Путин: Русија је доказала да је способна да брани своје националне интересе

Дан народног јединства је симбол преданости грађана Русије својој земљи, њен суверенитет је исто толико на цени као слобода и демократија, изјавио је председник Владимир Путин, говорећи на свечаном пријему поводом празника.

Председник је истакао да је Русија ове године морала да се суочи са великим изазовима и да је доказала да је способна да брани своје националне интересе. „И, како се то и раније више пута дешавало, наш народ на тешкоће одговара консолидацијом, моралним и духовним уздизањем“, рекао је Путин.

Према речима председника, тежња ка праведности, ка истини, је увек била у части Русије „и никакве претње нас неће натерати да се одрекнемо од својих вредности и идеала“.

Празник је установљен у знак сећања на догађаје 1612. године.

Тада су учесници народног устанка, на челу са Кузмом Мињином и кнезом Дмитријем Пожарским, ослободили Москву од страних освајача и показали јединство и слогу целог народа, без обзира на порекло, веру и социјални статус у друштву.

Историјски празник је повезан и са престанком Смутног времена у Русији у 17. веку. Овај празник се традиционално подудара да црквеним празником у част Казанске иконе Богородице.

У савременој Русији се Дан јединства обележава од 2005. године. За Русе је то у многим аспектима нов празник. Али, он је јако потребан, јер консолидује друштво, помаже Русима да схвате одговорност за будућност земље, тврди заменик председника комитета Државне думе за образовање, шеф катедре политикологије и социологије Универзитета „Плеханов“ Владимир Бурматов.

http://serbian.ruvr.ru/news/2014_11_04/Putin-Rusija-je-dokazala-da-je-sposobna-da-brani-svoje-nacionalne-interese-8822/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *