Ivanović: Opasno forsiranje nezavisnosti Kosova

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović izjavio je da je Evropa, pod pritiskom SAD, olako ušla u priču o nezavisnosti Kosova, te da Evropa mora da shvati da tako olako forsiranje kosovske nezavisnosti itekako može da destabilizuje Srbiju i izrodi nekog novog (lidera radikala Vojislava) Šešelja.

Ivanović je u intervjuu novosadskom “Dnevniku”, koji je dao iz pritvora na Kosovu u kojem se nalazi skoro punih deset meseci, rekao da je “ovaj Šeselj istrošen i da je prošlo njegovo vreme”, ali da se u vremenu koje dolazi može pojaviti novi radikalni lider sa ekstremnim stavovima, koji će “plivati na talasu frustracije srpskog naroda, koja nije smanjena već je samo gurnuta u stranu”.
“Videlo se kako ta frustracija lako izlazi na površinu kada su se dogodili dron i Rama i na to Evropa mora ozbiljno da računa, jer stabilnost Zapadnog Balkana je njen interes isto koliko je i naš. Ta stabilnost se ne može ostvariti bez stabilnosti Srbije”, rekao je Ivanović.

On je naglasio da Evropa mora da shvati da može mnogo da postigne na Balkanu samo ako drži Srbiju na evropskom putu i da pri tome misli da evropski put ne znači samo ulazak u odabrano evropsko društvo, već je, kako je kazao, suština upravo u tom procesu prilagođavanja evropskim vrednostima i standardima, u promeni ponašanja i načina razmišljanja.
“O tome Aleksandar Vučić dobro govori, zbog toga sam mu otvoreno i priznao: “Nisam glasao za tebe, ali cenim to što radiš”. To moja vlada nije radila, ili zato što nije mogla ili zato što nije smela – ali nije radila”, istakao je Ivanović.

Politika EU po pitanju Kosova, po mišljenju Ivanovića, je važna u tom smislu da se održi stabilnost Srbije i da se Srbija održi na evropskom putu, a da, pri tome, zadrži dobre odnose sa Rusijom.

Ivanović je istakao da za njega nije iznenđenja da će novu kosovsku vladu formirati lider DPK Hašim Tači, jer su, kako je rekao, Tačijevi ljudi dobro infiltrirani u sve pore sistema, od policije, pravosuđa i Ustavnog suda, sve do javnih preduzeća, nevladinog sektora i medija.

Po Ivanovićevim rečima, Tači je izuzetno dobro pozicioniran i teško bi ga bilo istisnuti čak i da je njegova Demokratska partija Kosova druga partija po snazi na Kosovu, a nije, već je najjača.
“Za Tačijevo čišćenje iz političkog i javnog života Kosova potrebna je ozbiljna optužnica, a u tom pravcu nisam baš veliki optimista. U svakom slučaju, da se nekako po sili brojeva i sklopi koalicija bez njega, verovatno bi se srušila u roku od godinu dana”, rekao je Ivanović, dodajući da će lider DSK Isa Mustafa “verovatno biti premijer Kosova, ali će glavne konce i dalje povlačiti Tači”.

Ivanović je rekao da stranka Samoopredeljenje nije imala bitnu ulogu u razgovorima oko formiranja vlade Kosova, već je, po njemu, više služila kao “strašilo za Srbe”.
“Kako god, za Srbe je najbolje da vlast formira jaka i samouverena koalicija. Jer, slaba koalicija, kakva bi bila ta koja bi okupila DSK, Samoopredeljenje i partije fatmira Ljimaja i Ramuša Haradinaja, ne bi mogla da iznese ozbiljne poslove koji predstoje”, rekao je Ivanović i dodao da je među tim poslovima i pitanje položaja Srba.

Ivanović je rekao i da jedva čeka da mu počne suđenje i da je za njega potpuno spreman, a posebno je istakao da se zahvaljujući advokatima i intervenciji države Srbije uspelo izdejstvovati da odlaganja suđenja više nema, a da je plan onih koji su ga zatvorili bio da se pripremni postupak rastegne toliko da suđenje bude tek za dve godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *