Lavrov u Parizu sa fabijusom i Štajnmajerom o Ukrajini

Šefovi diplomatije Rusije, Nemačke i francuske – Sergej Lavrov, frank-Valter Štajnmajer i Loran fabijus, održali su danas u Parizu sastanak iza zatvorenih vrata na kom su razgovarali o ukrajinskoj krizi, javile su agencije, pozivajući se na izvore.

frans pres je preneo da je to rekao jedan neimenovani predstavnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, što je potvrdio Štajmajerov portparol i jedan francuski diplomatski izvor.

Detalji o sastanku za sada se ne znaju, navodi francuska agencija.

Itar-Tas s je, takođe, izvestio o sastanku.
“Strane razmatraju situaciju u Ukrajini”, rekao je toj agenciji izvor u ruskoj delegaciji.

Lavrov se nalazi u glavnom gradu francuske, gde je održana međunarodna konferencija o borbi protiv ekstremista “Islamske države” (ID) u Iraku, na kojoj su učestvovali predstavnici zemalja-članica Saveta bezbednosti UN i zemalja bliskoistočnog regiona.

U kominikeu posle konferencije predstavnici približno 30 zemalja dogovorili su se da pruže svaku podršku vlastima Iraka, uključujući vojnu u borbi protiv ID.

Lavrov je prethodno na konferenciji, kako je preneo Itar-Tas s, rekao da se teroristi ne mogu deliti na “dobre” i “loše”, ali da “nažalost, u regionu Bliskog istoka i na severu Afrike“ taj princip je žrtvovan „željama da se svrgne režim u određenoj zemlji”.

Govoreći o Iraku, šef ruske diplomatije je rekao da je postupanje posle svrgavanja režima Sadama Huseina u potpunosti ignorisana realnost i tradicija te drevne zemlje “što je nju uvuklo u dugotrajni građanski rat i stvorilo veliku pretnju od njenog raspada”.

Lavrov je istakao i da je brzo proglašenje “nelegitimnosti” sirijskog predsednika Bašara el-Asada pre više od pre tri godine onemogućilo blagovremen i odgovarajući otpor terorističkim grupama u Siriji.
“Okupili smo se ovde ne radi toga da razjašnjavamo ko je za šta kriv. Pominjem to svima samo zato jer je izuzetno važno da donesemo pravilne zaključke iz grešaka prošlosti. Niko nije savršen”, rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je, takođe, izrazio zabrinutost zbog izjava o namerama da se pozicije ID napadaju na teritoriji Sirije bez ikakve saradnje sa sirijskom vladom.
“Teroristička pretnja je suviše ozbiljna da bi reakcija na nju mogla biti zasnovana na ovim ili onim ideološkim stavovima i nepoštovanju međunarodnog prava”, naglasio je Lavrov.

“Sirija i Iran su naši prirodni saveznici u borbi protiv ID i njihovo učešće na današnjem skupu znatno bi obogatilo naš rad”, rekao je on, ističući da zajedničke akcije treba da se zasnivaju na čvrstom temelju Povelje UN i drugih instrumenata i mehanizama Svetske organizacije za borbu protiv terorizma.

Jedan komentar

  1. Pun pogodak Gos, Lavrova na konferenciji u Parizu. Zna Rusija dasu terorist svi isti. Ali za Ameriku nisu isti one koje ona proizvodi za njene interese i one koji rade protiv njenih interesa.
    Majdan u Kijevu i ako ima naci-fašističko obeležje i težnje oni dobijaju svu političko-vojnu pomoć NATO IMPERIJE. Srbija, Irak i
    Sirija imale su od naroda izabranu vlast koja je vodila politikod interesa sojih naroda. Takođe su održavale dobre odnose
    sa Rusijom, što NATO IMPERIJI nije odgovaralo za njeno širenje nije
    u arapske zemlje i na JUGO-ISTOK Evrope zapravo priprema na Rusiju.Amerika traži saradnike dabi ona manje snosila odgovornost
    za zločine koje vrši po svetu. Gos, Lavrov vešt diplomata pogodio je METU SVIH ZLOČINA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *