REAGOVANJE – Umesto odgovora Draganu Jočiću

Dr Sanda Rašković-Ivić

Verujem da DSS ima lepu budućnost. Svoju nadu gradim na uverenju da je reč o jednom od poslednjih stranačkih ostrva u Srbiji gde preovladava ljudska pristojnost i politička razboritost

„Čuvaj bezazlenost i gledaj pravičnost,
Jer ima ostanka čoveku mirnom“
(Psaltir, Katizma 5, 37)

Kada sam se kandidovala za predsednika DSS, znala sam šta me čeka. Spremila sam se da istrpim niske udarce. Uostalom, nije mi prvi put: 2003. godine prošla sam kroz medijskog „toplog zeca“, kada me je Demokratska stranka smenjivala sa mesta komesara za izbeglice.
Ovaj put, unapred sam znala da će protiv mene biti vođena prljava kampanja, čak i ko će me napadati. Ali onaj ko hoće da izađe iz naše „rđave beskonačnosti“ mora da se pomiri da bez toga ne može. Unapred sam pristala, isto kao što sam pristala da pređem preko niza drugih neregularnosti u izbornom postupku.
Čuvam bezazlenost, gledam pravičnost i ostajem mirna. Verujem u snagu političkih stavova koje zastupam. Verujem da DSS ima lepu budućnost. Svoju nadu gradim na uverenju da je reč o jednom od poslednjih stranačkih ostrva u Srbiji gde preovladava ljudska pristojnost i politička razboritost.
Samo, za takve principe i takvu budućnost treba se boriti. Kao deo toga vidim i borbu za vojnu i političku neutralnost, koja jeste legitimacija DSS i legat Vojislava Koštunice. Ali, kao kandidat za predsednika stranke, rekla sam i to da do neutralnosti nećemo doći ukoliko je budemo čekali. Ne možemo dozvoliti sebi da samo objašnjavamo drugima šta su to vojna i politička neutralnost već i – kako do nje stići.
Zato sam govorila o suverenizmu, političkom konceptu koji se suprotstavlja aktuelnom razarajućem procesu desuverenizacije. O suverenizmu govorim na način na koji to već rade evropski političari Marin le Pen, Najdžel Faradž ili Bernd Luke.
To što je DSS protiv ulaska Srbije u EU i NATO ne znači i da nema istomišljenike širom Evrope. Sarađivaćemo sa drugima – sličnim političkim partijama, nevladinim organizacijama, naučnim institutima i intelektualcima širom kontinenta. U svojoj borbi mi nismo sami. Imaćemo saveznike koji će umeti da cene ne samo našu principijelnost već i našu proaktivnost.
Međutim, to nam neće biti dovoljno da vratimo veru građanima Srbije u posrnulu državu. Posrnula država ne može biti neutralna. Ona može da bude samo kolonijalni posed. Vratiti veru je moguće ukoliko se oslanjamo na proverene vrednosti. Srbija će stići do neutralnosti oslanjanjem na srpsko stanovište Miloša Crnjanskog, spoljnopolitički kurs Nikole Pašića, međunarodnu aktivnost Milovana Milovanovića, geopolitičke koncepte Jovana Cvijića, pregalaštvo Dositeja Obradovića i posvećenost Jovana Sterije Popovića.
To znači i da je odbrana našeg kulturnog identiteta u direktnoj vezi sa opstankom države. To znači da se moramo usmeravati ka programima osavremenjavanja obrazovnog sistema, vođenju aktivne i sadržajne kulturne politike i poboljšavanju zdravstvenih programa. Nema jake države i organizovanog društva bez obrazovanog i zdravog stanovništva. To znači da moramo brinuti o svojim građanima, zaštititi ih i čuvati njihovo dostojanstvo, podstaći demografsku obnovu. To znači da moramo nastaviti našu bitku za Kosovo i Metohiju. Potpisivanjem Briselskog sporazuma neke okolnosti su promenjene, ali mi svoju borbu nastavljamo.
A sve to znači da će se naša neutralnost očitovati i u tome da nikad i ni po koju cenu nećemo preduzeti nikakvu akciju protiv Rusije. Aktivni princip naše neutralnosti, međutim, ogledaće se u tome što će nam srce zepsti za Rusiju, koja je u aktuelnom međunarodnom sporu u Ukrajini u pravu. Ako to ne znamo i ne kažemo, kako ćemo onda reći da smo mi sami 1999. godine bili u pravu – jer isti su akteri, isti ciljevi, samo su okolnosti izmenjene.
Što više budemo sarađivali sa Rusijom, to će naša neutralnost biti izvesnija. Na kraju, neutralna Srbija može biti kičma stvaranja jednog velikog, asimetričnog ekonomskog prostora koji bi se prostirao „od Lisabona do Vladivostoka“. A DSS može nositi tu ideju, kao što je i tokom svog postojanja nekoliko puta nosila ideje koje su anticipirale dolazeće vreme.
Takva DSS će nositi baklju promena u Srbiji, biti lider za kojim će i drugi krenuti, stub oko kojeg će se okupljati, stranka čije stavove će poštovati svaki domaćin. Takva DSS će sačuvati dugo građeni identitet, neće zavisiti od drugih niti će morati da ulazi u koalicije podvučene žutim kako bi ponovo postala parlamentarna stranka. Takva DSS će nastaviti da postoji i oblikuje budućnost Srbije.
Zašto volim DSS? Samo zato što DSS voli Srbiju više od sebe same.
Dr Sanda Rašković-Ivić

6 komentara

  1. Moja podrska ovakvom DSS-u. Valjda i za na Srbiju jos uvek ima nade.

  2. Meni uopšte nije jasna politika DSS-a više. Prvo Jočić koji reaguje, nakon toga Sand(r)a Rašković Ivić sa tekstom. Nije mi jasna kombinatoriga stvari: sa jedne strane imate Aligrudića koji faktički nastavlja umerenu politiku pozicioniranja Srbije negde između, sa druge strane imate Rašković-Ivić koja želi otvoreno vezivanje sa Rusijom (mada ni ovaj prvi ne isključuje tu mogućnost ali ne tako otvoreno).

    Nakon toga izlazi da je Rašković-Ivić izjavila Hrvatima kako su imali pravo da vrate SAO Krajinu (!) i kako je Skupština Srbije, za razliku od drugih donela Srebreničku deklaraciju (a njena poslanička grupa glasala, valjda, nadam se, protiv toga). Izluđuje me licemerje DSS po stavovima.

  3. DSS nema nikakvu budućnost, Sanda! Bar ne ni u bližoj ni u daljnoj budućnosti, kao stranka na vlasti! Repovi su vam predugački, a učešće u zločinačkoj privatizaciji, puštanje na hiljade šiptarskih koljača nikada vam neće biti zaboravljeno! Džabe krečiš Sanda, ne postoji ta tvoja “pristojna, umivena, umereno neutralna Srbija”… bar ne postoji više. Srbija je danas “na nož” podeljena između robovlasnika i robova i tu tvoja pojava deluje kao “cvetak zanovetak” u septičkoj jami. Ništa nećeš promeniti Sanda, nikakav trag nećeš ostaviti, ali za utehu tebi, neće ni aligrudić i jočić… njih više niko i ne uzima za ozbiljno. Završeno je sa “pristojnošću” ovaca za klanje, u šta ste nas pretvorili, sa koštunijem “prepoštenim” na čelu… Nema više Sanda… “podgrejani prženi krompirići” nikakav ukus nemaju, kao ni reciklirani dss…

    • Dača,
      Ti ne poznaješ Sandu ni snagu koju ona nosi.
      Njeno kulturno izlaganje i ponašanje je odraz obrazovanja i duhovnosti njene porodice.
      Ona u svojoj duši nosi sve traume svog naroda i svojih predaka.
      Na kraju da kažem, Sanda ima znanje, snagu i način da se suprostavi agentima okupatorskih službi i kvislinzima koji zadnjih 15 godina kao vladaju u ostacima zemlje Srbije i ostvari boljitak za narod i sačuva državu od totalnog rasapa.

  4. Bili smo protiv i radili kampanju protiv iste Deklaracije. Komentar Joksimovića je u stilu očekujem i volim da me političari lažu, ali vas iz DSS-a ne mogu da smislim. Valjda jer odskačemo od šablona u kojem je naučio da razmišlja o politici i političarima. Sanda ako je nekad i rekla nešto što je odskakalo od stava stranke to je bilo u periodu kad je bila ambasador Srbije u italiji i morala da zastupa zvaničan stav Republike Srbije na isti način na koji je to činio i Vladeta Janković u Vatikanu. Slušao sam je u Novom Sadu po povratku u zemlju 2011. godine i pričala je sa većim žarom o nacionalnim opasnostima, nego pre svog odlaska na mesto ambasadora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *