Putin: Rusija je dokazala da je sposobna da brani svoje nacionalne interese

Dan narodnog jedinstva je simbol predanosti građana Rusije svojoj zemlji, njen suverenitet je isto toliko na ceni kao sloboda i demokratija, izjavio je predsednik Vladimir Putin, govoreći na svečanom prijemu povodom praznika.

Predsednik je istakao da je Rusija ove godine morala da se suoči sa velikim izazovima i da je dokazala da je sposobna da brani svoje nacionalne interese. „I, kako se to i ranije više puta dešavalo, naš narod na teškoće odgovara konsolidacijom, moralnim i duhovnim uzdizanjem“, rekao je Putin.

Prema rečima predsednika, težnja ka pravednosti, ka istini, je uvek bila u časti Rusije „i nikakve pretnje nas neće naterati da se odreknemo od svojih vrednosti i ideala“.

Praznik je ustanovljen u znak sećanja na događaje 1612. godine.

Tada su učesnici narodnog ustanka, na čelu sa Kuzmom Minjinom i knezom Dmitrijem Požarskim, oslobodili Moskvu od stranih osvajača i pokazali jedinstvo i slogu celog naroda, bez obzira na poreklo, veru i socijalni status u društvu.

Istorijski praznik je povezan i sa prestankom Smutnog vremena u Rusiji u 17. veku. Ovaj praznik se tradicionalno podudara da crkvenim praznikom u čast Kazanske ikone Bogorodice.

U savremenoj Rusiji se Dan jedinstva obeležava od 2005. godine. Za Ruse je to u mnogim aspektima nov praznik. Ali, on je jako potreban, jer konsoliduje društvo, pomaže Rusima da shvate odgovornost za budućnost zemlje, tvrdi zamenik predsednika komiteta Državne dume za obrazovanje, šef katedre politikologije i sociologije Univerziteta „Plehanov“ Vladimir Burmatov.

http://serbian.ruvr.ru/news/2014_11_04/Putin-Rusija-je-dokazala-da-je-sposobna-da-brani-svoje-nacionalne-interese-8822/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *