Dodik podržava stvaranje Herceg-Bosne

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da BiH nema budućnost, osim kao “labava konfederacija” i podržava stvaranje trećeg, hrvatskog, entiteta, podsećajući da je nekada postojala Herceg-Bosna.

Hrvati su tu svoju “državu” imali, Herceg-Bosnu, ali, onda su napravili strahovitu grešku time što su je se odrekli, Vašingtonskim sporazumom iz 1994. godine, rekao je on za zagrebački Jutarnji list, upozorivši i na jačanje muslimanskog fundamentalizma u BiH.
“Ne bih oklevao da Herceg-Bosnu podržim. Mislim da je službena politika Republike Hrvatske svojevremeno žrtvovala hrvatski nacionalni interes u BiH, prihvatajući tu grešku zvanu Vašingtonski sporazum. Ja imam pozitivan stav prema Herceg-Bosni i ne bi mi smetalo da ona i danas postoji, ali, da zaista bude republika i da zaista ima sve prerogative države – isto kao i Republika Srpska”, kazao je on.

Predsednik RS je istakao i da je Srpskoj pogrešno nametnuto da se zove entitet, što je reč koja sama po sebi ne znači ništa, odnosno koja ima sasvim drugačije značenje od države.
“federacija BiH se kao entitet pokazala nefunkcionalnom i neodrživom, jednako kao i ovakva BiH. Jedina je na teritoriji BiH održiva RS – ona bi već ovog trenutka mogla da počne sa samostalnim životom. A druga održiva republika ili država bila bi Herceg-Bosna – ako bi se formirala. A Bošnjaci bi, opet, imali svoju Bosnu, kao svoju samostalnu republiku ili državu. Sve ostalo jeste puki eksperiment koji se pokazao neuspešnim”, ocenio je Dodik.

Ali, kako je naglasio, pitanje ponovnog uspostavljanja Herceg-Bosne moraju da artikulišu sami hrvatski politički predstavnici.
“Mislim da je Hrvatska sad u nešto lagodnijoj situaciji jer više nije opterećena ulaskom u EU i NATO, pa kao takva može bitno pomoći Hrvatima u BiH, i ja bih to podržao. A to što Amerikanci govore da u BiH ne može postojati tzv. treći ili hrvatski entitet, to ne mora ništa da znači, tako su govorili i za Jugoslaviju, pa se ona ipak raspala”.

Dodik je zaključio da Herceg-Bosna “i te kako može biti realnost, jer, ako Hrvati nju istinski žele, i ako nju podrži i RS – onda su Bošnjaci, odnosno muslimani, u svemu tome dramatična manjina”.

Kako smatra, za sada uz dogovor s Hrvatima u BiH, mogla bi biti stvorena tzv. labava konfederacije a, kad za to dođe vreme, došlo bi do osamostaljivanja i otcepljenja i RS i hrvatske konfederalne jedinice ili države (pretpostavljene Herceg-Bosne).

Ideja o tom sporazumu utemeljena je na pretpostavci da će udruženi i ujedinjeni RS i Herceg-Bosna to mnogo lakše moći da učine nego svako od njih sam za sebe, nasuprot Bošnjacima koji se zalažu za daljnju centralizaciju i unitarizaciju BiH.

Taj pretpostavljeni srpsko-hrvatski savez u BiH trebalo bi, po mišljenju Dodika, da ima dva aspekta, osim političkog, i kulturno-civilizacijski.
“Nemamo razloga da bežimo od činjenice da mi, Srbi i Hrvati, pripadamo jednoj, zajedničkoj civilizaciji. Iako neki govore da sukob civilizacija danas više ne postoji, on je i te kakva realnost…Oba hrišćanska naroda u BiH, dakle i Srbi i Hrvati, danas su vrlo ugroženi, i sve više kako vreme protiče, od Bošnjaka, odnosno muslimana”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *