BIOLOŠKE LABORATORIJE PENTAGONA U UKRAJINI

Leonid SAVIN

Bez obzira na postojeće međunarodne sporazume  kojima se određuje poslovanje u oblasti biohemijskih istraživanja, SAD se i ovde, kao i po pitanju hemijskog oružja, pridržavaju duplih standarda. Pouzdano se ne zna gde i kakva istraživanja vrši američka  armija, pogotovo ona koja imaju veze sa smrtonosnim virusima.

Posle terorističkih akcija u Njujorku  septembra 2001, biološka pretnja je u Americi korišćena za zaplašivanje. Incident sa slanjem pisama u kojima je bio prah sa sporama  antraksa  (tzv.  sibirskog čira, tj. crnog prišta), doveo je do potpune histerije društva. To se dogodilo otprilike nedelju dana posle napada na Svetski trgovinski centar  u Njujorku, čime je stvorena  iluzija uzajamne povezanosti ta dva događaja, jer je za oba okrivljen  „islamski fundamentalizam“.[1]  Posle 10 godina, 2011, tajni dokumenti FBR sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti su pokazali da su spore antraksa odgajene u Institutu za medicinska istraživanja infektivnih bolesti armije SAD.[2]

Za 10 godina broj američkih laboratorija koje se (po zvaničnoj verziji) bave razradom načina zaštite od  bioterorizma popeo se sa 20 na 400. Zatvoreni biološki centri su se pojavili u Africi i Latinskoj Americi. Biološke laboratorije čija se namena ne obznanjuje otvorene su i u Ukrajini  i Gruziji. Planira se da se do 2015.godine otvori i biološki centar u Kazahstanu. Većinu tih radova prati  i pomaže Pentagon.

Sporazum SAD – Gruzija pod nazivom  „Saradnja u oblasti tehnologija i patogena, koji imaju veze sa dobijanjem biološkog oružja, i neširenje informacija iz te oblasti“ dve zemlje su potpisale 2002.godine. 2004. je doneta odluka da se formira „Referentna laboratorija za javno zdravlje“ u zaseoku Aleksejevka, u blizini Tbilisija. U zvaničnoj ceremoniji njenog otvaranja, koja je održana 18.03 2011. učestvovao je i Endrju Veber, zamenik ministra odbrane SAD za pitanja atomske, hemijske i biološke odbrane.

Posebno interesovanje za američka vojna lica sa gledišta širenja bioloških istraživanja predstavlja Ukrajina. Odmah posle pobede prve revolucije „u boji“ između Ministarstva zdravstva Ukrajine i Ministarstva odbrane SAD potpisan je paket-sporazum o obnovi opreme bioloških objekata Ukrajine. 2008. je predata Koncepcija razvoja „Projekta smanjenja biološke pretnje“.

Prvi biološki centar u Ukrajini je otvoren u Odesi uz podršku SAD  i uz  prisustvo američkog ambasadora Džona Tefta 2010.godine, 15.06,  u bazi Naučno –istraživačkog instituta za odbranu od bolesti kuge „I.I.Mečnikov“. Centar u Odesi je dobio nivo koji mu je omogućio da radi sa čistim kulturama virusa koje se koriste pri stvaranju biološkog oružja. Međutim, u Ukrajini  se praktikuje decentralizovano skladištenje opasnih patogena. U vezi s tim postavlja se pitanje  da li je mogla da postoji bilo kakva veza između radova koji su vršeni u tom centru i masovnog ubistva ljudi u Domu sindikata u Odesi 2.maja 2014? Više lokalnih aktivista i medija je izjavljivalo da je tog dana, kako bi došlo do masovnog ubistva ljudi, korišćena nepoznata materija.

Samo u Ukrajini, uz podršku SAD,   u 2013.godini su otvorene biolaboratorije u Vinici, Ternopolju, Užgorodu, Kijevu, Dnjepropetrovsku, Simferopolju, Hersonu i Lavovu (u njemu – istovremeno tri), Lugansku…

Do danas su biolaboratorije Pentagona oko  Rusije napravile poluprsten. U 2012. je uz podršku SAD završena modernizacija biolaboratorije u Azerbajdžanu. U planovima Sjedinjenih Država o formiranju istih takvih centara figuriraju Uzbekistan i Kirgistan. Postoje podaci da na čelu biološkog centra u Kazahstanu može da se nađe Kanatžan Alibekov, bivši sovjetski vojni mikrobiolog, sada državljanin SAD, koji je početkom 1990.g. emigrirao u Ameriku i koji je Amerikancima predao tajne podatke o vojno-biološkom programu SSSR-a. Pošto se 2010. vratio u Kazahstan on je došao na čelo katedre na univerzitetu „Nazarbajev“, a  istovremeno je i predsednik uprave Akcionarskog društva AO „Nacionalni medicinski holding“.

O smeru u kome se kreću postupci SAD koji se odnose na formiranje bioloških centara po državama koje se graniče sa Rusijom govori sledeća činjenica. 2010god. je pod rukovodstvom Finsko-ruske biotehnološke laboratorije (JBL)  u Turku bio pripremljen projekat TECDOBA – Transevropskog centra za određivanje biološki opasnih agenasa (Trans-European Centreforthe Detectionof Biothreat Agents). Za razliku od Gruzije i Ukrajine, planirano je da u radu ovog  Centra   učestvuje i  Rusije, a projekat je  odobrila vlada Finske. Međutim, vrlo brzo je  rad na tom  projektu prekinut bez ikakvog objašnjenja. Iz privatnih izvora se  saznalo da se to desilo uz direktan nalog iz Vašingtona, u trenutku kada su se SAD pripremale da otvore biolaboratoriju u  Gruziji.

U tajnom biološkom ratu koji za sada ne izlazi izvan laboratorija učestvuju ne samo Pentagon i specijalna državna nadleštva, već i korporacije koje su ujedinjene u Alijansu za biološku bezbednost. U toj grupi kompanija su Bavarian Nordic, Cangene Corporation, DOR BioPharma, Inc., DynPort Vaccine Company LLC, Elusys Therapeutics, Inc., Emergent BioSolutions, Hematech, Inc., Human Genome Sciences, Inc., NanoViricides, Inc., Pfizer Inc., PharmAthene, Siga Technologies, Inc., Unither Virology LLC.Sve one predstavljaju deo takozvane „Velike apoteke“ (BigPharma). Taj termin označava razgranatu strukturu u kojoj su se isprepleli  interesi američkih kongresmena  sa interesima farmaceutske i vojne industrije SAD.[3]


[3]globalresearch.ca

“Fond strateške kulture” (srb.fondsk.ru)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *