Додик подржава стварање Херцег-Босне

Председник РС Mилорад Додик каже да БиХ нема будућност, осим као “лабава конфедерациjа” и подржава стварање трећег, хрватског, ентитета, подсећаjући да jе некада постоjала Херцег-Босна.

Хрвати су ту своjу “државу” имали, Херцег-Босну, али, онда су направили страховиту грешку тиме што су jе се одрекли, Вашингтонским споразумом из 1994. године, рекао jе он за загребачки Jутарњи лист, упозоривши и на jачање муслиманског фундаментализма у БиХ.
“Не бих оклевао да Херцег-Босну подржим. Mислим да jе службена политика Републике Хрватске своjевремено жртвовала хрватски национални интерес у БиХ, прихватаjући ту грешку звану Вашингтонски споразум. Jа имам позитиван став према Херцег-Босни и не би ми сметало да она и данас постоjи, али, да заиста буде република и да заиста има све прерогативе државе – исто као и Република Српска”, казао jе он.

Председник РС jе истакао и да jе Српскоj погрешно наметнуто да се зове ентитет, што jе реч коjа сама по себи не значи ништа, односно коjа има сасвим другачиjе значење од државе.
“федерациjа БиХ се као ентитет показала нефункционалном и неодрживом, jеднако као и оваква БиХ. Jедина jе на териториjи БиХ одржива РС – она би већ овог тренутка могла да почне са самосталним животом. A друга одржива република или држава била би Херцег-Босна – ако би се формирала. A Бошњаци би, опет, имали своjу Босну, као своjу самосталну републику или државу. Све остало jесте пуки експеримент коjи се показао неуспешним”, оценио jе Додик.

Aли, како jе нагласио, питање поновног успостављања Херцег-Босне мораjу да артикулишу сами хрватски политички представници.
“Mислим да jе Хрватска сад у нешто лагодниjоj ситуациjи jер више ниjе оптерећена уласком у EУ и НATO, па као таква може битно помоћи Хрватима у БиХ, и jа бих то подржао. A то што Aмериканци говоре да у БиХ не може постоjати тзв. трећи или хрватски ентитет, то не мора ништа да значи, тако су говорили и за Jугославиjу, па се она ипак распала”.

Додик jе закључио да Херцег-Босна “и те како може бити реалност, jер, ако Хрвати њу истински желе, и ако њу подржи и РС – онда су Бошњаци, односно муслимани, у свему томе драматична мањина”.

Kако сматра, за сада уз договор с Хрватима у БиХ, могла би бити створена тзв. лабава конфедерациjе а, кад за то дође време, дошло би до осамостаљивања и отцепљења и РС и хрватске конфедералне jединице или државе (претпостављене Херцег-Босне).

Идеjа о том споразуму утемељена jе на претпоставци да ће удружени и уjедињени РС и Херцег-Босна то много лакше моћи да учине него свако од њих сам за себе, насупрот Бошњацима коjи се залажу за даљњу централизациjу и унитаризациjу БиХ.

Tаj претпостављени српско-хрватски савез у БиХ требало би, по мишљењу Додика, да има два аспекта, осим политичког, и културно-цивилизациjски.
“Немамо разлога да бежимо од чињенице да ми, Срби и Хрвати, припадамо jедноj, заjедничкоj цивилизациjи. Иако неки говоре да сукоб цивилизациjа данас више не постоjи, он jе и те каква реалност…Oба хришћанска народа у БиХ, дакле и Срби и Хрвати, данас су врло угрожени, и све више како време протиче, од Бошњака, односно муслимана”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *