Trilateralni pregovori o gasu, šanse za dogovor 50 odsto

 Šanse za postizanje sporazuma o gasu između Rusije i Ukrajine “su 50 odsto”, rekao je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger , izrazivši ipak nadu da je današnji trojni sastanak EU, Rusije i Ukrajine i poslednji, i da će na njemu biti postignuto privremeno rešenje za nabavku gasa za zimu i rešeno pitanje energetske bezbednosti.

Prema njegovim rečima “ozbiljne pretpostavke za to su postignute. Postigli smo mnogo”, dodao je on drugom kanalu nemačke televizije CDf.

Rusija je, smatra on, “duže vreme koristila prodaju gasa kao političko sredstvo”. Morali smo da se dogovorimo o pravednoj ceni gasa i ona je sada određena, pa su, šanse za postizanje dogovora 50 odsto, dodao je Etinger, a preneo Tas.

Evropski komesar za energetiku kaže da Rusija mora da bude spremna da traži dogovorenu cenu za gas. “Što se tiče Ukrajine, ona je praktično bankrotirala, međutim dobiće milijardu evra pomoći i moraće da iskoristi deo tih sredstava za kupovinu gas”, objasnio je Etinger.

On je, takođe, izrazio nadu da će današnji trojni pregovori o gasu biti poslednji, odlučujući.
“Nadam se da će danas biti poslednji trojni sastanak. Nadam se da ćemo doći do rešenja, koje će obezbediti energetsku sigurnost Evropske unije i stabilnost isporuka”, rekao je on novinarima.

“Danas je naš naredni i, nadam se, poslednji trojni sastanak. Naš zajednički cilj je da dođemo do privremenog rešenja za zimski paket, da bi se rešio problem naše energetske sigurnosti i stabilnosti isporuka za period do kraja marta 2015. godine”, naglasio je Etinger.

Pregovarači će pokušati da postignu sporazum na osnovu sistema tržišnog obrazovanja cene, rekao je komesar.

U Briselu su počeli trilateralni pregovori o gasu Evropske unije, Ukrajine i Rusije, od čijeg ishoda bi moglo da zavisi da li će ove zime biti grejanja u Evropi.

Pregovore sa evropske strane vodi Etinger, koji će sa ruskim ministrom energije Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom pokušati da nađe rešenje za nagomilani ukrajinski gasni dug.

Ruski gasni gigant Gazprom obustavio je u junu isporuke Ukrajini zbog duga od 3,1 milijarde dolara, uz zahtev da se sav dug izmiri, a buduće isporuke plaćaju unapred.

EU je vitalno zainteresovana da se ovaj problem reši, jer skoro sav gas za EU ide preko Ukrajine, a Rusija preti da će, ukoliko Ukrajina počne da koristi gas u tranzitu za svoje potrebe, potpuno zavrnuti slavine.

Upravo to se dogodilo 2009., pa je dobar deo Evrope te zime ostao bez grejanja.

Trilateralni pregovori traju od letos, a do sada je u njima ostvaren skroman napredak, kroz kompromis o ceni i dogovor da se dug Gazpromu uz pomoć EU vrati u dve rate, ali još nije rešeno pitanje plaćanja budućih isporuka.

Vreme za postizanje sporazuma ističe, jer su temperature u nekim delovina Ukrajine već ispod nule, a iskušenje da se posegne za gasom namenjenim EU raste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *