Planovi SAD povodom rata u Siriji

Natalija Kovaljenko

Avionski napadi na položaje pripadnika Islamske države na teritoriji Iraka i Sirije više ne zadovoljavaju SAD. Pentagon insistira na sprovođenju kopnene operacije. Niz zemalja izrazilo je zainteresovanost da podrži ovu inicijativu Vašingtona. Međutim mnogi su uvereni da bez mandata SB UN vojna dejstva Zapada u regionu mogu da postanu početak trećeg svetskog rata.

Nije prošlo ni nedelju dana kako su SAD počele da nanose udare iz vazduha po položajima terorista Islamske države na teritoriji Sirije bez dozvole SB UN i dozvole Damaska, a Vašington je otišao još dalje. Za uspešno suprotstavanje teroristima ID potrebno je sprovođenje kopnene operacije na teritoriji Iraka i Sirije, izjavio je predsednik Ujedinjenog komiteta načelnika Oružanih snaga SAD general Martin Dempsi. I mada zvanični zahtev za sprovođenje kopnene operacije Pentagon još nije tražio, čak građani SAD su uvereni da je to pitanje vremena. Rezutati anketiranja javnog mnjenja koje je sprovela američka TV kompanija En-Bi-Si i list Vol Strit Džornel, pokazali su: 72% stanovništva SAD sumnja da će predsednik Barak Obama održati obećanje da ne šalje vojnike protiv terorista Islamske države.

Sa razumevanjem se odnela prema mišljenju Pentagona i Velika Britanija. Turska je čak dopustila učešće svojih vojnika u kopnenoj operaciji protiv ID u Iraku i Siriji. Damask je stavio do znanja da nije protiv borbe međunarodne koalicije sa teroristima Islamske države. Samo ciljevi, rokovi i sredstva vojne operacije na teritoriji Iraka i Sirije treba da budu usaglašeni u SB UN i da odgovaraju međunarodnom pravu. Ali upravo ovaj uslov uporno ignoriše Vašington. Što navodi na pomisao da paralelno borbi protiv terorizma SAD nameravaju da realizuju davnašnji projekat svrgavanja režima Bašara Asada, primećuje predsednik Instituta za Bliski Istok Jevgenij Satanovski:

SAD nisu odustale od ideje svrgavanja predsednika Asada, smene vlasti u Siriji. Problem je u tome što je nemoguće odvojiti kopnenu operciju protiv islamista od napada na Asadove trupe. Niko neće reći koju naredbu će u jednoj ili drugoj sekundi izdati predsednik SAD.

Ako paralelno sa dejstvima protiv terorista Vašington pokuša da promeni sirijski režim, Zapad na čelu sa SAD suočiće se sa takvim teškoćama pri kojima će se aktualni problemi učiniti cvećem, smatra orijentalista Instituta za strateške ocene i analize Sergej Demidenko:

Ako Vašington svrgne Bašara Asada, takvih IDIL, koje je prvo stvorio, a sada se junački protiv njih bori, biće tri-četiri puta više. Zato što je Bašar Asad jedna od najvažnijih regionalnih snaga koja sprečava rasprostiranje radikalnog islama. Režim Bašara Asada, Iran, irački Šiti, Kurdi – to su one snage koje se sada bore protiv IDIL najaktivnije i snose najveće gubitke. Sirija u tom etnokonfesionalnom planu još je gora od Iraka. I ako SAD pođe za rukom da svrgnu Bašara Asada, počeće takva zavrzlama, koju Izrael nikada neće oprostiti SAD.

Mnogi eksperti smatraju da će se posle nasilne smene vlasti u Siriji bliskoistočni konflikti pretvoriti u svetski rat. Tada će svi dobiti svoje – i zemlje regiona, i oni koji se nalaze daleko odatle, upozorava Jevgenij Satanovski:

Treći svetski rat je rat civilizacija. Rat radikalnog islama protiv svih ostalih islamskih grupa na Bliskom Istoku, a ujedno i protiv svih koji ne spadaju u islamski svet, bilo da je to Indija, Kina, rusija ili Afričke ogranci hrišćanstva. Da ne govorim o Izraelu, kao i o Evropi i SAD, na koje će se teroristički napadi samo množiti. U tom pogledu Sirija je poslednje uporište. Sirijska vlada odvlači kolosalne snage terorista koje bi u suprotnom udarile u drugim pravcima.

Zvanično Vašington još nije objavio planove da započne kopnenu fazu operacije protiv terorista ID. Ali ovih dana predsednik Obama je već priznao da prenja terorističke organizacije Islamska država bila je potcenjena, a sposobnost iračkih vojnika da se suprotstave teroristima precenjena. Zato će operacije u Iraku i Siriji trajati ne nekoliko meseci, kako je prvo bilo izjavljeno, već najmanje tri godine.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_29/Planovi-SAD-povodom-rata-u-Siriji-postaju-sve-masovniji-7031/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *