Reizbor svih gubernatora, na Krimu pobeda Jedinstvene Rusije

 Na regionalnim izborima u Rusiji održanim u nedelju, svih 30 gubernatora ponovo je osvojilo podršku, javile su ruske agencije, prenoseći i da prema preliminarnim rezultatima prvih izbora od prisajedinjenja Rusiji na Krimu vodi vladajuća Jedinstvena Rusija (JR) premijera Dmitrija Medvedeva.

Na izborima u svim regionima izuzev Ingušetije, između ostalog, birani su čelnici 30 od ruskih 85 regiona, predstavnici za 14 regionalnih parlamenata, tri gradonačelnika regionalnih prestonica – Blagovešensku, Južno-Sahalinsku i Anadiru, u 21 administrativnom centru odbornici skupština.

Kako je prenela agencija RIA Novosti, pobedu na svim izborima za gubernatore osvojili su aktuelni čelnici regiona – 29 predstavnika JR i jedan komunista.

Zamenik predsednika Centralne izborne Komisije Leonid Ivljev saopštio je da je izlaznost na izborima za gubernatore iznosila 46,25 odsto, što je za 12 odsto više nego 2013. godine.

Prema preliminarnim rezultatima, JR na izborima za poslanike skupštine Krima posle obrade 214.000 glasačkih listića, osvojila je 70,7 odsto glasova birača, a u skupštini će mandate imati Liberalnodemokratska partije Rusije (LDPR) sa 8,38 odsto podrške birača, preneo je Interfaks.

Na Krimu se bira 75 deputata skupštine, a u gradu federalnog značaja Sevastopolju 24 odbornika.

Žitelji Krima i Sevastopolja biraju regionalne parlamenta i sve lokalne organe vlasti, nakon čega će parlamenti izabrati gubernatore u tim novim subjektima Ruske federacije, kojoj su se priključili posle referenduma marta ove godine na kojima su se građani izjasnili za istupanje iz Ukrajine i prisajedinjenje Rusiji.

Komentarišući preliminarne rezultate, vršilac dužnosti krimskog predsednika Sergej Aksjonov rekao je da JR kod mnogih građana izaziva asocijaciju na predsednika Rusije Vladimira Putina, za vreme kog je Krim stupio u sastav Rusije.
“Čitav tim koji je učestvovao u “krimskom proleću” stupio je u sastav JR, pa se i time objašnjava ovako visok rezultat”, rekao je Aksjonov.

Prema rečima predsednika krimskog CIK-a, Mihaila Mališeva, izlaznost na izborima bila je 53 odsto.

U Sevastopolju je, kako prenosi Itar-Tas s, posle obrade 84,29 odsto biračkih listića JR osvojila blizu 77 odsto glasova birača i pobeđuje u svih osam jednomandatnih izbornih okruga, dok je LDPR u jednomandantnim okruzima osvojila 7,3 odsto a ostale stranke nisu premašile cenzus od pet odsto.

Ivljev je rekao da će u sevastopoljskoj skupštini JR imati 23 mandata a LDPR jedan.

U nedelju je izabran i sastav novog parlamenta Moskve, u koji su ušli predstavnici četiri partije i deset samostalnih kandidata.

Više od trećine mandata u glavnom gradu Rusije sa 12 miliona stanovnika (osam odsto ukupnog stanovništva Rusije) zadržali su prethodni deputati, i među deputatima su ne samo profesionalni političari, već i glumci, biznismeni i rektor jednog od vodećih ruskih univerziteta, navodi RIA Novosti.

Moskovska skupština od ovoih izbora imaće 45 deputata a Moskovljani su prvi put birali konkretne kandidate a nisu glasali za partijske liste.

Prema kompletno obrađenim podacima, predstavnici JR osvojili su 28, Komunistička partija Rusije (KPRf) pet, LDPR i Rodina po jedan mandat a izabrano je i deset samostalnih kandidata.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da su izbori za moskovsku Dumu bili “maksimalno pošteno i transparentno” i da je u novom sazivu dva puta više partija nego u dosadašnjem.

LDPR, kako prenosi Itar-Tas s, odbija da prizna rezultate izbora u Moskvi, Moskovskoj, Lenjingradskoj i Kalinjingradskoj oblasti, kao i Hanti-Mansijskom Autonomnom Okrugu.

Prema rečima lidera te stranke, vladimira Žirinovskog, na drugim mestima “izbori u celini su protekli dobro”.

Ivljev je rekao da CIK nije dobio nijednu žalbu, već 140 predstavki, što je do pet puta manje u odnosu na prethodne dane za glasanje.

Prema mišljenju ruskog premijera i lidera JR na izborima je postojala ozbiljna konkurencija a da je partija bila u stanju da mobiliše svoje biračko telo.
“JR je na izborima 2014. uspela da predstavi “pozitivan program” i dobije podršku Rusa”, rekao je Medvedev.

Itar-Tas s je preneo izjavu direktora Instituta za socijalno-ekonomska i politička istraživanja Dmitrija Badovskog da je posle izbora LDPR postala u suštini druga partija u zemlji, posle JR.

Badovski je, takođe, rekao da su rezultati pokazali visok rejting Putina i podršku kursu koji je izabrao.

Sekretar glavnog odbora JR Sergej Neverov i lider Pravedne Rusije (PR) Sergej Mironov, takođe su uvereni da je na rezultate izbora u znatnoj meri uticala konsolidacija društva oko ruskog predsednika i želja da se sačuva socijalni konsenzus u uslovima spoljnih pretnji.

Mironov je rekao da su rezultati opozicionih partija “faktički žrtvovani društvenom konsenzusu u uslovima spoljne pretnje”.

Neverov je rekao i da nisu tačne izjave da je odziv bio nizak i naveo da je izlaznost od 46,2 odsto na regionalnom nivou viša nego marta 2006, marta 2007, 2009, 2010. i 2012. godine.

RIA Novosti prenela je ocenu direktora Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM) Valerija fjodorova da je konflikt Rusije i Zapada na fonu ukrajinske krize uticao na rezultate izbora i da se većina partija i birača solidarisala sa pozicijom Putina i njegovog tima.
“Sami po sebi izbori unutar zemlje regionalnog i opštinskog karaktera ljudima danas nisu zanimljivi. Za ljude je pitanje vlasti rešeno, za njih su sada zanimljiva druga pitanja, koja može da rešava samo federalna vlast, samo predsednik i njegov tim”, rekao je fjodorov.

Jedan komentar

  1. I očekivano i legitimno! Uostalom, to pravo /dodatno/ proističe iz medjunarodno “prihvaćenih” tekovina novog svetskog poretka! Većina odlučuje i većina je izabrala, na žalost zapada!Sloboda je univerzalna a ne selektivna! Gospodo, Krim je završena priča! Da vidimo koliko je Škotska “slobodna”?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *