Kovačević: Reorganizovati, a ne prodavati EPS

Vlada Srbije smenila je danas ceo Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS), a za novog predsednika je postavljen Branko Kovačević koji je izjavio Tanjugu da EPS ne treba prodavati, već reorganizovati.

Kovačević je dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Novi članovi Nadzornog odbora EPS-a su Branisalv Marković, Aleksandar Gajić, Dejan Popović i Aleksandar Trifunović, rečeno je Tanjugu u Vladi. Na čelu Nadzornog odbora EPS bio je Aca Marković, koji je godinama pre toga bio na čelu Upravnog odbora EPS-a. Članovi Nadzornog odbora bili su Aleksandar Trifunović, Dejan Trifunović i Aleksandar Jokić.

Kovačević je izjavio Tanjugu da Elektroprivreda Srbije treba da ostane u većinskom državnom vlasništvu , jer je to preduzeće najvrednije što Srbija ima, ali ta kompanija treba da se reorganizuje i da profitabilno posluje i zarađuje novac.

EPS ne sme da se proda, ali je tom preduzeću potrebna dokapitalizacija i zdrav novac da bi moglo da zarađuje i da ne posluje sa gubicima, rekao je Kovačević, koga je danas Vlada Srbije imenovala za novog predsednika Nadzornog odbora EPS-a, pošto je prethodno razrešila dužnosti sve članove tog odbora EPS-a. Prema rečima Kovačevića, koji je dekan Eleketrotehničkog fakulteta u Beogradu i bivši rektor beogradskog Univerziteta, kompanija kao što je EPS, koja proizvodi i prodaje struju, ne sme da posluje sa gubicima.

On je precizirao da EPS treba da se reorganizuje u tehnološkom i organizacionom smislu, da racionalizuje poslovanje, primeni moderne tehnologije u svom radu, posluje u skladu sa ekološkim standardima i da uvede efikasniji informacioni sistem unutar kompanije.

Na pitanje da li će u okviru racionalizacije poslovanja biti otpuštanja radnika iz EPS-a, Kovačević je odgovorio da prvo treba da se snimi cela situacija po pitanju kvalifikovanosti kadrova i broja zaposlenih, pa da se tek potom može govoriti da li ima viška zaposlenih.

Kako je istakao, malo je kvalitetnih kadrova, ineženjera i proizvodnih radnika EPS, a o viškovima zaposlenih se može govoriti verovatno u administrativnom sektoru kompanije.

Sve promene će se dešavati u dogovoru sa bordom direktora EPS-a i Vladom Srbije, porucio je Kovačević. On je dodao i da se ne može čuvati socijalni mir preko niske cene struje, što je slučaj decenijama unazad jer EPS to EPS u donosi veliku štetu.

 

Antić: Uskoro odluka Vlade o reorganizaciji EPS-a

 

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da očekuje da će plan reorganizacije EPS-a biti usvojen u narednih nekoliko nedelja i naglasio da je izuzetno zadovoljan kvalitetom novog Nadzornog odbora te kompanije koja treba da sprovede program reorganizacije.

Idemo ubrzano u proces reorganizacije, prvi rezultati se očekuju do Nove godine a potpuniji efekti u prvom i drugom kvartalu 2015. godine, rekao je Antić novinarima, povodom imenovanja novog Nadzornog odbora EPS-a.

Kako je naveo, Ministarstvo energetike je danas uputilo ostalim ministarstvima na mišljenje program reorganizacije EPS-a za koji očekuje da ga Vlada Srbije uskoro usvoji.

Taj program, po njegovim rečima, treba da obezbedi da EPS postane moderna, efikasna tržišno orijentisana kompanija i da istovremeno definiše osnovne grupacije u okviru EPS-a, umesto dosadašnjih 13 privrednih društava.

Taj model treba da nas dovede do formiranja nekoliko osnovnih delatnosti u okviru EPS grupe, pre svega onu koja se odnosi na proizvodnju struje, snabdevanje i formiranje jednog operatora distributivnog sistema, rekao je Antić.

To će, kako je istakao, obezbediti daleko bolje finansijske rezultate EPS-a od postojećih.
“Reč je o jednom ozbiljnom procesu koji zahteva novu energiju i posvećenost sa ciljem da EPS ostvari značajno bolje finansijske rezultate”.

Antić je naglasio da očekuje da će novi Nadzorni odbor funkcionisati u korak sa planovima Vlade Srbije, a da je predsednik tog odbora Branko Kovačević izabran kao nestranačka i stručna ličnost, podsetivši da je on dekan Elektrotehničkog fakulteta i doskorašnji rektor Univerziteta u Beogradu.

To je veoma važno, jer čitav predstojeći proces reorganizacije EPS-a zahteva širu podršku naučne i stručne javnosti, kazao je ministar i dodao da imenovanjem novog NO EPS-a struka dolazi u prvi plan.

Novi članovi NO EPS-a su Aleksandar Gajić, redovni profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu i šef katedre za hidraulične mašine i energetiku na tom fakultetu, i Dejan Popović, inženjer rudarstva i dugogodišnji direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, rekao je Antić.

Novi član tog odbora je i Branislav Marković, inženjer rudarstva, kao i Aleksandar Trifunović, mašinski inženjer zaposlen u Narodnoj banci, dodao je ministar.

Zahvalivši dosadašnjim članovima NO EPS-a, jer su dali značajan doprinos rezultatima rada te kompanije, Antić je kazao da se ne slaže sa ocenom da je stari NO smenjen, već razrešen, pošto već neko vreme funkcioniše u krnjem sastavu, jer su dva njegova člana premeštena na druge funkcije, a u prethodnom sastavu nije bilo ni predstavnika zaposlenih u EPS-u, što je neophodno i u skladu sa Statutom kompanije.

Jedan komentar

  1. Tako bi sve trebalo uraditi, a ne placati tudjince, koji pokupe novac, opljackaju sta im je vredno i nestanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *