Балканизација Европе

Предраг Радоњић / уредник КиМ радија

Од високих званичника ЕУ стижу најаве да ће скандали који потресају ЕУЛЕКС на Косову убрзати крај рада ове мисије. Дакле, Кучи, Хоџај и Кабаши преузеће ствари у своје руке. И све ће бити дивно и сјајно, европски

ЕУЛЕКС је скраћеница од Европска мисија за владавину права. ЕУ плус ЛЕКС. Ова мисија дошла је на Косово и Метохију 2008. аминовањем тадашње власти коју је чинила Демократска странка Бориса Тадића. Тадашњи опозициони лидери којима данас странке више нису у парламенту означавали су овај потез као издају националних интереса, као драговољно одустајање владе од Резолуције Уједињених нација 1244, која је гарантовала суверенитет Републике Србије и на овом делу њене територије под међународним протекторатом.

 

ПИТАЊЕ ЗА КВИЗ Иако формално под кишобраном Уједињених нација и поменуте резолуције, ЕУЛЕКС је дошао да у по много чему најосетљивијој области спровођења права одмени наводно неефикасну и корумпирану администрацију УНМИК-а, против које су претходно Албанци месецима и годинама бурно протестовали, а покрет „Самоопредељење“ организовао и насилне демонстрације, са све каменовањем, разбијањем и превртањем белих џипова и уз узвике „Пошт УНМИК“ (Смрт УНМИК-у). ЕУЛЕКС је дошао да уведе европски ред, законе и регулативе и на овом најдивљијем делу Балкана. Да припреми Косово за отпочињање процеса евроинтеграција. Ово је била матрица која је и српским и косовским властима користила да оправдају пред својим народима и бирачима долазак ове мисије. С тим што је косовска власт увек истицала њену привременост до потпуног преузимања власти у сопствене руке. УНМИК је Албанцима представљао симбол ограничења самосталности, а ЕУЛЕКС био тренутно прихватљивија прелазна варијанта. Иако мисија УН смештена негде у хангарима индустријске зоне Косова Поља, а питање које би на неком косовском ТВ квизу доносило највише бодова могло би да гласи: Где се налази УНМИК, чему служи, шта ради?

Случај Марије Бамије, британске тужитељке у ЕУЛЕКС-у, изнео је на видело сав прљав веш у раду ове мисије. Није она прва представница међународних структура која је проговорила о корупцији и пристрасности. Обично су то разни функционери и виши официри лицемерно признавали тек након окончања својих екстремно плаћених службовања и са безбедне удаљености. Последњи који је показао интегритет био је већ заборављени и почивши шеф УНМИК-а Ханс Хекеруп, који је после потписивања споразума са Човићем, где се признавао суверенитет Србије, убрзо открио бомбу испод службеног аутомобила, скупио прње и одмаглио у Финску.

[restrictedarea]

ЉУШТАКуоВЕ ВЕЧЕРИНКЕ Бамије је јавно рекла оно што смо мање-више на Косову знали сви, и Срби и Албанци, али се о томе није смело јавно говорити како не бисмо били стигматизовани као евроскептици и националисти. То је учинила још обављајући дужност на Косову, остала тврдо при своме и навела и да поседује доказе.

Непотребно је сад понављати детаље које је јавности преко приштинског дневника „Коха диторе“ а потом и преко низа других медија обзнанила британска тужитељка. Бројни су, међу осталима, и примери корупције у решавањима случајева са етничком позадином, од препродаје српске земље до злочина над Србима. Врхунац апсурда и најупечатљивију слику кроз коју се симболички преламају све најтеже злоупотребе и махинације у љубавном троуглу такозване међународне заједнице,  привремених институција самопроглашене Републике Косово и истинских мафијашко-криминалних кругова свакако представљају вечере по приштинским ресторанима, које је приређивао током свог наводног боравка у затвору бивши ратни командант Ослободилачке војске Косова Сами Љуштаку. Вођа „Дреничке групе“ и председник општине Србица, сада под именом Скендерај, из редова Демократске партије Косова још актуелног премијера Хашима Тачија,  иначе оптужен за ратне злочине над цивилним становништвом, дан пред хапшење добија обећање од високих званичника ЕУЛЕКС-а да ће бити формално краће време у затвору и затим брзо ослобођен.

Током боравка у „притвору“, Љуштаку за своје другаре, министра правде Косова Хајредина Кучија, министра спољних послова Енвера Хоџаја и тужиоца Исмета Кабашија, приређује вечеринке по ресторанима где бива дочекан аплаузима од гостију.

 

ИСПРАЋАЈ УЗ КАМЕНИЦЕ Суштина целе приче, нажалост, налази се далеко од првобитног емотивног ликовања због доказивања корупције у редовима ЕУЛЕКС-а. Србима би од користи могао бити само ефикасан и снажан међународни протекторат на Косову. Упућени у бриселске махинације кажу и да је целокупна европска администрација у сржи корумпирана и преплаћена, као и чланови њене мисије на Косову, затрпана скандалима и отуђена од народа. Лавина покренута чланцима у „Кохи“ само ће убрзати ионако најављени одлазак последњих међународних мисија. Недостају још само демонстрације „Самоопредељења“, а и њих ће ускоро бити ако ЕУЛЕКС убрзо не покупи прње,  са све каменицама и узвицима „Пошт“.

Још у јуну ове године, пре обзнањивања ових скандала, Савет министара ЕУ продужио је мисију ЕУЛЕКС-а на Косову до 14. јуна 2016. „Током наредне две године, мисија ће убрзати пренос својих активности на домаће институције и друге актере ЕУ. “

Од високих званичника ЕУ стижу најаве да ће овај скандал утицати и на могући убрзани крај рада ове мисије. Дакле, Кучи, Хоџај и Кабаши ће преузети ствари у своје руке. И све ће бити дивно и сјајно, европски. Чик погодите ко ће свим овим добити, а ко бити поново намагарчен.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *