Dmitrij SEDOV – RUSI DOLAZE. Lično pismo dr Stefanu Majsteru, Nemačko udruženje za spoljnu politiku

Poštovani doktore Majster! Obraća Vam se bivši pplaznik Diplomatske akademije MIP-a SSSR-a, koji je pisao doktorsku disertaciju po pitanju nemačko-američkih odnosa uz pomoć Vašeg Udruženja. U toj slavnoj epohi suprotstavljenosti dva svetska sistema Udruženje je imalo upravu u tihom i zelenom Bonu, što je omogućavalo spokojnu razmenu mišljenja sa Vašim kolegama. Mi smo razgovarali veoma mnogo i otvoreno, bez pribegavanja glupim trikovima koje se danas iz nekog razloga nazivaju demonstracijom “gipkosti” pozicije. Pritom je ta gipkost toliko neograničena da se rađa podozrenje da će sagovornik izaći izvan razumnih granica. Ne, ne, ja nipošto ne želim da Vas prekorim zbog nekorektnosti rasuđivanja po pitanju Rusije. Svaki naučnik ima pravo na sopstveni put. Jednostavno bih hteo saznati da li je u Nemačkom udruženju za spoljnu politiku došlo do velikog požara koji je uništio nasleđe velikih nemačkih političara Vilija Branta, Helmuta Šmita, Hans-Ditrih Genšera i drugih pionira-prvoprolaznika koji su otvorili put na Istok.

Ukoliko se takav požar i dogodio, jasno je da nova generacija političara u Nemačkoj nema pod rukom ni karte, ni kompasa, niti vodiča uz pomoć kojih bi se mogli dočepati puta ka opšteevropskoj kući.

I evo, ja u sebi zamišljam kako Vi stojite ne zgarištu u društvu sa američkim kolegama od kojih dopire miris zapaljive smeše i pokušavate da ponovo stvorite sve te priručnike. Ja sam pročitao neke Vaše lekcije i shvatio da Vam je danas veoma teško.

Nemojte da Vam bude teško da prihvatite neke moje savete, uz pomoć kojih će Vaše delo, nadam se, biti uspešnije.

Meni se sviđa sa kakvom pronicljivošću ste Vi uvideli planove globalne ofanzive Rusije na ceo civilizovani svet. Priznajem, počinje da me obuzima pritajeni ponos zbog sopstvene zemlje. Ne postoji ni jedna država u Evropi protiv koje nismo planirali agresiju. Vi ste u pravu, protiv većine naših suseda kod nas postoje vojni planovi. Mi smo takvi i sa tim se ne može ništa učiniti.

Ali, želeo bih da na Vaša istraživanja dodam sledeće. mi ne sedimo na mestu. Vi ste verovatno primetili da Predsedni Putin aktivno podržava programe za očuvanje i podršku sibirske divljači. Sada se mnogo novca ulaže na povećanje broja medveda i divljih svinja. I to sa dobrim razlogom. Kao što su pokazala istraživanja ruskih tajnih laboratorija, medvedi mogu ne samo da piju vodku i sviraju na balalajci, nego umeju i da pucaju iz mitraljeza i minobacača. Terenska ispitivanja prve čete medveda za obuku pokazala su blistave rezultate. Oni pometu sa puta svakog protivnika, a oni koji prežive, presvisnu umom. Zbog toga Vam savetujem da te nove podatke uključite u svoje publikacije, dodavši, razume se, da Moskva planira da 2020. godine uvede u stroj prvu aeromobilnu medveđu brigadu. Verujte, efekat koji Vi želite da postignete svojim istraživanjima višestruko će se uvećati.

Vi ste sa neobičnom pronicljivošću došli do suštine naše politike na Balkanu. Apsolutno je tačno da moramo porobiti Srbiju kako bi je nahuškali na slobodno i demokratsko Kosovo. Kada Srbi podstaknuti ruskim bajonetima pođu u napad na Albance štiteći svoj istorijski zavičaj, Zapadu ništa neće preostati da radi osim da ovom mnogostradalnom kraju pruži ruku pomoći. Shvatate i sami, pojaviće se casusbelli– izgovor za Treći svetski rat. Drugo od nas ne treba da očekujete, jer mi smo već započeli dva svetska rata.

Međutim, bilo bi glupo sa naše strane da počinjemo takav rat ne zaplašivši prethodno sve ostale narode.

Vi pišete pravilno da tamo gde kod nas nema vojnih planova, mi puštamo u promet finansije i medije.

Sa velikim uspehom provodimo operaciju po pitanju finansijske destabilizacije sveta. Svaki ruski turista koji putuje u inostranstvo dobio je od FSB zadatak da skupi što je moguće više eura, dolara i funti sterlinga i da ih odmah pusti u kanalizaciju. Efekat je očigledan – Zapad je u groznici. Pored toga, desetine specijalizovanih ciganskih čergi prelaze tranzitom preko Ukrajine i Moldavije u južne zemlje EU i tamo seju paniku među lokalnim stanovništvom. Oni kradu novac, kokoši, drva za ogrev. Rumunija tone u ekonomski haos. Bugari masovno emigriraju u Somaliju.

No, informativna politika Rusije je strašnija od svega. Njeni reporteri su pronikli u sve pore slobodnog društva. Ni jedan političar ne može sebi da dozvoli seksualne slobode ili plaćene usluge prostitutki. On odmah dolazi na stranice novina koje finansiraju ruski oligarsi, a zatim podnose ostavku. Koliko je istaknutih delatnika palo kao žrtve naših potraga! No, to je tek početak. Uskoro će se naši mediji pretvoriti u “Velikog brata” čitave Evrope, potiskujući američki ANB i postavljaće TV kamere u spavaćim sobama premijera i predsednika evropskih država. U Nemačkoj je žrtva naših medija bila Angela Merkel koju oni optužuju da tajno noću jede ruski boršč i pije vodku. Takvu nacionalnu sramotu nemački narod ne može da izdrži i zaključiće sa Hondurasom pakt o nenapadanju da bi bar malo spokojnije spavao…

Gospodine Majster, ja bih mogao i dalje nastaviti sa tim apsurdnim rasuđivanjima, no, mislim da ste Vi već shvatili o čemu se radi. Ja jednostavno polagano razvijam Vaše teze i Vi vidite kakve apsurdnosti iz njih izlaze. Znate zašto? Zato što političari i naučnici ne smeju da upadaju u plen sopstvenih umnih zaključaka. Jer, postavši gazdama njihovog rasuđivanja, ovi zaključci mogu natovariti nevolje. Sećate se šta su oni učinili sa ministrom odbrane SAD Džejmsom Forestolom? Prvo je ubeđivao lekare vojno-morske klinike da “Rusi dolaze”, a potom je skočio sa 16. sprata.

Teško da mu je postalo lakše od toga što su posle u njegovu čast nazvali jedan nosač aviona.

Tih blaženih godina kada sam ja pisao svoju disertaciju u Bonu, Nemci su sa humorom koristili frazu “Rusi dolaze” koja se zadržala u nacionalnoj svakodnevnici od vremena rata. Na primer, kada je naša grupa ulazila u kantinu, neko od prisutnih studenata bi kriknuo tu frazu i svi su se veselo smejali. To je bilo odlično. Svi smo mislili da je strašni duh neprijateljstva zauvek otišao.

Mi svi smo pogrešili. On nije otišao. On se pritajio i čekao svoj trenutak.

Gospodine Majster, zar je u Nemačkoj nastupio taj trenutak?! Zar staranjima onih koji su spalili nasleđe nemačkih pionira-prvoprolaznika, uzvik “Rusi dolaze” ponovo izaziva užas i paniku?

Ostajem i dalje zahvalan Nemačkom udruženju za spoljnu politiku zbog srdačnog prijema u blažena vremena postojanja dva svetska bloka.

“Fond strateške kulture” (srb.fondsk.ru)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *