Vulin: Incident pažljivo i namerno izrežiran

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je danas da je incident na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije pažljivo i namerno izrežiran i da ima utisak da sve ima veze sa dolaskom ruskog predsednika Vladimirom Putinom i celom paradom.

“Nemam nikakvu dilemu da je sve što se desilo sinoć na stadionu bilo pažljivo izrežirano i sa samo jednim ciljem: da državu Srbiju prikaže kao zemlju visokog rizika, koja je nebezbedna i nesposobna da primi goste iz sveta”, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja novinarima.

Prema njegovim rečima, ono što se desilo je sigurno imalo za cilj da izazove nerede i da Beograd prikaže nesposobnim da vodi računa o sebi i svojim gostima.

“Ne mogu da se otmem utisku da ovo itekako ima veze sa dolaskom ruskog predsednika Vladimira Putina, najavljenom paradom i svim danima koje svaki građanin Beograda očekuje sa velikim zadovoljstvom i nestrpljenjem”, rekao je Vulin.

On se zahvalio publici na stadionu koja je, kako je rekao, pokazala veliku dozu uzdržanosti i koja je razumela da je to scenario u kome ona ne sme da učestvuje.
“Oni koji su pokušali da donesu zastavu ili šta god da je ono parče platna trebalo da predstavlja očekivali su da ćemo imati krvoproliće na stadionu, a da će se Beograđani pokazati kao varvari, a oni to nisu”, rekao je Vulin dodajući da se publika pokazala kao ozbiljni ljudi koji vole svoj zemlju i vode računa o ugledu gradu i zemlju.

Ocenjujući da nije bilo lako izdržati provokaciju, Vulin je rekao da je širom KiM, pa čak i u delovima Preševa i Bujanovca, bilo nasilja, koje je očigledno imalo veze sa događajima na stadionu.

Mediji: Političke tenzije zasenile igru

Svetski mediji izvestili su da je politički osetljiva utakmica između Srbije i Albanije sinoć prekinuta zbog haosa koji je usledio posle pojavljivanja zastave s mapom “velike Albanije” na terenu.

Američka televizija Si-En-En (CNN) javila je da su “etničke tenzije na Balkanu i jedan incident sa dronom doveli do prekida utakmice u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope”.

Navodeći da su preduzete jake mere bezbednosti zbog fudbalskog meča, uključujući i zabranu prisustva albanskih navijača, zbog “velike napetosti” u vezi sa pitanjem Kosova, CNN je preneo reči kapitena srpskog tima Branislava Ivanovića da su njegovi saigrači štitili albanske igrače “na svakom koraku do tunela” pošto je nastao haos.

CNN naglašava i da su četiri igrača albanskog tima rođena na Kosovu, uključujući kapitena Lorika Canu, golmana Etrita Berišu i centralne igrače Burima Kukelija i Ermira Lenjanija.

Američka televizija podseća i da Kosovo može da igra samo prijateljske utakmice, ali ne i da učestvuje na takmičenjima fIfA ili EUfA, što znači da su neki igrači sa Kosova prihvatili državljanstvo drugih zemalja kako bi mogli da igraju.

Agencija frans pres (AfP) i britanski dnevnici “Gardijan” i “Telegraf” ističu da se incident dogodio nekoliko dana uoči osetljive posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu, prve te vrste posle 68 godina.
“Ramina poseta Srbiji postala je moguća posle normalizacije odnosa, čemu je najviše doprineo sporazum postignut u aprilu 2013. godine između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU”, navodi AfP.

Odnosi Tirane i Beograda su, kako je javila francuska agencija, osetljivi pre svega zbog Kosova i albanske manjine na jugu Srbije, koja traži veću autonomiju.

AfP navodi da u Beogradu ima onih koji veruju da Tirana ima plan za stvaranje “velike Albanije” i dodaje da je oko 5.000 kosovskih Albanaca u Prištini dočekalo prekid utakmice uz radosne povike “Velika Albanija” i “Pobeda”.

Rojters i Asošiejtid pres (AP) takođe su izvestili o slavlju u Prištini, podsećajući da je Kosovo 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost posle bombardovanja NATO 1999. godine.

Britanska agencija je prenele ocenu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je incident na stadionu predstavljao “političku provokaciju”
“Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEfA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu “velike Srbije” u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, rekao je Dačić.

AP je preneo čestitke albanskog premijera reprezentativcima na hrabrosti i žaljenje “zbog suseda koji su ostavili loš utisak”.

Američka agencija je primetila da su i srpski i albanski navijači poznati po nasilju i podsetila da je pre četiri godine prekinuta utakmica između Italije i Srbije u Đenovi zbog divljanja srpskih navijača.

Britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si (BBC) izvestila je da je utakmica prekinuta pošto je bespilotna letelica koja je nosila “političku poruku” izazvala sukobe u kojima su učestvovali i igrači i navijači.
“Političke tenzije zasenile su igru”, ocenio je američki dnevnik “Ju-Es-Ej tudej”, navodeći da je albanska reprezentacija juče prvi put od 1967. godine igrala u Beogradu.

francuski list “Parizjen”, u izveštaju s podnaslovom “Velika Albanija” protiv “velike Srbije”, ocenjuje da je susret bio veoma napet i pre incidenta i da Srbija, organizator susreta, rizikuje suspenziju i gubitak utakmice.
“Vašington post” je takođe primetio da je i pre incidenta s dronom atmosfera na stadionu bila “vrela”.

“Srpski navijači spalili su zastavu NATO. Policija se već sukobila s navijačima. Nacionalističke pesme su se orile stadionom. Haos je dodatno rasplamsala bespilotna letelica”, opisuje u izveštaju američki list.

Na zastavi, koju je vukla letelica na daljinsko upravljanje, pored mape teritorije koja obuhvata Albaniju, Kosovo i Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i sever Grčke, bile su i slike albanskih nacionalističkih lidera Ismailja Ćemaljija i Ise Boljetinija.

Mediji prenose, pozivajući se na beogradske medije, da je srpska policija privela brata albanskog premijera, Oljsija Ramu, zbog sumnje da je upravljao letelicom.

Televizijska stanica “Raša tudej” (RT) izvestila je da je meč prekinut pošto je dron sa zastavom velike Albanije pušten na stadion, za šta je osumnjičen brat albanskog premijera.

RT ističe da srpske vlasti ovo smatraju “političkom provokacijom” i prenosi Dačićeve reči da je incident bio unapred planiran.

Britanski list “Independent” ocenio je da je za incident na utakmici kvalifikacija za prvenstvo Evrope između Srbije i Albanije, isprovociran puštanjem drona sa zastavom velike Albanije, delimično odgovorna i Evropska fudbalska unija (UEfA).

Britanski list ističe da je UEfA, uprkos toga što je znala za postojanje političkih tenzija između Srbije i Albanije, ove dve zemlje stavila u istu grupu kvalifikacija.
“UEfA je zabranila albanskim navijačima da prisustvuju utakmici, a ranije je dozvolila da Srbija i Albanija budu u istoj grupi kvalifikacija, uprkos dugogodišnjim političkim tenzijama između ove dve zemlje. Srbi i Albanci su inače, dva entiteta koja učestvuju u sporu oko Kosova”, podseća “Independent”.

UEfA je uoči određivanja kvalifikaiconih grupa za EP 2016. razdvojila zbog političkih tenzija Jermeniju i Azerbejdža, kao i Šspaniju i Gibraltar, dok su Rusija i Gruzija prostale da budu u istoj grupi.

Pravilnik: Albanci grubo prekršili Član 14 o propagandi

Evropska fudbalska unija (UEfA) još nije saopštila kada je moguće očekivati epilog prekinute utakmice između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, ali je gotovo izvesno da su moguća samo četiri scenarija.

Prva mogućnost je da UEfA, ukoliko se utvrdi da Albanci snose krivicu za incidente, dodeli pobedu Srbiji službenim rezultatom 3:0, ali i u suprotnom slučaju da trijumf za “zelenim stolom” pripiše gostima u slučaju da se utvrdi da je Srbija, kao domaćin odgovorna za incidente.

Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, sa ili bez publike, dok je poslednja četvrta opcija da se utakmica ponovi u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

Uz sve navedene mogućnosti UEfA može da odredi i novčane kazne, koje redovno idu uz incidente kao što je bio na stadionu Partizana.

Ključna stavka u ovom slučaju biće izveštaj delegata utakmcice Harija Bina iz Holandije, ali i specijalnog izveštača UEfA.

Povoljna okolnost po Srbiju je što je istekla dvogodišnja uslovna kazna, koju je imala zbog incidenata u Đenovi na meču protiv Italije.

Takođe, na ruku Srbiji ide i član 14 Disciplinskog pravilnika UEfA, u kojem stoji da je “zabranjena politička propaganda i bilo koje izražavanje sličnih stavova”, a upravo je zastava tzv. Velike Albanije inicirala incidente na stadionu Partizana.

Srbija kao domaćin i organizator utakmice će odgovarati zbog utrčavanja navijaca na teren, paljenja baklji i ubacivanja tvrdih predmeta.

4 komentara

  1. A sta ste vi isplanirali,STA JE VLAST UCINILA,svi su znali sta ce biti,znalo se za njihove namere…
    ZASTO JE ONAJ IVAN BOGDANOV NA STADIONU,ceo svet se cudi…
    zasto su bacali baklje,to je nedozvoljeno…
    zasto su usli na teren navijaci,katastrofa…
    zasto su navijaci tukli fudbalere,pa makar i Albanije,to je isto katastrofa sa stanovista opstih pravila ponasanja UEFA I FIFA…
    zasto je prekidan prenos psovkama,to je nas domaci specijalitet…
    zasto je spustena zastava velike Albanije,na sred stadiona…ko se popeo na crkvu…
    zasto ,zasto, zasto…
    ZA SVE OVO GORE,IMA DA NAS NEMA…NEMA CUDJENJA.
    POKAZALI STE RASULO I NEZNANJE,A SADA TRAZITE RAZLOGE…
    ZASTO STE PUSTILI UHAPSENE SIPTARE…
    Podnesite ostavke a ne filozofirajte.
    Posto taj “film” necemo videti,GLEDACEMO MNOGO SLICNIH FILMOVA,NA ZALOST.

  2. Majk – ili malo preteruje u optuživanju naših navijača (koji su isprovocirani) ili ciljano provocira? Ispadosmo krivi za šiptarsku terorističku provokaciju, i prećutkuje se glavno.

    Ovo je brižljivo planirano u stranim službama, brižljivo i nije slučajno izveo brat premijera.
    Vlast kaže da je upozorila jevropu tri sata ranije i nije sprečila teroristički akt.
    Danima su pripremali i krenuli sa dronom baš sa obližnje crkve, to je velika bruka za naše snage bezbednosti.

    Šiptari su sve izrežirali u saradnji sa zapadnjacima, ništa ij bilo slučajno, čak su šiptarski igrači krvnički kidisali na terenu.

    I gde je dron?, ko je uhapšen? čega se to boji vlast? ŠTA je trebalo da postave eksploziv ili gas ispod DRONA i da pobiju desetine hiljada posetilaca? Bruka.

    Zašto se ne UVEDE REDOVNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA makar i 5-6 meseci!

    Kod nas da gori zemlja niko neće da podnese ostavku!

    Više nego ŽALOSNO je kad ministar policije od svega naće da komentariše i kritikuje naše medije i narod jer je neko psovao premijera. Svi su ćutali kad su godinama psovali Miloševića najpogrdnije, i on je ćutao.

    Sad ispadne bitnija obična psovka od terorističkog akta koji ej mgao biti fatalan za mnoge posetioce.

    • Ti Misko nisi nista shvatio,sto se moje intervencije tice,plus me vredjas besmisleno sa mojom navodnom “ciljanom provokacijom”.Kome?
      Ako nemas moc da shvatis nekoliko konkretnih opazanja,koje sam izneo i koje nas mogu kostati i koje se odnose na organizaciju javne manifestacije visokog rizika…onda nemoj bar vredjati.
      Ceo svet ,a pratim medije van Srbije,zapanjen je da je Ivan Bogdanov mogao uci na stadion,ponavljaju slike iz Djenove i time samo zamajavaju javnost da ne vidi da su Albanci pravi vinovnici nereda…
      Dalje,svi su zgrozeni da publika sutira fudbalere,kao u Africi…a skandal sa zastavom je van svake price.
      Sto se psovke Vucicu tice,tokom prenosa,ne slazem se da otimamo mikrofone i kamere po ulicama i vredjemo bilo koga.
      Ne radi se o odbrani Vucica,vec jedne civilizovane situacije…
      Dakle,niti kritikujem NAVIJACE,sto ti kazes,vec ORGANIZACIJU,organizaciju utakmice ali i siru organizaciju…niti “ciljano provociram”…sta,koga???
      Pokusaj da iznosis stav bez vredjanja ,cak i kada nekoga ne shvatis… i to ce biti mali korak za covecanstvo,ali veliki za tebe,Misko.

  3. Ipak je sve dobro završilo,niko nije nastradao,a mi smo se uverili
    po ko zna koji put da je istina u onoj poslovici “ne veruj danajcima
    i kada ti darove nose”, ovaj put jednoj sportskoj ekipi, koja je tako
    podlo iskoristila gostoprimstvo srpskog naroda, možda možemo shvatiti
    nakane tog sirovog i krvožednog društva, punog otimačkog nagona,ali ne mogu da shvatim ono društvo koje na tako očiglednu provokaciju i
    dalje opravdava takav postupak.E,sad šta mi kao Srbija tražimo u tom
    društvu, kada nam jasno sa ovakvom podrškom ovakvim vandalima,kažu,
    mi vas ne trebamo, ali trebamo vašu teritoriju, vašu zemlju,vode, šume, puteve i pruge.A, mi srljamo u njihov zagrljaj. Bajden se javlja
    ,podržava Srbiju na putu u EU,on podržava Srbiju na putu u ralje zveri koja samo čeka da joj utrčimo u usta. Očekujemo posetu Albanskog predsednika koji je uputio pohvale igračima za učinjenu
    provokaciju,zar nam je to potrebno?,naravno da nije,rođeni mu brat
    američki državljanin učestvuje aktivno u provokaciji, i očekuje
    veliku nesreću i žrtve u tako nastalom neredu.Pušten je jer je i
    Američki državljanin,pametnom više nego jasno.—-milan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *