Valijske igre NATO-a

Petar Iskenderov

Samit NATO-a koji se otvara 4. septembra u valijskom gradu Njuport proteći će u eksplozivnom kontekstu. Dok niz članova Severnoatlantske alijanse na čelu sa Poljskom i zemljama Baltika pokušava da ubedi Zapad da postavi sistem PRO i čak da prekine saradnju sa Moskvom, u redovima samog bloka sazrevaju protivrečnosti, ukazuje naš komentator Petar Iskenderov.

Uoči aktualnog samita Varšava i baltičke prestonice su iznele predlog koji faktički znači povratak epohe hladnog rata. Pored toga, na dnevni red je postavljeno pitanje raskidanja Osnovnog akta o saradnji Rusije i NATO-a u jednostranom poretku.

Generalni sekretar NATO-a Andres Fog Rasmusen za sada je raspoložen suzdržanije. On podvlači da Alijansa treba da postane fleksibilnija i brža, kako bi se suprotstavila svemogućim pretnjama. Radi toga u Njuportu planirano je da bude doneta odluka o formrianju brigade za brzo reagovanje od najmanje 10 hiljada ljudi. Prema podacima londonskog lista Fajnenšl Tajms, u sastav ovih snaga mogu da uđu vojnici Velike Britanije, Holandije, Danske, Norveške, baltičkih zemlja i Kanade.

Radi sopstvenog razvoja NATO-u je potreban neprijatelj u svojstvu kojeg danas pokušavaju da predstave Rusiju. Ipak ne treba precenjivati antiruski vektor Severnoatlantske alijanse. Jasno iskristalizovana antiruska alijansa SAD, baltičkih zemalja, delimično Poljske – samo je jedan od elemenata NATO pasijansa. Ništa manje uticajan nije tabor onih snaga koje se zalažu sa saradnju sa Rusijom. To su Nemačka, Francuska, Italija, Španija, niz zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i u određenoj meri Turska. Na postojanje unutrašnjeg raskola u NATO redovima ukazao je u razgovoru za Glas Rusije direktor ruskog Centra za društveno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev.

Govoriti o ozbiljnom unutšranjem jedinstvu NATO-a nema osnove. Važan faktor je to što takozvani novi članovi Alijanse koje čine zemlje Centralne i Istočne Evrope ponekad zauzimaju stav potpuno suprotan pozicijama zapadnoevropskih država. Zato unutrašnje jedinstvo NATO-a će slabiti.

Još jedan faktor koji objektivno navodi NATO da umeri strasti u ruskom pravcu može da bude zaoštravanje situacije na Bliskom Istoku – između ostalog u Iraku. Niz zemalja čalnica Severnoatlantske alijanse već je pristao da zajedno sa SAD naoruža iračke Kurde radi borbe protiv Islamske države Iraka i Levanta. Šef Pentagona Čak hejgel pomenuo je u vezi sa tim takve države kao što su Albanija, Kanada, Hrvatska, Danska, Italija, Francuska i Velika Britanija. Na redu je Australija i ista ta Nemačka. Znači, NATO čak posle odlaska iz Avganistana ima i dalje vezane ruke u regionu koji ne spada u Evropu.

Ne treba otpisivati ni finansijski faktor. Geopolitički rizik ponovo diže svoju strašnu glavu. Vesti o napetosti u rusko-ukrajinskim odnosima birnu i tako uplašene investitore, ističe važnu za Zapad ekonomsku dimenziju analitičar finansijske kompanije IG Ltd. u Melbrunu Sten Šejmu. Tako da predstojeće valijske igre NATO-a u Njuportu mogu da budu vrlo nepredvidive.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_03/Valijske-igre-NATO-a-2327/

Jedan komentar

  1. OVOM KOKOSKARU IZ DANSKE NA KRAJU IMA DA DODELE TITULU UMNO POREMECENE LICNOSTI U STO SAM SIGURAN DA JE ZASLUZUJE! COVEK JE TOLIKO NABIO SEBI FOBIJU STRAHA OD RUSIJE DA SA UZIVANJE SAMO LAJE KAO GLADNI KOJOT NA PLEN A NEMOZE GA DOTACI. SVI VASI MOZGOVI ZAJEDNO U NATO-U STO POSEDUJETE U VASIM GLAvama toliko poseduje samo car nase galaksije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *