000 evra i 60 miliona dinara, odnosno 1.757.246.348 dinara, za koliko je pribavljena korist jemcu “Koncernu farmakom MB” Šabac, stoji u saopštenju.

U navedenom periodu “Privredna banka Beograd” AD Beograd je bez adekvatnog sredstva obezbeđenja, odnosno samo uz pokriće menicama, odobrila kredite za privredna društva i to:
– “Euroguma – BBS” d.o.o. u iznosu od 2.000.000 evra
– “Eko fokus” d.o.o. u iznosu od 1.800.000 evra
– “Inmold” d.o.o. u iznosu od 1.900.000 evra
– “Olimpikus BP” d.o.o. u iznosu od 1.880.000 evra
– “Porfito trade” d.o.o. u iznosu od 1.880.000 evra
– “Vadra-prom” d.o.o. u iznosu od 1.690.000 evra
– “Amator” d.o.o. u iznosu od 1.690.000 evra
– “fermin” d.o.o. u iznosu od 1.000.000 evra i 60.000.000 dinara
– “Mihmil” d.o.o. u iznosu od 1.300.000 evra, navedeno je u saopštenju MUP-a.

 

Ko je Miroslav Bogićević?

 

Biznismen Miroslav Bogićević tereti se da je Privrednu banku Beograd oštetio za 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara, odnosno 1.757.246.348 dinara, za koliko je pribavljena korist jemcu “Koncernu farmakom MB” Šabac.

Bogićević 1989. godine osnivao preduzeće „farmakom”, čija je pretežna delatnost bila poslovanje apoteke, a uporedo sa tim uvoz i izvoz.

Osam godina kasnije je izvršena preregistarcija preduzeća u „farmakom MB”, a pretežna delatnost društva postaje trgovina na veliko, kao i proizvodnja sredstava za zaštitu bilja, obojenih metala i mineralnih đubriva, a sve se realizuje kroz zajedničku
proizvodnju, i to sa društvima u sastavu preduzeća „Zorka” Šabac.

Ubrzo „farmakom MB” stiče vlaništvo u Mlekari Šabac, fAS Sombor, PIK „7. jul”, IK „Guča”, Livnici Požega, RIT Zajača, „Zorki Standard”, rudniku antimona i cinka „Suva ruda”, rudniku olova i cinka „Lece”.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije da Vlada Srbije ne štiti tajkune i da se to najbolje vidi po visini poreza koji je naplatila od njih, navodeći da i dalje najveći problem predstavlja „farmakom”. On je za „farmakom” rekao da je „političko čedo jedne stranke koje je preraslo u monstruma”.

Mediji su preneli da je Bogićević uhapšen na aerodromu prilikom pokušaja da napusti zemlju.

Rođen je 5. oktobra 1953. u Šapcu, Višu upravnu školu završio je u Sarajevu, a prvo zaposlenje, 1973, dobio je u fondu zdravstvenog osiguranja.

U privatni biznis prelazi 1992, a počeo je sa apotekama, zatim trgovinom i proizvodnjom.

Iako je od 2003. učestvovao u brojnim privatizacijama, i sistemu farmakom pridodao devet preduzeća iz različitih delatnosti, za njega se ne vezuju uobičajene afere koje su pratile taj proces.

Kupljene firme uglavnom su modernizovane, zapošljavaju oko 3.000 radnika, a za doprinose u privrednom razvoju, kako su preneli mediji, Bogićević je primio brojna priznanja. Oženjen je, ima dve ćerke i troje unučadi.

Jedan komentar

  1. Svaka čast vlastima što su uhapsili ovog žutog bandita, pored onog crvenog Perčevića!
    Samo tako nastavite braćo i da se vrate pokradeni novci , bre!

    Ojadiše nas zlotvori, i da se hapse svi redom kriminalci- jajare po svim gradovima i u unutrašnjosti, jer to je jedini spas!

    U unutrašnjosti imamo mafijaške gangove u sprezi sa delovima državnih organa, nažalost!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *