Balkanizacija Evrope

Predrag Radonjić / urednik KiM radija

Od visokih zvaničnika EU stižu najave da će skandali koji potresaju EULEKS na Kosovu ubrzati kraj rada ove misije. Dakle, Kuči, Hodžaj i Kabaši preuzeće stvari u svoje ruke. I sve će biti divno i sjajno, evropski

EULEKS je skraćenica od Evropska misija za vladavinu prava. EU plus LEKS. Ova misija došla je na Kosovo i Metohiju 2008. aminovanjem tadašnje vlasti koju je činila Demokratska stranka Borisa Tadića. Tadašnji opozicioni lideri kojima danas stranke više nisu u parlamentu označavali su ovaj potez kao izdaju nacionalnih interesa, kao dragovoljno odustajanje vlade od Rezolucije Ujedinjenih nacija 1244, koja je garantovala suverenitet Republike Srbije i na ovom delu njene teritorije pod međunarodnim protektoratom.

 

PITANJE ZA KVIZ Iako formalno pod kišobranom Ujedinjenih nacija i pomenute rezolucije, EULEKS je došao da u po mnogo čemu najosetljivijoj oblasti sprovođenja prava odmeni navodno neefikasnu i korumpiranu administraciju UNMIK-a, protiv koje su prethodno Albanci mesecima i godinama burno protestovali, a pokret „Samoopredeljenje“ organizovao i nasilne demonstracije, sa sve kamenovanjem, razbijanjem i prevrtanjem belih džipova i uz uzvike „Pošt UNMIK“ (Smrt UNMIK-u). EULEKS je došao da uvede evropski red, zakone i regulative i na ovom najdivljijem delu Balkana. Da pripremi Kosovo za otpočinjanje procesa evrointegracija. Ovo je bila matrica koja je i srpskim i kosovskim vlastima koristila da opravdaju pred svojim narodima i biračima dolazak ove misije. S tim što je kosovska vlast uvek isticala njenu privremenost do potpunog preuzimanja vlasti u sopstvene ruke. UNMIK je Albancima predstavljao simbol ograničenja samostalnosti, a EULEKS bio trenutno prihvatljivija prelazna varijanta. Iako misija UN smeštena negde u hangarima industrijske zone Kosova Polja, a pitanje koje bi na nekom kosovskom TV kvizu donosilo najviše bodova moglo bi da glasi: Gde se nalazi UNMIK, čemu služi, šta radi?

Slučaj Marije Bamije, britanske tužiteljke u EULEKS-u, izneo je na videlo sav prljav veš u radu ove misije. Nije ona prva predstavnica međunarodnih struktura koja je progovorila o korupciji i pristrasnosti. Obično su to razni funkcioneri i viši oficiri licemerno priznavali tek nakon okončanja svojih ekstremno plaćenih službovanja i sa bezbedne udaljenosti. Poslednji koji je pokazao integritet bio je već zaboravljeni i počivši šef UNMIK-a Hans Hekerup, koji je posle potpisivanja sporazuma sa Čovićem, gde se priznavao suverenitet Srbije, ubrzo otkrio bombu ispod službenog automobila, skupio prnje i odmaglio u Finsku.

[restrictedarea]

LJUŠTAKuoVE VEČERINKE Bamije je javno rekla ono što smo manje-više na Kosovu znali svi, i Srbi i Albanci, ali se o tome nije smelo javno govoriti kako ne bismo bili stigmatizovani kao evroskeptici i nacionalisti. To je učinila još obavljajući dužnost na Kosovu, ostala tvrdo pri svome i navela i da poseduje dokaze.

Nepotrebno je sad ponavljati detalje koje je javnosti preko prištinskog dnevnika „Koha ditore“ a potom i preko niza drugih medija obznanila britanska tužiteljka. Brojni su, među ostalima, i primeri korupcije u rešavanjima slučajeva sa etničkom pozadinom, od preprodaje srpske zemlje do zločina nad Srbima. Vrhunac apsurda i najupečatljiviju sliku kroz koju se simbolički prelamaju sve najteže zloupotrebe i mahinacije u ljubavnom trouglu takozvane međunarodne zajednice,  privremenih institucija samoproglašene Republike Kosovo i istinskih mafijaško-kriminalnih krugova svakako predstavljaju večere po prištinskim restoranima, koje je priređivao tokom svog navodnog boravka u zatvoru bivši ratni komandant Oslobodilačke vojske Kosova Sami Ljuštaku. Vođa „Dreničke grupe“ i predsednik opštine Srbica, sada pod imenom Skenderaj, iz redova Demokratske partije Kosova još aktuelnog premijera Hašima Tačija,  inače optužen za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, dan pred hapšenje dobija obećanje od visokih zvaničnika EULEKS-a da će biti formalno kraće vreme u zatvoru i zatim brzo oslobođen.

Tokom boravka u „pritvoru“, Ljuštaku za svoje drugare, ministra pravde Kosova Hajredina Kučija, ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja i tužioca Ismeta Kabašija, priređuje večerinke po restoranima gde biva dočekan aplauzima od gostiju.

 

ISPRAĆAJ UZ KAMENICE Suština cele priče, nažalost, nalazi se daleko od prvobitnog emotivnog likovanja zbog dokazivanja korupcije u redovima EULEKS-a. Srbima bi od koristi mogao biti samo efikasan i snažan međunarodni protektorat na Kosovu. Upućeni u briselske mahinacije kažu i da je celokupna evropska administracija u srži korumpirana i preplaćena, kao i članovi njene misije na Kosovu, zatrpana skandalima i otuđena od naroda. Lavina pokrenuta člancima u „Kohi“ samo će ubrzati ionako najavljeni odlazak poslednjih međunarodnih misija. Nedostaju još samo demonstracije „Samoopredeljenja“, a i njih će uskoro biti ako EULEKS ubrzo ne pokupi prnje,  sa sve kamenicama i uzvicima „Pošt“.

Još u junu ove godine, pre obznanjivanja ovih skandala, Savet ministara EU produžio je misiju EULEKS-a na Kosovu do 14. juna 2016. „Tokom naredne dve godine, misija će ubrzati prenos svojih aktivnosti na domaće institucije i druge aktere EU. “

Od visokih zvaničnika EU stižu najave da će ovaj skandal uticati i na mogući ubrzani kraj rada ove misije. Dakle, Kuči, Hodžaj i Kabaši će preuzeti stvari u svoje ruke. I sve će biti divno i sjajno, evropski. Čik pogodite ko će svim ovim dobiti, a ko biti ponovo namagarčen.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *